2020. november 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Könyvbemutató Gyergyóalfaluban A gyergyóalfalvi plébániatemplomban holnap a délután az este 6 órakor kezdődő szentmisét a Caritas munkatársaiért, a néhai gondozottakért ajánlják fel. A liturgiát követően bemutatják a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be.

Szent Katalin napi búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében a szentkatolnai plébániatemplomban november 25-én, szerdán délelőtt 11 órakor mutatják be az ünnepi búcsús szentmisét. Az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelt ditrói kistemplom búcsúját november 25-én, szerdán délután 5 órakor ünneplik. A szentmisén, amely egyben a községből származó papok évenkénti zarándokünnepe is, a szentbeszédet Fülöp Sándor Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánia segédlelkésze mondja. A temesvári egyházmegyében a temesvár-belvárosi templom védőszentje Alexandriai Szent Katalin. A búcsút a közösség idén november 25-én, szerdán ünnepli. A szentmisét délután 5 órai kezdettel bemutatja és német nyelven szentbeszédet mond Dirschl Johann általános helynök. Magyar nyelven Márton Gábor Benedek segédlelkész, román nyelven P. Cristinel Bălan ferences atya, kisegítő lelkész mond szentbeszédet.

Együtt, egymásért, szentmiklósiakért Gyergyószentmiklóson idén hetedik alkalommal szervezik meg az Együtt egymásért, szentmiklósiakért karitatív programot. Bár az idei évet a világjárvány gyökeresen átírta, a cél változatlan: a város hátrányos helyzetű családjainak és időseinek megsegítése, akiknek gondot jelent a mindennapi betevő az ünnepi időszakban még inkább, mint bármikor máskor. A tartósélelmiszer-gyűjtés, a biztonsági előírások betartásával, november 29. és december 20. közötti időszakban tartják. A felajánlásokat a megjelölt időszakban folyamatosan megtehetik a Sláger Centerben, a Bucsin negyedi BB Market üzletben, valamint a főtéri Kordial üzletben kihelyezett gyűjtőpontoknál. Emellett hétköznapokon 8 és 16 óra között a Szociális Igazgatóság Kárpátok utca 5. szám alatt található székhelyén is fogadják élelmiszer-adományokat.

Csángó nap Csíkszeredában Advent I. vasárnapján, november 29-én szerény körülmények között, de mégis megtartják a XIX. Csángó Napot. A millenniumi templomban az ünnepi szentmisét délelőtt 11 órakor mutatják be. Énekel Timaru Adéla.

Gyertek Jézus jászolához Ezzel a címmel szerveznek online versenyt a Gerhardinum Római Katolikus Líceum XI. A osztályos növendékei a tanintézet többi tanulójának az óvodától a végzős osztályokig. A versenyre december 2-22. között lehet jelentkezni karácsonyt köszöntő versekkel, énekekkel, rajzokkal, történetekkel.

Időjárás: A mai napon már több lesz fölöttünk a felhő, kevesebb napsütésre számíthatunk. Gyenge eső keleten és nyugaton várható, a hegyvidéken havazásra kell számítani, délelőtt ónos szitálásra is van esély. A szél mérsékelt marad. Reggelre pára, köd képződhet. Hajnalban -7, +1, napközben 3-10 fok várható. Nagy lesz a megfázásveszély, öltözzünk melegen, rétegesen!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az altorjai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Elhunyt Angi István ny. professzor, zeneesztéta 87 éves korában, péntek reggel, november 20-án elhunyt Angi István zeneesztéta, kritikus, a Gheorghe Dima Zeneakadémia nyugalmazott professzora. Tagja volt a Romániai Zeneszerzők és Muzikológusok Szövetségének, alapító tagja a Romániai Magyar Zenetársaságnak, továbbá tagja volt a Romániai Magyar Dalos Szövetségnek, a Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli tagjának tekintette, egykori munkahelyén pedig tagja volt a Gheorghe Dima Alapítványnak. A professzor úr alkalmi vagy állandó vendégtanár, tantárgyfelelős volt a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi, Római Katolikus Teológia, Történelem és Filozófia Karain. Fontos szerepet töltött be a Református Tanárképző Kar keretében működő zenepedagógia szak elindításában. Éveken át tanított esztétikát a Partiumi Keresztény Egyetemen is, mára számos helyen az általa felkészített tanítványok vették át tőle e munkát. Tanári és tudósi tevékenységével sokat tett a magyar és a román nyelvterület zenetudományi kapcsolatainak kiépítéséért, számos magyar és román nyelvű tanulmánygyűjtemény, monográfia szerzője. Angi István idén júliusban vehette át a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést az erdélyi felsőfokú magyar nyelvű zeneoktatás 1990 utáni újraindításában vállalt fontos szerepéért, valamint interdiszciplináris szemléletű zeneesztétikai kutatásai elismeréseként. Angi István professzor az erdélyi katolikus közösség aktív, megbecsült és szeretett tagja volt, nagy és fájdalmas veszteség a halála, imával osztozzunk a család gyászában.

Kézműves pályázat Déván A dévai Páduai Szent Antal Római Katolikus Ferences Plébánia rajzpályázatot hirdet „Betlehem a családomban” címmel kézműves pályázatot hirdet a plébánia családjainak. Jézus Krisztus születését ábrázoló természetes anyagból készült betlehemeket a plébánián lehet leadni december 15.-ig.

Karácsonyi rajzpályázat A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház, rajzpályázatot hirdet a helyi I-IV osztályos, hittanos gyermekek számára: Jézus születése címmel. Egy szentírási rész alapján kell elképzelni és lerajzolni Jézus születését. A rajzokat tetszés szerint ceruzával, zsírkrétával, vízfestékkel lehet készíteni. Az alkotások hátára rá kell írni a neveteket, a plébániát ahová hittanra jár a gyerek, az édesanya vagy édesapa nevét és telefonszámát! Erre azért van szükség, mert a nyerteseket értékes ajándékokkal jutalmazzák és szülőket értesítik. A rajzokat a Szent Pio Lelkigyakorlatos Háznál (Dózsa György utca 15 szám) lehet leadni, vagy a kápolnába kihelyezett Kincses dobozba lehet bedobni, ilyen Kincses dobozt lesz a templomok bejáratánál is. Ha sikerül készíteni egy jó minőségű fotót a rajzról, azt elküldhetik a hazpio@gmail.com címre. A beküldési határidő: advent harmadik vasárnapja (december 13). Eredményt december 16.-án hirdetnek.

Rendhagyó lány és asszonytalálkozó Az Áradat Egyesület szervezésében online tartják meg december 1-én délután 2 és este 7 óra között a X. Lány- és Asszonytalálkozót, amelynek témája: testi-lelki-szellemi és spirituális egyensúlyom. Jelentkezni az office@aradat.ro e-mail-címen lehet, a részvételi díj 100 lej. A meghívottak előadások és kerekasztalbeszélgetések keretében beszélnek a testkultúráról, testtudatosságról, karanténban, kórházban és otthon megélhető lelki-szellemi-emberi oázisainkról, és a spirituális mélységek és magasságok kihívásairól, az idők jeleiről.

Időjárás: A mai napon már több lesz fölöttünk a felhő, kevesebb napsütésre számíthatunk. Gyenge eső keleten és nyugaton várható, a hegyvidéken havazásra kell számítani, délelőtt ónos szitálásra is van esély. A szél mérsékelt marad. Reggelre pára, köd képződhet. Hajnalban -7, +1, napközben 3-10 fok várható. Nagy lesz a megfázásveszély, öltözzünk melegen, rétegesen!

MRE Hírszolgálat, 2020. november 23.

About the author

Majoros Gabriella