2020. november 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Előadás Csíkszeredában
A Katolikus Magyar Bibliatársulat  szervezésében holnap reggel 9 órától Erőszakmentesség a Biblia tükrében címmel előadást tart Kedves Rita segítőnővér, a csíkszeredai Szent Ágoston plébánián.

Mária áhítat Kovásznán
Holnap etse 6 órától Kovásznán Mária áhítatot tartanak szentségimádással, szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel. Hívják a híveket a helyi plébániatemplomba.

Szent Erzsébet napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmgyében Úzvölgyében holnap déli 12 órakor lesz a búcsú. Az ünnepi szentbeszédet Málnási Demeter gyimesközéploki plébános tartja.
Kovászna leányegyházközségében, Kommandón a búcsút, november 22-én, vasárnap délután 3 órakor tartják. A szentmise szónoka Marek Bernardin ferences atya, Esztelnekről.

Krisztus Király ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templom búcsúját november 22-én, vasárnap ünneplik. Ma estétől előkészületet tartanak az este 6 órakor kezdődő szentmisék keretében. A búcsú napján délelőtt fél 11 és este 6 órakor mutatnak be szentmisét. Az elmélkedéseket és a szentmiséket Jakabos Barnabás tartja. A liturgiák előtt és alatt szentgyónásra és lelki beszélgetésre van lehetőség. A szentmiséket az erdélyi Mária Rádió közvetíti.
nagykászoni Krisztus Király-templomban vasárnap délután fél 1 órakor tartják a búcsús szentmisét. Az ünnep szónoka: Csala László csíkmenasági plébános.
Keresztváron a Krisztus Király-napi búcsús szentmisén, amely vasárnap délután fél 3 órakor kezdődik, a szentbeszédet Ilyés Imre, a brassói Szent Kereszt felmagasztalás plébánia segédlelkésze tartja.
Kolozsváron a Piarista-templomban november 22-én este 6 órakor kezdődik az Krisztus Király-napi szentmise a város papjainak és híveinek részvételével.

Rendhagyó lány és asszonytalálkozó
Az Áradat Egyesület szervezésében online tartják meg december 1-én délután 2 és este 7 óra között a X. Lány- és Asszonytalálkozót, amelynek témája: testi-lelki-szellemi és spirituális egyensúlyom.
Jelentkezni az office@aradat.ro e-mail-címen lehet, a részvételi díj 100 lej.
A meghívottak előadások és kerekasztalbeszélgetések keretében beszélnek a testkultúráról, testtudatosságról, karanténban, kórházban és otthon megélhető lelki-szellemi-emberi oázisainkról, és a spirituális mélységek és magasságok kihívásairól, az idők jeleiről.

Időjárás: A mai napon is felhős, borult időre ébredhetünk, de a feltámadó északnyugati szél hatására délutánra nyugat felől többfelé felszakadozik a felhőzet. A felhősebb területeken szórványosan eső, zápor alakulhat ki, de a legmagasabb hegycsúcsokon havas eső, hózápor sem kizárt. A hüvős hajnalt követően, délután 5-11 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a zabolai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Világméretű szentségimádás
A 2021 szeptemberében tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Krisztus Király ünnepének előestéjén, holnap világméretű szentségimádást tartanak több országban, így Románia-szerte is. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői arra kérik a közösségeket, hogy minél nagyobb számban csatlakozzanak, és dicsőítsék Jézus Krisztust.

Szent Katalin napi búcsúk
A gyulafehárvári főegyházmegyében Miklósvár leányegyházközségben, a bölöni Szent Katalin kápolnában a búcsús szentmisét november 22-én, vasárnap délelőtt fél 10 órakor ünneplik.
Szászmátéban november 22-én, vasárnap délután 4 órakor mutatják be a búcsús szentmisét.
A szentkatolnai plébániatemplomban november 25-én, szerdán délelőtt 11 órakor mutatják be az ünnepi búcsús szentmisét.
Az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelt ditrói kistemplom búcsúját november 25-én, szerdán délután 5 órakor ünneplik. A szentmisén, amely egyben a községből származó papok évenkénti zarándokünnepe is, a szentbeszédet Fülöp Sándor Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánia segédlelkésze mondja. A liturgia után könyvbemutató lesz.
A temesvári egyházmegyében a temesvár-belvárosi templom védőszentje Alexandriai Szent Katalin. A búcsút a közösség idén november 25-én, szerdán ünnepli. A szentmisét délután 5 órai kezdettel bemutatja és német nyelven szentbeszédet mond Dirschl Johann általános helynök. Magyar nyelven Márton Gábor Benedek segédlelkész, román nyelven Cristinel Bălan ferences atya, kisegítő lelkész mond szentbeszédet.

Karácsonyi rajzpályázat
A Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház, rajzpályázatot hirdet a helyi I-IV. osztályos, hittanos gyermekek számára: Jézus születése címmel.
Egy szentírási rész alapján kell elképzelni és lerajzolni Jézus születését. A rajzokat tetszés szerint ceruzával, zsírkrétával, vízfestékkel lehet készíteni. Az alkotások hátára rá kell írni a neveteket, a plébániát ahová hittanra jár a gyerek, az édesanya vagy édesapa nevét és telefonszámát! Erre azért van szükség, mert a nyerteseket értékes ajándékokkal jutalmazzák és szülőket értesítik. A rajzokat a Szent Pio Lelkigyakorlatos Háznál (Dózsa György utca 15 szám) lehet leadni, vagy a kápolnába kihelyezett Kincses dobozba lehet bedobni, ilyen Kincses dobozt lesz a templomok bejáratánál is. Ha sikerül készíteni egy jó minőségű fotót a rajzról, azt elküldhik a hazpio@gmail.com címre. A beküldési határidő: advent harmadik vasárnapja (december 13). Eredményt december 16-án hirdetnek.

Időjárás: A mai napon is felhős, borult időre ébredhetünk, de a feltámadó északnyugati szél hatására délutánra nyugat felől többfelé felszakadozik a felhőzet. A felhősebb területeken szórványosan eső, zápor alakulhat ki, de a legmagasabb hegycsúcsokon havas eső, hózápor sem kizárt. A hüvős hajnalt követően, délután 5-11 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2020. november 20.

About the author

majoros gabriella