2020. november 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

A közös ima ereje A Váci Egyházmegye jó példáján felbuzdulva – ahol önkénteseket kerestek a kórházi betegekért szóló imához – a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében is megszervezték a kórházi osztályok betegeiért, az ott dolgozókért, és hozzátartozóikért történő imát. Gáspár Annamária, a Püspökség kórház-pasztorációs referense, a közös ima szervezője elmondta, előbb az egyházmegye területén működő kórházak osztályait vették lajstromba. Ugyanakkor az imából nem maradnak ki az egészségügy bármilyen területén dolgozó személyek sem. A több mint 250 önkéntes imáját összefogja a főpásztor, Schönberger Jenő imája, a püspök atya ugyanis az egyházmegye területén levő minden betegért és egészségügyi dolgozóért, de az értük imádkozókért is az Úrhoz emeli gondolatait minden nap. Bárki csatlakozhat az imához, ehhez mindössze annyi szükséges, hogy naponta időt szakítson arra, hogy egy tized rózsafüzért vagy bármilyen imát elmondjon akár egy kórházi osztályért, betegekért, az őket ápolókért, az orvosokért.

Beszéljük meg! Az online sorozat harmadik meghívottja Orbán Katalin a kolozsvári televízió (TVR) munkatársa, akit a világjárvány személyesen is érintett. Megbetegedett, kórházban is volt, meggyógyult. Tapasztalatairól, kezelésről és sok más egyébről kérdezi majd Ferencz Emese kolléganőnk, holnap este 8 órától. A beszélgetéshez az esemény facebook oldalán lehet csatlakozni.

Élelmiszergyűjtés A Szegények Világnapja alkalmából november 15-én, vasárnap a Temesvár III. Erzsébetvárosi Római Katolikus Plébánia a helyi templomban bemutatott szentmisék keretében tartós élelmiszerek gyűjtését kezdeményezi, amelyekkel a hajléktalanoknak éjszakai menedéket nyújtó P. Jordan Házat, valamint a temesvári plébániákhoz tartozó rászoruló családokat szeretnék támogatni.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Vormair Emese segítőnővér vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat lesz december 13-16. között. A lelkigyakorlat elemei: csend a lelkigyakorlat egész ideje alatt, naponta egy kísérő beszélgetés, 4 személyes imaidő, közös napkezdő és napzáró ima, testérzékelő gyakorlatok, igeliturgia/ szentmise. Jelentkezni november 25-ig lehet a vormairemese@gmail.com e-mail-címen.

Szabadtéri vándorkiállítás A Kájoni János emlékév alkalmából szervezett vándorkiállítás, ami eddig több erdélyi városban is látható volt, december 16-ig a nagyszebeni Brukenthal Palota udvarán lesz látogatható. A vándorkiállítás mellé egy minden korosztályt megszólító animáció is tartozik. Így szélesebb közönséghez is közelebb kerülhet Kájoni példaértékű személye, értékes hagyatéka.

Időjárás: Pozitív hőmérsékletekre számíthatunk napközben a következő két hétben, eső november 12-e után várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat november 9-e és 22-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből. Ma is sokfelé lesz ködös, borús az idő, helyenként szitálás is előfordulhat. Csak kevés helyen süthet ki rövid időre a nap. Nem lesz jelentős a légmozgás. A fagyos reggelt követően, délután 5-12 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kézdikővári plébániatemplomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent Márton napi búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében Dicsőszentmártonban ma délután 5 órától mutatják be a búcsús szentmisét. Az ünnepi szentbeszédet Ágoston Ferenc segesvári plébános tartja. Szentkatolna filiájában, Kézdimartonfalván, a Szent Márton-búcsús szentmisét november 15-én, vasárnap déli 12 órakor ünneplik. A csíkszentmártoni egyházközségben a templombúcsút november 15-én, vasárnap délután fél 1 órakor tartják. Az ünnep szónoka Veres Stelian főegyházmegyei vagyonkezelő Gyulafehérvárról. A szentmisét rádiónk élőben közvetíti. Homoródszentmártonban november 15-én, vasárnap délután 3 órától kezdődik a búcsús szentmise.

Gyerekrajz kiállítás A ma ünnepelt Tours-i Szent Márton püspökről az idén szerényebb módon emlékezhetnek meg az iskolás, illetve óvodás gyerekek. Emléknapja alkalmából a sepsiszentgyörgyi katolikus és más óvodás és iskolás csoportok rajzversenyen vehettek részt. A nyertes gyerekrajzokat központban kifeszített banneren tekinthetik meg az érdeklődők. Szent Mártonról írják életrajz írói: „Életében sok lelket térített Istenhez jó példájával, tanításával. Így volt ő Jézus lámpása, fényhordozója.”

Magyar szentek és boldogok napi búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében Csíkszentkirályon a búcsús szentmise november 13-án, pénteken délután 1 órakor kezdődik. Az ünnepi szentbeszédet a helyi segédlelkész, Kalányos Ottó, az alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációs lelkésze tartja. Marosfőn a magyar szentek és boldogok emléknapján szentelték fel Árpád-házi Szent Margit tiszteletére a helyi templomot. Az évforduló napján november 13-án, pénteken délelőtt 11 órától szentmisét mutatnak be. A búcsú szónoka Antal József gyergyótekerőpataki plébános.

Plébános beiktatása a temesvári egyházmegyében November 15-én, vasárnap a temesszlatinai plébániatemplomban délőtt a fél 12 órakor kezdődő szentmise keretében Ursache Sergiu Ștefan újonnan kinevezett plébános beiktatására kerül sor. A szentmisét Dirschl Johann általános helynök celebrálja.

Időjárás: Pozitív hőmérsékletekre számíthatunk napközben a következő két hétben, eső november 12-e után várható – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat november 9-e és 22-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből. Ma is sokfelé lesz ködös, borús az idő, helyenként szitálás is előfordulhat. Csak kevés helyen süthet ki rövid időre a nap. Nem lesz jelentős a légmozgás. A fagyos reggelt követően, délután 5-12 fokot mérhetünk. A szürke, borongós időben tompulhatnak reflexeink. Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

MRE Hírszolgálat, 2020. november 11.

About the author

Majoros Gabriella