2020. november 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent Erzsébet napi búcsúk és ünnepségek A gyulafehérvári főegyházmegyében a kolozsvári Piarista-templomban november 19-én, reggel fél 8 órától a román nyelvű, este 6 órától a magyar nyelvű, a Szent István templomban délután 5 órától kezdődő  szentmiséken kenyér és rózsaáldás lesz. Buzdítva hívnak a találékony és törődő jóság jelképeit használni: megosztani a megáldott, elvitelre szánt kenyeret családjainkkal, a férjek, édesapák, udvarló ifjak pedig ragaszkodásuk vörös rózsájának illatával mondhatják el szeretetük miértjét. Esztelnek filiájában, Kézdicsomortán templomában csütörtökön, november 19-én, délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnepi szentmise szónoka Kacsó Sándor kézdialmási plébános. A nagyenyedi plébániatemplom búcsúját csütörtökön, délután 5 órától tartják. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Kerekes László segédpüspök, szónoka pedig Bálint Emil felcsíki főesperes, a csíkszeredai Szent Ágoston egyházközség plébánosa. A Marosvásárhely-meggyesfalvi Szent Erzsébet-templom búcsúját szintén november 19-én, csütörtökön ünneplik. A délután 5 órakor kezdődő szentmisén Boros Károly nyugalmazott plébános tartja a szentbeszédet. Szent Erzsébet-búcsút ünnepelnek a kőhalmi plébániához tartozó állomási templomban is. November 19-én, csütörtökön, a délután 4 órakor kezdődő szentmisén Bátor Botond pálos atya prédikál Hargitafürdőről. Úzvölgyében november 21-én, szombaton déli 12 órakor lesz a búcsú. Az ünnepi szentbeszédet Málnási Demeter gyimesközéploki plébános tartja. Kovászna leányegyházközségében, Kommandón a búcsút, november 22-én, vasárnap délután 3 órakor tartják. A szentmise szónoka Marek Bernardin ferences atya, Esztelnekről.

Rendhagyó lány és asszonytalálkozó Az Áradat Egyesület szervezésében online tartják meg december 1.én délután 2 és este 7 óra között a X. Lány- és Asszonytalálkozót, amelynek témája: testi-lelki-szellemi és spirituális egyensúlyom. Jelentkezni az office@aradat.ro e-mail-címen lehet, a részvételi díj 100 lej. A meghívottak előadások és kerekasztalbeszélgetések keretében beszélnek a testkultúráról, testtudatosságról, karanténban, kórházban és otthon megélhető lelki-szellemi-emberi oázisainkról, és a spirituális mélységek és magasságok kihívásairól, az idők jeleiről.

Online biblianap A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében online biblianap lesz december 5-én délelőtt 10 órától, melynek keretében Advent megélése az Énekek éneke tükrében címmel Bodor Attila teológiai tanár tart előadást. Bejelentkezni november 28-ig lehet az agota.molnar@yahoo.com e-mail-címen vagy a 0761-300 634-es telefonszámon.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik napközben helyenként kisebb esővel, majd a csapadék jelentős része a délutáni, esti órákban érkezhet nyugat felől. Helyenként élénk, erős lesz az északnyugati szél. Délután 7-13 fokot mérhetünk. A borongós időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak, görcsös panaszok jelentkezhetnek, sajoghatnak végtagjaink. Alacsony lehet hő- és komfortérzetünk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet. Nagy lesz a megfázásveszély. A nyirkos idő kedvez a kórokozók terjedésének, ezért erősítsük immunrendszerünket.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a hatolykai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Online ifjúsági szentségimádás A Főegyházmegyi Ifjúsági Főlelkészség szervezésében, ma este 7 órától online ifjúsági dicsőítő estre kerül sor. A zenei szolgálatot a Psallite zenekar látja el. A szentségimádásba a FIF youtube csatornáján keresztül lehet bekapcsolódni.

Ifjúsági programok Temesváron A katolikus egyetemisták számára ma este 8 és 9 óra között szentségimádást tartanak. November 21-én, szombaton délelőtt 10 és délután 5 óra között spirituális work-shop-ot tartanak, amelynek témája: A szentek és a Szentírás. Helyszín: Temesvár, 1 Decembrie utca 1-es szám.

Online könyvbemutató és beszélgetés A kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület online könyvbemutatót tartholnap este 6 órakor. Margaret Silf A káosz túloldala. Letörés helyett áttörés című kötete jó lelki segítség, támasz lehet ezekben az időkben, amikor az életünk sokat változott. Margaret Silf nemzetközileg elismert brit lelkiségi író, lelkigyakorlat-kísérő és előadó. Az évtizedeken át a számítógépes iparban dolgozó családanya a szentignáci lelkiségben talált otthonra. Frissességgel teli írásai a tapasztalatilag megalapozott tudást közérthető nyelven tárják az olvasók elé, elkísérve őt saját felfedezőútján. Bejelentkezni illetve az eseményen részt venni a Verbum Keresztény Kulturális Egyesület, a templom. ro, valamint a romkat.ro és Vasárnap hetilap FB-oldalokon keresztül lehet. Közreműküdnek: Bereczki Silvia segítőnővér, a könyv fordítója; Cosma István pszichológus; Demeter Zsuzsa gyógypedagógus és Szőcs Csaba plébános, a Verbum kiadó igazgatója.

Előadás Csíkszeredában A Katolikus Magyar Bibliatársulat  szervezésében Erőszakmentesség a Biblia tükrében címmel előadást tart Kedves Rita segítőnővér, november 21-én szombaton reggel 9 órától a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián.

Könyvbemutató Csíkzsögödön A csíkzsögödi plébániatemplomban november 22-én, vasárnap a délelőtt 9 és fél 11 órakor kezdődő szentmisék után bemutatják a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik napközben helyenként kisebb esővel, majd a csapadék jelentős része a délutáni, esti órákban érkezhet nyugat felől. Helyenként élénk, erős lesz az északnyugati szél. Délután 7-13 fokot mérhetünk. A borongós időben felerősödhetnek az ízületi fájdalmak, görcsös panaszok jelentkezhetnek, sajoghatnak végtagjaink. Alacsony lehet hő- és komfortérzetünk, ezért ajánlott a meleg, réteges öltözet. Nagy lesz a megfázásveszély. A nyirkos idő kedvez a kórokozók terjedésének, ezért erősítsük immunrendszerünket.

MRE Hírszolgálat, 2020. november 17.

About the author

Majoros Gabriella