2020. október 05. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Ferenc pápa harmadik enciklikája Október 3-án délután négy órakor Assisiben a Szent Ferenc bazilika kriptájában, a Szent Ferenc sírja előtti oltáron Ferenc pápa a szent emlékezetére szentmisét mutatott be, majd utána az oltáron aláírta a Testvérek mindnyájan (Fratelli tutti) kezdetű szociális enciklikáját. A 2013. június 29-én közzétett Lumen Fidei és a 2015. május 24-én megjelent Laudato si’enciklika után ez Ferenc pápa harmadik enciklikája, amelyet október 4-én, vasárnap délelőtt a Vatikánban tartott prezentáció keretében mutatott be a szélesebb közönségnek. A Fratelli tutti egyházunk legújabb szociális tanítását tartalmazza, mely egyben arra is rámutat, hogy keresztényként élni annyit jelent, hogy személyes felelősségem túlmutat saját életemen, saját kapcsolataimon és megmutatkozik a közjó szolgálatában is. Keresztényként hatékonyan munkálkodunk azon, hogy ez a világ, kivétel nélkül, mindenki számára élhetőbb legyen.

Imavirrasztás Székelyudvarhelyen Az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján, így október 7-én is egész éjjel virrasztást tartanak, éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek. A kápolnában minden reggel 8 órától este 8 óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Online vezetett ima A Szociális Testvérek Társasága szervezésében online vezetett imaalkalmak lesznek október 7-én, szerdán, október 29-én, csütörtökön, november. 17-én, kedden, illetve december 7-én, hétfőn Várják azon személyek jelentkezését, akik aki szeretnének mélyülni az istenkapcsolatában, illetve közösségben együtt imádkozni. Az alkalom menete: megérkező kör, vezetett ima, kiscsoportos megosztás. Minden alkalom este fél 7 órakor kezdődik és 8 óráig tart. További részletek, és bejelentkezés a Szociális Testvérek Társasága facebook oldalán.

Búcsúk Magyarok Nagyasszonya ünnepén A gyulafehérvári főegyházmegyében a csíkcsomortáni templombúcsút október 11-én, vasárnap tartják. A szentmise délután fél 1 órakor kezdődik. A temesvári egyházmegyében Máriaradnán, Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepe alkalmából, október 8-án, csütörtökön 11 órakor a magyar nemzetiségű híveknek celebrálnak szentmisét. Az óvintézkedések miatt a kegytemplomban csupán 70 résztvevő foglal helyet, a többi hívő a kolostor udvarán, illetve a bazilika előtti téren kapcsolódhat be a liturgiába.

Német Kultúrális Napok A zömében a hegyvidéki főesperesség területén, Krassó-Szörény megyében élő bánsági németek évente megtartott kulturális rendezvénysorozata immár 30. alkalommal kerül megrendezésre. A megnyitó szentmisét október 9-én, pénteken délután 4 órakor a karánsebesi templomban Pál József Csaba temesvári megyés püspök mutatja be. A rendezvénysorozat keretében október 10-én, szombaton délután 3 órakor a máriacsiklovai kegytemplomban celebrálnak szentmisét. Október 11-én, vasárnap délelőtt fél 11 órakor a resicabányai Havas Boldogasszony templomban szentmisét mutatnak be az 1945-ben a Szovjetunióba kényszermunkára deportált németek lelki üdvéért. Ezt követően a jelenlévők a Cărăşana parkban megkoszorúzzák az elhunyt deportáltak resicabányai emlékművét.

Időjárás: Ma csak kevés fátyolfelhő lehet az égen, továbbra is a napsütésé lesz a főszerep. A délkeleti szelet a középső tájakon és a hegyvidéken kísérhetik élénk lökések. Hajnalban 5-12, délután 24-28 fok várható. Folytatódik a frontmentes idő. A mostani számítások szerint csütörtökig még kitart a szép őszi idő, viszont pénteken egy hidegfront hoz majd lehűlést.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyóújfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szabadtéri vándorkiállítás Székelyudvarhelyen a ferences kolostor belső udvarán (Tamási Áron utca 2 szám) ma délután 5 órakor kerül sor a Joannes Kájoni 390 vándorkiállítás megnyitójára. Az eseményen közreműködik a Concerto Spiralis Együttes, amely Kájoni gyűjteményeiből fog dallamokat megszólaltatni. A kiállítás a Székelyföld Napok részeként október 15-ig látogatható a templom nyitvatartási ideje alatt, hétfőtől vasárnapig reggel 9 és este 7 óra között.

10 szó, amely szabaddá tesz  10 Szó, amely szabaddá tesz címmel heti rendszerességgel, a kolozsvári ferences templomban katekézis-sorozatot tartanak 18–30 év közötti fiataloknak. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások, megtanítanak egy új módon olvasni az életünket. A tanításokat a templomban tartják, minden hétfőn este fél 9 órától.

Úton Máriához  A Székelyföld Napok keretében október 8-án, 12 órakor Székelyudvarhely mellett, a szejkefürdői Mini Erdély Parkban megnyitják Úton Máriához címmel Erdély-Bálint Előd szabadtéri fotókiállítását. Erdély-Bálint Előd székelyudvarhelyi fotográfus fényképei 2017-ben készültek, és a csíksomlyói lovas zarándokok útjáról mesélnek. A képsorozat a zetelakiak lovas zarándoklatát mutatja be – annak viszontagságait, szépségeit és kihívásait a lovasok vezetőjének és az ő fiának tolmácsolásában. A kiállítás látogatható lesz a Székelyföld Napok alatt Szejkefürdőn, a Mini Erdély Park nyitvatartási ideje alatt október 6–14. között.

Az egyetemi év megnyitója Temesváron A temesvári katolikus egyetemisták tanévnyitójára október 7-én, szerdán este 8 órakor kerül sor. A koronavírus-járvány miatt az idei ünnepi programba internetes kommunikációs felületen kapcsolódhatnak be a fiatalok. Az egyetemistákat Pál József Csaba temesvári megyés püspök üdvözli, ezt követően közös imára, valamint a magyar nemzetiségű fiatalokat tömörítő TEKMEK és a román egyetemisták Jubilate csoportja bemutatkozására kerül sor.

Lelkigyakorlat édesanyák, feleségek részére A székelyudvarahelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban október 16-18 között Változások idejét éljük címmel lelkigyakorlatot tart Bakó Mária lelkigondozó és Hausdorf Anna pszichológus édesanyák és feleségek részére. A helyek száma korlátozott, ezért előzetes bejelentkezés szükséges október 9-ig a 0266 210 537-es vagy 0755 489 743-as telefonszámokon, illetve a hazpio@gmail.com e-mail- címen.

Fülöp-kurzus Október 16-18 között Fülöp-kurzust tartanak a Regnum Christi Alapítvány szervezésében a Magvető közösségi házban (Nicolae Iorga 8 sz.). Jelentkezni október 11-ig lehet. Bővebb információ és jelentkezés romkat.ro oldalon.

Időjárás: Ma a napos és felhős időszakok váltják egymást, majd a felhőátvonulásokból futó záporok, néhol zivatarok alakulhatnak ki. A déli-délnyugati szelet élénk, erős, helyenként viharos lökések kísérhetik. A legmelegebb órákban 25-28 fokot mérhetünk, délen 30 fok feletti értékekre is lehet számítani.

MRE Hírszolgálat, 2020. október 05.

About the author

Majoros Gabriella