2020. november 27. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Könyvbemutató
A Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését foglalja össze, november 29-én, vasárnap az alábbi helyszíneken és időpontokban mutatják be: a csíkdánfalvi plébániatemplomban a reggel fél 9 órakor kezdődő szentmise után. A csíkkarcfalvi plébániatemplomban a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisét követően. A madéfalvi templomban pedig a reggel fél 10 és a délután 5 órakor szentmisék után.

Felkészülés az adventben
Adventi várakozások Izajással címmel hétfő estéken, a Szociális Testvérek Társasága online sorozatot kínál fel, azoknak akik nem idegenkednek attól, hogy az online térben találkozzanak, illetve az online munka során túlságosan igénybe vett látásukat/tekintetüket szeretnék kicsit mélyebbre, más irányba fordítani
Egy alkalom felépítése: rövid bejelentkezés, a téma bemutatása, ima egy képpel – ebben 20 perc csend – megosztás, záró ima.
A témák egymásra épülnek, ezért kívánatos a folyamatos részvétel. Az első alkalommal ismertetett útmutatások nem hangzanak el minden alkalommal.
Az imaalkalmakat Farmati Anna, Gábor Csilla és Homa Ildikó testvér vezeti, a találkozások a jelentkezést követően zárt csoportokban, zoomon történnek.
Jelentkezni advent I. vasárnapjáig, november 29-én déli 12 óráig lehet.

Kézműves pályázat
A dévai Páduai Szent Antal plébánia Betlehem a családomban címmel kézműves pályázatot hirdet a plébánia családjainak.
A Jézus Krisztus születését ábrázoló alkotások természetes anyagokból kell készüljenek. Az alkotás méretei szabadon választható.
A legszebb, legkratívabb ötleteket fogják díjjazni. Az alkotásokat december 15-ig személyesen lehet leadni a plébánián.

Imakilenced Márton Áron püspök boldoggá avatásáért
Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójára készülve imakilencedre kerül sor idén decembertől kezdődően a csíkszentdomokosi templomban, minden hónap utolsó szombatján. A népmissziós célt szolgáló lelki előkészület az Imádkozzunk Áron püspökkel! c. imafüzetben található kilencedre alapul, minden hónapban meghívott papok tartanak elmélkedést Áron püspök gondolatai alapján, az egyes témákat elmélyítve és aktualizálva a mai kor kihívásaira. A szentmisék előtt egyórás imádságot vezetnek a csíkszentdomokosi rózsafüzér-társulatok, a mise végén kerül sor az elmélkedésre és imádkozásra.
Az elsőalkalom december 26-án délután 3 órától lesz, melynek témája: Imádkozzunk együtt Jézus Krisztussal, aki az Eucharisztiában jelen való jó barát és táplálék a vele járók számára! Elmélkedést tart: Obermájer Ervin viceposztulátor.

Időjárás: Folytatódik a borongós, szürke idő. Többfelé indul ismét sűrű köddel a nap, ami helyenként tartósan megmarad korlátozott látási viszonyokat okozva. Néhol szitálás, ködszitálás okozhat vizes, csúszós útburkolatot. Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot!
Gyenge lesz a légmozgás. Napközben 0-9 fok valószínű.
A hétvégén a legtöbb helyen marad a borongós idő, szitálás, gyenge eső több helyen előfordulhat, majd délutántól északkeleten hószállingózás, havas eső veheti kezdetét. Hajnalban fagypont körül alakul a hőmérséklet, a legmelegebb órákban 1-6 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kovásznai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

A zene lelki táplálék
Sepsiszentgyörgyön is hagyománya van a karácsonyra való készülődésnek, amely az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtásával veszi kezdetét.
Idén tizenegyedik alkalommal állítanak óriási adventi koszorút a város Főterén és az állomási körforgalomnál.
A szervezők adventi erkélyzenével teszik meghittebbé a karácsonyra való készülődést. Az érdeklődők az adventi várakozás három vasárnapján csodálhatják a város különböző pontjain, épületek erkélyeiről elhangzó muzsikaszót déli 12 és délután 4 óra közötti idősávban.
Az advent első vasárnapján kezdődő erkélyzenés flashmobot a Classical Singers előadása nyitja meg. Az események első állomása a Bod Péter Megyei Könyvtár (Magyar Kulturális Intézet) lesz, amelyet a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Bene-ház épülete (Székelyföldi Vadászati Kiállítás) követ. Az erkélyzenés produkció minden alkalommal a vasútállomás épületének erkélyében zárul.

Önkéntes találkozók Székelyföldön
December 2-án, szedán délután 3 vagy 4 órai kezdettel sepsiszentgyörgyön lesz önkéntes találkozó. December 3-án, csütörtökön délután 3 órakor a székelyudvarhelyi Szent Pio lelkigyakorlatos Házba várják az önkénteseket. December 4-én, pénteken délelőtt 10 órától a gyergyószentmiklósi Szent Miklós templomban lesz a találkozó. December 5-én, szombaton Csíksomlyón lesz önkéntes találkozó. A találkozókon ezúttal Karácson Tibor, rádiónk műsorigazgatója várja szeretettel az önkénteseket.

Szent Ignác-i lelkigyakorlat fiataloknak
Ez a különleges, bizonytalansággal és reménnyel, korlátokkal és lehetőségekkel teli időszak alkalmas lehet arra, hogy Istennel együtt ránézzünk életünk irányára, céljainkra, vágyainkra, megfontoljuk, hogy mi az igazán fontos, életadó és felismerjük, hogy miben kellene megerősödnünk vagy épp döntenünk.
Szent Ignác lelkigyakorlatai a csönd, a Szentírással való ima és a kísérővel való személyes beszélgetések révén segítséget nyújtanak abban, hogy rendet teremtsünk életünkben, felismerjük legmélyebb vágyainkat, és most különösen is megnyíljunk a közénk érkező Isten befogadására. Mindez elvezethet minket arra, hogy felismerjük az Ő hívását.
A december 18-20 között megszervezendő online lelkigyakorlat kisérői Heim Kata a Szent Szív Társaság tagja és Hiba György jezsuita atya lesznek. Jelentkezni az inigo@jezsuita.hu e-mail címen lehet, a helyek száma korlátozott.

Időjárás: Folytatódik a borongós, szürke idő. Többfelé indul ismét sűrű köddel a nap, ami helyenként tartósan megmarad korlátozott látási viszonyokat okozva. Néhol szitálás, ködszitálás okozhat vizes, csúszós útburkolatot. Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot!
Gyenge lesz a légmozgás. Napközben 0-9 fok valószínű.
A hétvégén a legtöbb helyen marad a borongós idő, szitálás, gyenge eső több helyen előfordulhat, majd délutántól északkeleten hószállingózás, havas eső veheti kezdetét. Hajnalban fagypont körül alakul a hőmérséklet, a legmelegebb órákban 1-6 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2020. november 27. 

About the author

majoros gabriella