2020. október 01. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Keresztút a Székely Kálvárián Holnap elsőpéntek, ismét keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Délután 5 órára várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Szolgálatok feladása Gyulafehérváron Kerekes László segédpüspök, holnap délután 5 órától lektorokká és akolitusokká avatja az arra felkészült kispapokat. Ezen ünnep is különleges a járvány okán, családtagok és barátok nélkül történik a szolgálatok feladása.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban minden hónap első péntekén este 10 órától egész éjszakás virrasztást tartanak, melyet rádiónk élőben közvetít.

Papok, szerzetesek és világi alkalmazottak találkozója A temesvári egyházmegye lelkipásztorai, az ott tevékenykedő férfi és női szerzetesrendek tagjai, valamint a plébániák alkalmazottai és világi munkatársai október 3-án, szombaton zarándokoltak volna a máriaradnai bazilikához. A koronavírus-járvány azonban felülírta az idei programot: a zarándoklat elmarad, a találkozó azonban nem, a résztvevők ugyanis internetes kommunikációs felületen kapcsolódhatnak be a programokba. A találkozó délelőtt 10 órakor Portik-Hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperes-plébános előadásával kezdődik, amelynek címe: „Isten Igéje az életemben és a pasztorációban.” Ezt követően kiscsoportos tevékenység, majd pedig bibliakör szerepel a programban, amely a közös kiértékelőt követően délután 2 órakor zárul.

Boldog Bogdánffy Szilárd ünnepe „Mindannyiunk körül számos szent él, akik hozzánk hasonlóan mindennapi életüket élik, de úgy, hogy az evangélium üzenetét hirdetik és gyakorolják.“ (Ferenc pápa szavai) Boldog Bogdánffy Szilárd ünnepén október 3-án, szombaton délután 6 órakor Böcskei László megyéspüspök szentmisét mutat be a nagyváradi székesegyházban.

Szent Ferenc ünnepe A gyulafehérvári főegyházmegyében Assisi Szent Ferenc ünnepének előestéjén, október 3-án, a szárhegyi ferences templomban délután 5 órakor, Kolozsváron és Székelyudvarhelyen, a ferences templomban pedig a délután 6 órakor kezdődő szentmise keretében emlékeznek meg Szent Ferenc elszenderüléséről. Kolozsváron, a ferences templomban október 4-én, vasárnap Assisi Szent Ferenc ünnepén a búcsús szentmisét déli 12 órától tartják. Gyergyótölgyes filiájában,Hollón október 4-én, vasárnap délután 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Kányádban az Assisi Szent Ferenc patronátusa alatt álló kápolna búcsúját október 4-én, vasárnap ünnepelik. A búcsús szentmise délután 1 órakor kezdődik. A szentbeszédet Bálint István székelykeresztúri plébános tartja.

Időjárás: A hidegörvény hatására, mely elérte Romániát, sokfelé várható eső, zápor, északnyugaton akár egy-egy beágyazott zivatar is. Gyakran erős, a hegyvidéken viharos lesz az északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyószentmiklósi Szent Miklós-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szentségimádás Dobóban A hagyományokhoz híven a hónap első csütörtökén, így ma is szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található dobói Isteni Irgalmasság kápolnában. Délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes és a világosság rózsafüzért, 3 órától az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Búcsúk Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelyudvarhelyen a Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja ma délután 5 órakor kezdődik. A búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök lesz. Marosszentgyörgyön, a Sarutlan Karmelita Nővérek szintén ma ünneplik kápolnájuk védőszentjét. Délután 5 órától vesperást énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a hívekkel. A búcsús szentmise délután 6 órakor kezdődik. Marosbogáton a Kis Szent Teréz búcsús szentmise október 4-én, vasárnap délután 4 órakor kezdődik. A szentbeszédet Ambrus Vilmos marosludasi főesperes-plébános tartja. A nagyváradi egyházmegyében október 4-én, vasárnap rendhagyó módon a székesegyház előtti téren tartják a Lisieux-i Kis Szent Teréz tiszteletére szentelt nagyvárad-őssi templom búcsúünnepét A délután 6 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Láber Ferenc nagyvárad-őssi plébános lesz. A temesvári egyházmegyében ma délután fél 6 órakor a járványügyi előírások betartásával a plébánia udvarán szervezik meg az arad-ségai templom búcsúját. Az ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond ft. Artur Prenkiewicz atya, minorita házfőnök. A szatmári egyházmegyében a szatmárnémeti, Pálfalvai-úti templom titulusa Kis Szent Teréz. Búcsújára ma délután 6 órától kerül sor Urbán Erik ferences tartományfőnök, érseki helynök szentbeszédével.

Katekézis-sorozat a kolozsvári ferenceseknél 10 Szó, amely szabaddá tesz címmel heti rendszerességgel, a kolozsvári ferences templomban katekézis-sorozatot tartanak 18–30 év közötti fiataloknak. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások, megtanítanak egy új módon olvasni az életünket. A tanításokat a templomban tartják, minden hétfőn este fél 9 órától. További részletek Pantea Tibor ferences atyánál a 0746-774701-es telefonszámon.

Lelkigyakorlat feleségeknek, édesanyáknak Október 16-18 között, Székelyudvarhelyen a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban “Változások idejét éljük” címmel lelkigyakorlatot tart Bakó Mária lelkigondozó a gyulafehérvári Családpasztorációs iroda munkatársa és Hausdorf Anna pszichológus édesanyák és feleségek részére. Előzetes bejelentkezés szükséges október 9-ig. A helyek száma korlátozott. Érdeklődni és bejelentkezni a 0266-210537 és a 0755-489743-as telefonszámokon lehet.

Időjárás: A hidegörvény hatására, mely elérte Romániát, sokfelé várható eső, zápor, északnyugaton akár egy-egy beágyazott zivatar is. Gyakran erős, a hegyvidéken viharos lesz az északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 13 és 20 fok között alakul.

MRE Hírszolgálat, 2020. október 01.

 

About the author

Majoros Gabriella