2020. november 13. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Rajzpályázat
A szegények világnapja alkalmából óvodások és iskolások számára rajzpályázatot hirdet a szatmárnémeti Máltai Szeretetszolgálat.
A felhívásában ekképpen fogalmaznak: „Te hogyan ábrázolnád a szegénységet? Milyen színe van? Kicsi-e vagy nagy? Van jellegzetes alakja vagy esetleg kora? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre, rajzpályázatot hirdetünk! (…) Engedd szabadjára a képzelőerőd, ragadj színes ceruzát és ha kész vagy a remekművel, készíts egy jó minőségű fotót, majd küldd el nekünk a maltezsm@gmail.com címre.”
A beküldés határideje november 14-e éjfél.
Három kategóriában várják a rajzokat: óvoda és I–IV. osztály; V–VIII. osztály; VIII. osztály felett.
Minden kategóriában díjazzák a legjobbakat. A rajzokat a szeretetszolgálat Facebook-oldalán is közzé teszik, a legtöbb reakciót kapott rajz pedig különdíjban részesül.

Szeretetszolgálat Erdélyben
Folytatódik a könyvbemutató kürút, amely során a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését ismerhetik meg az érdeklődők.
A Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet, a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-plébániatemplomban november 15-én, vasárnap a délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmise után lesz a könyvbemutató.
Gyegyószentmiklós felszegi plébániáján a Munkás Szent József templomban szintén vasárnap mutatják be a könyvet a délután 5 órakor kezdődő szentmise után.

Szent Erzsébet napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Szamosfalván november 15-én, déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise, melynek keretében kenyér és rózsaáldás lesz a gondoskodó szeretet jelképeként családjainknak, a férjek, édesapák, udvarló ifjak részére, hogy köszönthessék szeretteiket.
Gyimesbükk Tarhavas-pataki kápolnájának Árpád-házi Szent Erzsébet a védőszentje, a búcsús szentmisét november 15-én, vasárnap délután fél 1 órától tartják.
A kolozsvári Piarista-templomban november 19-én, reggel fél 8 órától a román nyelvű, este 6 órától a magyar nyelvű, a Szent István templomban délután 5 órától kezdődő  szentmiséken kenyér és rózsaáldás lesz. Buzdítva hívnak a találékony és törődő jóság jelképeit használni: megosztani a megáldott, elvitelre szánt kenyeret családjainkkal, a férjek, édesapák, udvarló ifjak pedig ragaszkodásuk vörös rózsájának illatával mondhatják el szeretetük miértjét.

Búcsú Nyárádgálfalván
Nyárádszereda filiájában, Nyárádgálfalván a templom titulusa a Boldogságos Szűz Mária bemutatása a templomban. A búcsút november 15-én, vasárnap délután 1 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Sebestyén Domokos ákosfalvi plébános lesz.

Ífjúsági programok Temesváron
Az Egyházmegyei Ifjúsági Pasztorációs Iroda programjának megfelelően november 17-én és 24-én (keddi napokon) este 8 és 9 óra között szentségimádás lesz.
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban november 19-én, csütörtökön este 8 órakor szentségimádást tartanak a fiataloknak.
Szintén az egyetemistáknak november 21-én, szombaton 10–17 óra között spirituális work-shop-ot tartanak, amelynek témája: A szentek és a Szentírás. Helyszín: Temesvár, 1 Decembrie utca 1-es szám.

Időjárás: Ma szürke, borongós időre van kilátás. Keleten a párás ködös reggelt követően helyenként szakadozottabb lesz a felhőzet, és  rövid időre előbújhat a nap. Az ország többi részén esőre kell számítani, egy-egy futó zápor sem kizárt. Helyenként
élénk széllökésekkel járhat a déli-délkeleti szél. Délután 5-12 fokra van kilátás.
Holnap is a megszokott párás, ködös idővel indul a nap. Napközben csak helyenként szakadozhat fel a felhőzet, legfeljebb rövid napsütéses időszakok lehetnek. A légmozgás nem lesz jelentős. Délután pár fokkal melegebb lesz, 7-15 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az imecsfalvi plébániatemplomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Magyar szentek és boldogok napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Marosfőn a magyar szentek és boldogok emléknapján szentelték fel Árpád-házi Szent Margit tiszteletére a helyi templomot. Az évforduló napján ma délelőtt 11 órától szentmisét mutatnak be. Az ünnep szónoka Antal József gyergyótekerőpataki plébános.
Csíkszentkirályon a búcsús szentmise ma délután 1 órakor kezdődik. Az ünnepi szentbeszédet a helyi segédlelkész, Kalányos Ottó, az alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációs lelkésze tartja.

Resurrexit 2020
Utolsó állomásához érkezik a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében megtartott ifjúsági zenecsoportok találkozóa. Holnap Kézdivásárhelyen várják az érdeklődőket. A program során lesz sok közös játék, beszélgetés és természetesen közös zenélés – próbák. Majd pedig az esti szentmise keretében együtt ünnepelnek és egy nagy zenecsoportként szolgálnak a Teremtőnek és a helyi híveknek.
Plébános beiktatása a temesvári egyházmegyében
November 15-én, vasárnap a temesszlatinai plébániatemplomban déllőtt a fél 12 órakor kezdődő szentmise keretében Ursache Sergiu Ștefan újonnan kinevezett plébános beiktatására kerül sor. A szentmisét Dirschl Johann általános helynök celebrálja.

Előadás Csíkszeredában
A Katolikus Magyar Bibliatársulat  szervezésében Erőszakmentesség a Biblia tükrében címmel előadást tart Kedves Rita segítőnővér, november 21-én szombaton reggel 9 órától a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Vormair Emese segítőnővér vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot lesz december 13-16 között.
A lelkigyakorlat elemei: csend a lelkigyakorlat egész ideje alatt, naponta egy kísérő beszélgetés, 4 személyes imaidő, közös napkezdő és napzáró ima, testérzékelő gyakorlatok, igeliturgia/ szentmise.
Jelentkezni november 25-ig lehet a vormairemese@gmail.com e-mail-címen.

Időjárás: Ma szürke, borongós időre van kilátás. Keleten a párás ködös reggelt követően helyenként szakadozottabb lesz a felhőzet, és  rövid időre előbújhat a nap. Az ország többi részén esőre kell számítani, egy-egy futó zápor sem kizárt. Helyenként
élénk széllökésekkel járhat a déli-délkeleti szél. Délután 5-12 fokra van kilátás.
Holnap is a megszokott párás, ködös idővel indul a nap. Napközben csak helyenként szakadozhat fel a felhőzet, legfeljebb rövid napsütéses időszakok lehetnek. A légmozgás nem lesz jelentős. Délután pár fokkal melegebb lesz, 7-15 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2020. november 13.

About the author

majoros gabriella