2020. november 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Felkészülés az adventben
Adventi várakozások Izajással címmel hétfő estéken, a Szociális Testvérek Társasága online sorozatot kínál fel, azoknak akik nem idegenkednek attól, hogy az online térben találkozzanak, illetve az online munka során túlságosan igénybe vett látásukat/tekintetüket szeretnék kicsit mélyebbre, más irányba fordítani
Egy alkalom felépítése: rövid bejelentkezés, a téma bemutatása, ima egy képpel – ebben 20 perc csend – megosztás, záró ima.
A témák egymásra épülnek, ezért kívánatos a folyamatos részvétel. Az első alkalommal ismertetett útmutatások nem hangzanak el minden alkalommal.
Az imaalkalmakat Farmati Anna, Gábor Csilla és Homa Ildikó testvér vezeti, a találkozások a jelentkezést követően zárt csoportokban, zoomon történnek.
Jelentkezni advent I. vasárnapjáig, november 29-én déli 12 óráig lehet.

Legyünk angyalok
A Juventutti Alapítvány kezdeményezéseként csíkszeredai és Csíkszereda környékén élő nélkülöző családok gyermekeit kérték meg, hogy írjanak levelet az Angyalhoz. A levelek elkészültek, már csak Angyalokra kell találjanak! Egy kis időre Ön, a családja, munkahelyi vagy baráti közössége is Angyallá válhat: megajándékozva egy kevésbé szerencsés helyzetben lévő, szerény körülmények között vagy mélyszegénységben élő család gyermekeit.
Az alapítvány honlapjára feltöltött leveleket elolvasva, kiválaszthatják a szívüknek legkedvesebett és jelentkezhetnek angyalnak. A levelekben megfogalmazott kívánságok alapján összeállított ajándékokat, december 14-ig az alapítvány irodájába lehet eljuttatni (Csíkszereda, Kőrösi Csoma Sándor utca 2).

Kézműves pályázat
A dévai Páduai Szent Antal plébánia Betlehem a családomban címmel kézműves pályázatot hirdet a plébánia családjainak.
A Jézus Krisztus születését ábrázoló alkotások természetes anyagokból kell készüljenek. Az alkotás méretei szabadon választhatóak.
A legszebb, legkreatívabb ötleteket fogják díjazni. Az alkotásokat december 15-ig személyesen lehet leadni a plébánián.

Gyertek Jézus jászolához
Ezzel a címmel szerveznek online versenyt a Gerhardinum Római Katolikus Líceum XI. A osztályos növendékei a tanintézet többi tanulójának az óvodától a végzős osztályokig. A versenyre december 2-22. között lehet jelentkezni karácsonyt köszöntő versekkel, énekekkel, rajzokkal, történetekkel.

Időjárás: A következő két hétben is hideg, fagyos éjszakákra és reggelekre kell számítani, némi csapadék november 29-e körül, illetve jövő héten várható – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat november 23-a és december 6-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
Ma ismét sűrű köddel indult a nap, ami napközben is megmaradhat, valamint alacsony szintű rétegfelhőzetté alakul át. Kevés napsütés főként északon és keleten lesz. Északnyugaton feltámad a déli-délkeleti szél, másutt gyenge, mérsékelet marad. Kora reggel -12, -2, délután 2-7 fok várható.
Nagy lesz a megfázásveszély, öltözzünk melegen, rétegesen! Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket!

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a feltorjai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Szent Katalin napi búcsúk
A gyulafehérvái főegyházmegyében a szentkatolnai plébániatemplomban ma délelőtt 11 órakor mutatják be az ünnepi búcsús szentmisét.
Az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére szentelt ditrói kistemplom búcsúját ma délután 5 órakor ünneplik. A szentmisén, amely egyben a községből származó papok évenkénti zarándokünnepe is, a szentbeszédet Fülöp Sándor Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánia segédlelkésze mondja.
Temesvári egyházmegyében a temesvár-belvárosi templom védőszentje Alexandriai Szent Katalin. A búcsút a közösség idén ma ünnepli. A szentmisét délután 5 órai kezdettel bemutatja és német nyelven szentbeszédet mond Dirschl Johann általános helynök. Magyar nyelven Márton Gábor Benedek segédlelkész, román nyelven P. Cristinel Bălan ferences atya kisegítő lelkész mond szentbeszédet.

Online esemény férjeknek, édesapáknak
Egy olyan világban élünk, ahol a férfiasság, az apai hivatás komoly támadások kereszttüzében áll és nagyon sok férfi kimozdult, kiesett arról a helyről, ahová Isten őket helyezte. Egyik ilyen fontos feladata lenne – a család papjának lenni. De mégis mit jelenthet ez? Hogyan lehet betölteni ezt a hivatást?
Ezekre a kérdésekre keresnek választ, november 28-án délelőtt 10 és 12 óra között megszervezett hivatáserősítő alkalmon, melynek előadója Szénégető István atya családpasztorációs referens, a marosvásárhelyi Szent Család templom plébánosa lesz. Jelentkezni a csalad.ro oldalon lehet november 27-én, pénteken délig.

Együtt, egymásért, szentmiklósiakért
Gyergyószentmiklóson idén hetedik alkalommal szervezik meg az Együtt egymásért, szentmiklósiakért karitatív programot. Bár az idei évet a világjárvány gyökeresen átírta, a cél változatlan: a város hátrányos helyzetű családjainak és időseinek megsegítése, akiknek gondot jelent a mindennapi betevő az ünnepi időszakban még inkább, mint bármikor máskor. A tartósélelmiszer-gyűjtés, a biztonsági előírások betartásával, november 29. és december 20. közötti időszakban tartják.
A felajánlásokat a megjelölt időszakban folyamatosan megtehetik a Sláger Centerben, a Bucsin negyedi BB Market üzletben, valamint a főtéri Kordial üzletben kihelyezett gyűjtőpontoknál. Emellett hétköznapokon reggel 8 és délután 4 óra között a Szociális Igazgatóság Kárpátok utca 5. szám alatt található székhelyén is fogadják élelmiszer-adományokat.

Időjárás: A következő két hétben is hideg, fagyos éjszakákra és reggelekre kell számítani, némi csapadék november 29-e körül, illetve jövő héten várható – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat november 23-a és december 6-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
Ma ismét sűrű köddel indul a nap, ami napközben is megmaradhat, valamint alacsony szintű rétegfelhőzetté alakul át. Kevés napsütés főként északonés keleten lesz. Északnyugaton feltámad a déli-délkeleti szél, másutt gyenge, mérséklet marad. Kora reggel -12, -2, délután 2-7 fok várható. Nagy lesz a megfázásveszély, öltözzünk melegen, rétegesen! Erősítsük immunrendszerünket, fogyasszunk vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket!

MRE Hírszolgálat, 2020. november 25.

About the author

majoros gabriella