2020. október 02. – Hírek és programajánló

H Í R E K  D É L B E N

Szent Ferenc ünnepe A gyulafehérvári főegyházmegyében Assisi Szent Ferenc ünnepének előestéjén, holnap a szárhegyi ferences templomban délután 5 órakor, Kolozsváron és Székelyudvarhelyen, a ferences templomban pedig a délután 6 órakor kezdődő szentmise keretében emlékeznek meg Szent Ferenc elszenderüléséről. Kolozsváron, a ferences templomban október 4-én, vasárnap Assisi Szent Ferenc ünnepén a búcsús szentmisét déli 12 órától tartják. Gyergyótölgyes filiájában, Hollón október 4-én, vasárnap délután 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Kányádban az Assisi Szent Ferenc patronátusa alatt álló kápolna búcsúját október 4-én, vasárnap ünnepelik. A búcsús szentmise délután 1 órakor kezdődik. A szentbeszédet Bálint István székelykeresztúri plébános tartja.

Búcsúk Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén A gyulafehérvári főegyházmegyében Marosbogáton a Kis Szent Teréz búcsús szentmise október 4-én, vasárnap délután 4 órakor kezdődik. A szentbeszédet Ambrus Vilmos marosludasi főesperes-plébános tartja.

Katekézis-sorozat a kolozsvári ferenceseknél 10 Szó, amely szabaddá tesz címmel heti rendszerességgel, a kolozsvári ferences templomban katekézis-sorozatot tartanak 18–30 év közötti fiataloknak. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások, megtanítanak egy új módon olvasni az életünket. A tanításokat a templomban tartják, minden hétfőn este fél 9 órától. További részletek Pantea Tibor ferences atyánál a 0746-774701-es telefonszámon.

Tematikus nap Szatmárnémetiben Az Egyházmegyei Ifjúsági Iroda szervezésében október 10-én, délelőtt 10 órától a szatmárnémeti Szent István teremben tematikus napot tartanak az önismeretről. Várják a 14-25 év közötti fiatalok jelentkezését október 5-ig. Részvétel ingyenes, ebéd biztosított. A programban szerepelnek előadások, kiscsoportos beszélgetések, fórum beszélgetés és játékos gyakorlatok. A helyek száma korlátozott.

Online vezetett ima A Szociális Testvérek Társasága szervezésében online vezetett imaalkalmak lesznek október 7-én, szerdán, október 29-én, csütörtökön, november. 17-én, kedden, illetve december 7-én, hétfőn Várják azon személyek jelentkezését, akik aki szeretnének mélyülni az istenkapcsolatában, illetve közösségben együtt imádkozni. Az alkalom menete: megérkező kör, vezetett ima, kiscsoportos megosztás. Minden alkalom este fél 7 órakor kezdődik és 8 óráig tart. További részletek, és bejelentkezés a Szociális Testvérek Társasága facebook oldalán.

Resurrexit 2020 A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében idén is megtartják az ifjúsági zenecsoportok találkozóját. Az idei Resurrexit, több ízben is különleges lesz, ugyanis 5 helyszínen, 5 plébánián fog zajlani. Szeptember 19-én Brassóban zajlott a találkozó. A Soron következő október 10-én Csíkszeredában lesz, majd október 24-én Székelyudvarhelyen, november 7-én Gyergyószentmiklóson és végül november 14-én Kézdivásárhelyen. A program során lesz sok közös játék, beszélgetés és természetesen közös zenélés – próbák. Majd pedig az esti szentmise keretében együtt ünnepelnek, egy nagy zenecsoportként szolgálnak a Teremtőnek és a helyi híveknek. Bővebb információ a következő elérhetőségeken kaphatóak Szabó Istvánnál a 0741-497543-as telefonszámon illetve a resurrexit@fif.ma oldalon.

Időjárás: Az esőzések miatt másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat 11 megyére. Húsz megyében elsőfokú (sárga) riasztás lesz érvényben ma (péntek) délelőtt 10 óráig. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a  25-35 litert négyzetméterenként helyenként a 40-70 litert is. A mai nap egy melegfront érkezik élénk, erős délies széllel, mely hatására délutántól  már vékonyodik, szakadozik a felhőzet, rövidebb időszakokra kisüthet a nap. Melegszik az idő, délután 17-25 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a magyarcsügési templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok és Skapuláré Társulat találkozója Holnap szervezik meg a csíksomlyói kegytemplomban a Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok és Skapuláré Társulat találkozóját. A program délután 3 órától imával kezdődik, majd egy katekézist hallgathatnak meg a jelenlevők. 4 órától engesztelő imaóra lesz, 5 órától szentségimádás, majd 6 órakor kezdetét veszi az ünnepélyes Mária köszöntő. Szeretettel várnak mindenkit.

Szent Mihály főangyal ünnepe A gyulafehérvári főegyházmegyében Sinfalva filiájában, Szentmihályon október 4-én, vasárnap délután 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Üknyéden is október 4-én, vasárnap tartják a búcsút. Itt a szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József aranymisés plébános, Lázárfalváról.

Búcsúk Rózsafüzér Királynője ünnepén A temesvári egyházmegyében az újszentesi templomot 1979-ben szentelték fel Mária, a Rózsafüzér Királynője tiszteletére. Idén a búcsút október 4-én, vasárnap ünnepli a helyi római katolikus közösség. A koronavírus-járvány terjedését megakadályozó hatályos óvintézkedések betartása miatt a templomban két szentmisét mutatnak be: Máthé Lajos helyi plébános délelőtt fél 11 órakor órakor celebrál szentmisét, a délután 1 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Heinrich József főesperes, óteleki plébános. Minkét liturgiát magyar és román nyelven mutatják be.

Könyvbemutató A nyárádtői római katolikus templomban október 4-én vasárnap a délelőtt fél 10 órakor kezdődő szentmise keretében, a maroskeresztúri római katolikus templomban pedig a déli 12 órás szent,mise keretében mutatják be Simon Judit-Gyöngyi „A megnyílt ég” című kötetét.

Szabadtéri vándorkiállítás Székelyudvarhelyen a ferences kolostor belső udvarán (Tamási Áron utca 2 szám) október 5-én, délután 5 órakor kerül sor a Joannes Kájoni 390 vándorkiállítás megnyitójára. Az eseményen közreműködik a Concerto Spiralis Együttes, amely Kájoni gyűjteményeiből fog dallamokat megszólaltatni. A kiállítás a Székelyföld Napok részeként október 15-ig látogatható a templom nyitvatartási ideje alatt, hétfőtől vasárnapig reggel 9 és este 7 óra között.

Az egyetemi év megnyitója Temesváron A temesvári katolikus egyetemisták tanévnyitójára október 7-én, szerdán este 8 órakor kerül sor. A koronavírus-járvány miatt az idei ünnepi programba internetes kommunikációs felületen kapcsolódhatnak be a fiatalok. Az egyetemistákat Pál József Csaba temesvári megyés püspök üdvözli, ezt követően közös imára, valamint a magyar nemzetiségű fiatalokat tömörítő TEKMEK és a román egyetemisták Jubilate csoportja bemutatkozására kerül sor.

Időjárás: Az esőzések miatt másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat 11 megyére. Húsz megyében elsőfokú (sárga) riasztás lesz érvényben ma (péntek) délelőtt 10 óráig. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a  25-35 litert négyzetméterenként helyenként a 40-70 litert is. A mai nap egy melegfront érkezik élénk, erős délies széllel, mely hatására délutántól  már vékonyodik, szakadozik a felhőzet, rövidebb időszakokra kisüthet a nap. Melegszik az idő, délután 17-25 fokot mérhetünk.

MRE Hírszologálat, 2020. október 02.

About the author

Majoros Gabriella