2020. november 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Imádkozzunk együtt!
Szénégető István családpasztorációs referens és a gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportjának házaspárjai hétköznapokon estéről-estére élő Facebook-os imára hívnak. Együtt imádkozvak a családjainkért, a házaspárokért, a betegeinkért, az orvosokért, az ápolókért, a mentősökért, a hatóságokért, a járványtani kutatókért, a szociális szférában dolgozókért, mindenkiért, aki kemény harcot folytat a betegség, a járvány és annak hatása ellen.
Szeretettel várnak mindenkit az online imaalkalomra hétköznap esténként, de ha valaki nem szeretne csatlakozni, akkor lélekben is bekapcsolódhat ha ugyanabban az időben ül le imádkozni, a maga ritmusa és stílusa szerint.

Katekézis sorozat Kolozsváron
10 Szó, amely szabaddá tesz címmel ma este 9 órától folytatódik a kolozsvári ferences templomban a 18–30 év közötti fiataloknak szóló katekézis-sorozat. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások segítenek a résztvevőknek egy új módon szemlélni az életüket.

Online találkozó esperesekkel, főesperesekkel
Pál József Csaba temesvári megyés püspök holnap délelőtt 10 órai kezdettel az egyházmegye espereseivel és főespereseivel találkozik internetes kommunikációs felület segítségével. A megbeszélés témáját a jövő évi programok képezik.

Angyalok a városban
Marosvásárhelyen az angyalok a városban újra szárnyra kelnek november 18.-tól, szerdától kezdve, karácsonyig! Fő célunk, hogy megteremtsük a Szent Erzsébet Társulás gyerekotthonban az ünnepi hangulatot. A város vendéglőit bevonva a jótékonysági tevékenységünkbe biztosítanánk az ünnepi vacsorát a gyerekek számára. A templomokban is gyűjtést szervezünk és az ott
összegyűlt értéket egy pár cipőcskére fordítanánk a gyerekek javára. Tudjuk, hogy nem segíthetünk mindenkin, de most mindenki segíthet valakin.
Minden erre szánt adományt szívesen várunk, fogadunk. Mert ilyen megprobáltató, világjárvány sújtotta periódusban összefogással, nyitott szívvel, és segítő kezekkel sikerülni fog, hogy 30 gyerek arcára mosolyt varázsoljunk. Elérhetőseg: Baranka Katalin 0774089877. Részletekről a szombat déli napraforgó című műsorunkban hallhatnak.

Krisztus Király ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom búcsúját november 22-én, vasárnap ünneplik. Előtte, csütörtökön, pénteken és szombaton előkészületet tartanak az este 6 órakor kezdődő szentmisék keretében. A búcsú napján délelőtt fél 11 és este 6 órakor mutatnak be szentmisét. Az elmélkedéseket és a szentmiséket Jakabos Barnabás tartja. A liturgiák előtt és alatt szentgyónásra és lelki beszélgetésre van lehetőség. A szentmiséket az erdélyi Mária Rádió közvetíti.
Kolozsváron a Piarista-templomban november 25-én, este 6 órától kezdődik az Krisztus Király-napi szentmise a város papjainak és híveinek részvételével. Az egyházzenei szolgálatban közreműködik a Szent Cecília kórus és zenekar. Felcsendül Mozart Missa brevis, C-dúr K. 220 „Spatzenmesse”-je. Vezényel: Potyó István.

Időjárás: Ma az ország nagy részén borongós, néhol tartósan párás, ködös időre van kilátás szitálással, csupán helyenként a déli tájakon szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Napközben nyugaton, északnyugaton megélénkül a déli-délkeleti szél. Délután 6-13 fokra van kilátás.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a szentkatolnai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szabadtéri vándorkiállítás Nagyszebenben
A Kájoni 390 emlékév alkalmából a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezte a ferences szerzetes munkásságának megismertetését Erdély-szerte. A vándorkiállítás mellé egy minden korosztályt megszólító animáció is tartozik. Így szélesebb közönséghez is közelebb kerülhet Kájoni példaértékű személye, értékes hagyatéka. Az interaktív háromnyelvű kiállítás a Brukenthal Palota udvarán látogatható mától december 16.-áig.

Ifjúsági programok Temesváron
Az Egyházmegyei Ifjúsági Pasztorációs Iroda programjának megfelelően november 17-én és 24-én keddenként este 8 és 9 óra között szentségimádás lesz.
A temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban november 19-én, csütörtökön este 8 órakor szentségimádást tartanak a fiataloknak.
Szintén az egyetemistáknak november 21-én, szombaton 10–17 óra között spirituális work-shop-ot tartanak, amelynek témája: A szentek és a Szentírás. Helyszín: Temesvár, 1 Decembrie utca 1-es szám.

Online könyvbemutató és beszélgetés
A kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület online könyvbemutatót tart november 18-án, szerdán este 6 órakor.
Margaret Silf A káosz túloldala. Letörés helyett áttörés című kötete jó lelki segítség, támasz lehet ezekben az időkben, amikor az életünk sokat változott.
Bejelentkezni illetve az eseményen részt venni a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület, a templom.ro, valamint a romkat.ro és Vasárnap hetilap FB-oldalokon keresztül lehet.
Közreműküdnek: Bereczki Silvia segítőnővér, a könyv fordítója; Cosma István pszichológus; Demeter Zsuzsa gyógypedagógus és Szőcs Csaba plébános, a Verbum kiadó igazgatója.
Margaret Silf nemzetközileg elismert brit lelkiségi író, lelkigyakorlat-kísérő és előadó. Az évtizedeken át a számítógépes iparban dolgozó családanya a szentignáci lelkiségben talált otthonra. Frissességgel teli írásai a tapasztalatilag megalapozott tudást közérthető nyelven tárják az olvasók elé, elkísérve őt saját felfedezőútján.

Szent Erzsébet-napi búcsú Kolozsváron
A kolozsvári Piarista-templomban november 19-én, reggel fél 8 órától a román nyelvű, este 6 órától a magyar nyelvű, a Szent István templomban délután 5 órától kezdődő  szentmiséken kenyér és rózsaáldás lesz. Buzdítva hívnak a találékony és törődő jóság jelképeit használni: megosztani a megáldott, elvitelre szánt kenyeret családjainkkal, a férjek, édesapák, udvarló ifjak pedig ragaszkodásuk vörös rózsájának illatával mondhatják el szeretetük miértjét.

Előadás Csíkszeredában
A Katolikus Magyar Bibliatársulat  szervezésében Erőszakmentesség a Biblia tükrében címmel előadást tart Kedves Rita segítőnővér, november 21-én szombaton reggel 9 órától a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián.

Lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Vormair Emese segítőnővér vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot lesz december 13-16 között.
A lelkigyakorlat elemei: csend a lelkigyakorlat egész ideje alatt, naponta egy kísérő beszélgetés, 4 személyes imaidő, közös napkezdő és napzáró ima, testérzékelő gyakorlatok, igeliturgia/ szentmise.
Jelentkezni november 25-ig lehet a vormairemese@gmail.com e-mail-címen.

Időjárás: Ma az ország nagy részén borongós, néhol tartósan párás, ködös időre van kilátás szitálással, csupán helyenként a déli tájakon szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Napközben nyugaton, északnyugaton megélénkül a déli-délkeleti szél. Délután 6-13 fokra van kilátás.

MRE hírszolgálat, 2020. november 16.

About the author

majoros gabriella