2020. november 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Beszéljünk róla
A sorozat ma este 8 órától folytatódik, meghívott dr. Pázmán Enikő családorvos, a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet öregotthon munkatársa, a Vasárnap hetilap egészségsarkának rendszeres cikkírója. Maszkviselésről, szabályok betartásáról, tünetekről, teendőkről és sok más egyébről kérdezi Ferencz Emese kolozsvári munkatársnőnk.

Ifjúsági programok Temesváron
Az Egyházmegyei Ifjúsági Pasztorációs Iroda programjának megfelelően a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban ma este 8 órakor szentségimádást tartanak a fiataloknak.
Szintén az egyetemistáknak november 21-én, szombaton délelőtt 10 és délután 5 óra között spirituális work-shop-ot tartanak, amelynek témája: A szentek és a Szentírás. Helyszín: Temesvár, 1 Decembrie utca 1-es szám.

Krisztus Király ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom búcsúját november 22-én, vasárnap ünneplik. Ma estétől előkészületet tartanak az este 6 órakor kezdődő szentmisék keretében. A búcsú napján délelőtt fél 11 és este 6 órakor mutatnak be szentmisét. Az elmélkedéseket és a szentmiséket Jakabos Barnabás tartja. A liturgiák előtt és alatt szentgyónásra és lelki beszélgetésre van lehetőség. A szentmiséket az erdélyi Mária Rádió közvetíti.
nagykászoni Krisztus Király-templomban vasárnap délután fél 1 órakor tartják a búcsús szentmisét. Az ünnep szónoka: Csala László csíkmenasági plébános.
Keresztváron a Krisztus Király-napi búcsús szentmisén, amely vasárnap délután fél 3 órakor kezdődik, a szentbeszédet Ilyés Imre, a brassói Szent Kereszt felmagasztalás plébánia segédlelkésze tartja.
Kolozsváron a Piarista-templomban november 22-én este 6 órakor kezdődik az Krisztus Király-napi szentmise a város papjainak és híveinek részvételével.
A nagyváradi egyházmegyében Krisztus Király ünnepén fél 12 órakor Böcskei László megyés püspök mutat be szentmisét a nagyváradi székesegyházban. A szentmise végén a főpásztor Jézus Krisztus oltalmába ajánlja a világjárvány sújtotta emberiséget, különösképpen azokat, akik a frontvonalon szolgálnak.

Lelkigondozói szolgálat
Ha vágysz arra hogy beszélhess arról, ami benned van: egy nehéz helyzet okozta vívódás, betegség, félelem, veszteség miatt vagy közelebb akarsz kerülni Istenhez, önmagadhoz, saját belső folyamataidat szeretnéd jobban megérteni, akkor Bakó Marika Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ lelkigondója vár egy meghitt beszélgetésre, akár személyesen, akár telefonon.
A marosvásárhelyi Deus Providebit házban hétfőn délelőtt 10 és este 6 óra között lehet segítséget kérni.
Bejelentkezni a bako.marika@gmail.com, vagy az iroda@csalad.ro címeken, illetve egyeztetéssel a 0742-139380-as telefonszámon lehet.

Karácsonyi rajzpályázat
A Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház, rajzpályázatot hirdet a helyi I-IV. osztályos, hittanos gyermekek számára: Jézus születése címmel.
Egy szentírási rész alapján kell elképzelni és lerajzolni Jézus születését. A rajzokat tetszés szerint ceruzával, zsírkrétával, vízfestékkel lehet készíteni. Az alkotások hátára rá kell írni a neveteket, a plébániát ahová hittanra jár a gyerek, az édesanya vagy édesapa nevét és telefonszámát! Erre azért van szükség, mert a nyerteseket értékes ajándékokkal jutalmazzák és szülőket értesítik. A rajzokat a Szent Pio Lelkigyakorlatos Háznál (Dózsa György utca 15 szám) lehet leadni, vagy a kápolnába kihelyezett Kincses dobozba lehet bedobni, ilyen Kincses dobozt lesz a templomok bejáratánál is. Ha sikerül készíteni egy jó minőségű fotót a rajzról, azt elküldhik a hazpio@gmail.com címre. A beküldési határidő: advent harmadik vasárnapja (december 13). Eredményt december 16-án hirdetnek.

Időjárás: A mai reggel is többfelé párás, ködös, borongós idővel indul, északon és délnyugaton napközben is ez lesz a jellemző. Máshol viszont számíthatunk napos időszakokra, ugyanis ezeken a tájakon feltámad a déli-délkeleti szél.
Napközben 6-13 fok valószínű. Este északnyugat felől eső érkezik.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nyújtódi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Szánjunk időt a szentséglátogatásra, kérjük imáinkban Isten oltalmát az egész világra.

Szent Erzsébet napi búcsúk és ünnepségek
A gyulafehérvári főegyházmegyében a kolozsvári Piarista-templomban ma reggel fél 8 órától a román nyelvű, este 6 órától a magyar nyelvű, a Szent István templomban délután 5 órától kezdődő  szentmiséken kenyér és rózsaáldás lesz. Buzdítva hívnak a találékony és törődő jóság jelképeit használni: megosztani a megáldott, elvitelre szánt kenyeret családjainkkal, a férjek, édesapák, udvarló ifjak pedig ragaszkodásuk vörös rózsájának illatával mondhatják el szeretetük miértjét.
Esztelnek filiájában, Kézdicsomortán templomában csütörtökön, ma délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsú. Az ünnepi szentmise szónoka Kacsó Sándor kézdialmási plébános.
Szent Erzsébet-búcsút ünnepelnek a kőhalmi plébániához tartozó állomási templomban is. Ma a délután 4 órakor kezdődő szentmisén Bátor Botond pálos atya prédikál Hargitafürdőről.
nagyenyedi plébániatemplom búcsúját ma délután 5 órától tartják. Az ünnepi szentmise főcelebránsa Kerekes László segédpüspök, szónoka pedig Bálint Emil felcsíki főesperes, a csíkszeredai Szent Ágoston egyházközség plébánosa.
Marosvásárhely-meggyesfalvi Szent Erzsébet-templom búcsúját szintén ma ünneplik. A délután 5 órakor kezdődő szentmisén Boros Károly nyugalmazott plébános tartja a szentbeszédet.
Úzvölgyében november 21-én, szombaton déli 12 órakor lesz a búcsú. Az ünnepi szentbeszédet Málnási Demeter gyimesközéploki plébános tartja.
Kovászna leányegyházközségében, Kommandón a búcsút, november 22-én, vasárnap délután 3 órakor tartják. A szentmise szónoka Marek Bernardin ferences atya, Esztelnekről.
A temesvári egyházmegyében ma délután 5 órakor a resicabányai Havas Boldogasszony templomban Pălie Veniamin esperes, helyi plébános szentmisét mutat be Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére. A liturgián jelen lesz Erwin Josef Țigla, a Romániai Páli Szent Vince Karitatív Egyesületek, valamint a resicabányai Német Kulturális Egyesület helyi képviselője, Szent Erzsébet ugyanis mindkét egyesület védőszentje. A szentmise zenei szolgálatát a Christine Surdu vezette Harmonia Sacra templomi énekkar látja el, amelynek tagjai a liturgia végén koncertet adnak.

Ifjúsági világtalálkozó keresztjének átadása
Krisztus, a Mindenség Királyának ünnepén, november 22-én, vasárnap délelőtt 10 órakor Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika katedra oltáránál szentmisét mutat be. A szertartás végén a panamai fiatalok átadják az ifjúsági világtalálkozók jelképeit – a keresztet, illetve a Salus Populi Romani Mária-kegyképet – portugál társaiknak. Az előző nagy találkozót 2019-ben Panamában tartották, a következő pedig 2023-ban Lisszabonban lesz.
A jelenlegi egészségügyi intézkedések értelmében az átadó ünnepségen csak a két ország szűk körű delegációja vesz részt. Mindenkit arra hívnak, hogy vegyen részt virtuálisan a szentmisén, melyet élőben közvetítenek a Vatikáni Rádió (Vatican News) hivatalos YouTube csatornáján.

Időjárás: A mai reggel is többfelé párás, ködös, borongós idővel indul, északon és délnyugaton napközben is ez lesz a jellemző. Máshol viszont számíthatunk napos időszakokra, ugyanis ezeken a tájakon feltámad a déli-délkeleti szél.
Napközben 6-13 fok valószínű. Este északnyugat felől eső érkezik.

MRE Hírszolgálat, 2020. november 19.

About the author

majoros gabriella