2020. október 06. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Szabadtéri vándorkiállítás Székelyudvarhelyen a ferences kolostor belső udvarán (Tamási Áron utca 2 szám) tegnap délután került sor a Joannes Kájoni 390 vándorkiállítás megnyitójára. A kiállítás a Székelyföld Napok részeként október 15-ig látogatható a templom nyitvatartási ideje alatt, hétfőtől vasárnapig reggel 9 és este 7 óra között.

Könyvbemutató Gyergyószentmiklóson A kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület könyvbemutatót tart Gyergyószentmiklóson. Margaret Silf „A káosz túloldala. Letörés helyett áttörés” című kötete jó lelki segítség, támasz lehet ezekben az időkben, amikor az életünk sokat változott. Az évtizedeken át a számítógépes iparban dolgozó családanya a szentignáci lelkiségben talált otthonra. Frissességgel teli írásai a tapasztalatilag megalapozott tudást közérthető nyelven tárják az olvasók elé, elkísérve őt saját felfedezőútján. A kötet bemutatóját holnap este fél 7 órától tartják a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia közösségi házában. A fordítóval, Bereczki Silvia segítőnővérrel Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Kiadó igazgatója beszélget.

Az egyetemi év megnyitója Temesváron A temesvári katolikus egyetemisták tanévnyitójára holnap este 8 órakor kerül sor. A koronavírus-járvány miatt az idei ünnepi programba internetes kommunikációs felületen kapcsolódhatnak be a fiatalok. Az egyetemistákat Pál József Csaba temesvári megyés püspök üdvözli, ezt követően közös imára, valamint a magyar nemzetiségű fiatalokat tömörítő TEKMEK és a román egyetemisták Jubilate csoportja bemutatkozására kerül sor.

Ima Nagyváradon Az október harmadik vasárnapján esedékes missziós világnapra készülve, október 9-én, pénteken este 7 órától szentségimádást tartanak a nagyváradi székesegyház előtti téren, imádkozva a missziók sikeréért és a világjárvány megszűnéséért.

Búcsúk Magyarok Nagyasszonya ünnepén A gyulafehérvári főegyházmegyében a csíkcsomortáni templombúcsút október 11-én, vasárnap tartják. A szentmise délután fél 1 órakor kezdődik. A temesvári egyházmegyében Máriaradnán, Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepe alkalmából, október 8-án, csütörtökön 11 órakor a magyar nemzetiségű híveknek celebrálnak szentmisét. Az óvintézkedések miatt a kegytemplomban csupán 70 résztvevő foglal helyet, a többi hívő a kolostor udvarán, illetve a bazilika előtti téren kapcsolódhat be a liturgiába.

Felkészítő felnőtt bérmálkozóknak Felnőtt bérmálkozó felkészítő indul a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Plébánián októberben mindazok számára akik az elkövetkezőkben szeretnének részesülni a bérmálás szentségében. Az első találkozóra október 14-én, szerdán este 7 órakor kerül sor. Jelentkezni lehet a plébánián, vagy Fórika Sebestyén csoportvezetőnél a 0748-300.532-es telefonszámon lehet.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat Románia területének több mint háromnegyedére érvényes sárga viharriasztást adott ki. Az előrejelzések szerint hétfő délután 3 órától ma délután 6 óráig a Bánságban, a Körösök vidékén, Máramarosban, majd Olténia északi és nyugati részén, Erdélyben, valamint Munténia és Moldva nagy részén a fokozott légköri instabilitás miatt viharokra, felhőszakadásra, villámlásra, akár jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25-35, helyenként az 50-60 litert négyzetméterenként. A hegyekben felerősödik a szél, nyugaton és északkeleten 50-60 km/órás helyenként 85-95 km/órás széllökések várhatók.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán gyergyócsomafalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Márton Áron szobrott avattak Kaposváron Október 3-án délelőtt Varga László megyés püspök megáldotta Márton Áron erdélyi püspök szobrát a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyház előtti téren. A szoboravató ünnepségen Szita Károly polgármester, majd Kéki Zoltán, a város díszpolgára köszöntötte az ünneplőket. Az alkotást Varga László megyés püspök áldotta meg, aki az áldás szavai előtt elmondta: Tiszteletreméltó Márton Áron püspök nemcsak imádkozta a Miatyánkot, hanem élte is. Így az egységnek, a kiengesztelődésnek volt munkálója, mert főpásztora volt szegénynek és gazdagnak, székelynek és románnak, magyarnak és németnek egyaránt. Márton Áron püspök nem a maga akaratát kereste, hanem a mennyei Atyáét.- fogalmazott a főpásztor

Megemlékezés Sepsiszentgyörgyön Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Kónya Ádám Művelődési Ház megemlékezést tart az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk emléknapján.  A járványügyi előírások betartása mellett, a megemlékezésre a Bod Péter Megyei Könyvtár mögötti parkban kerül sor ma délután3 órától.

Fotókiállítás Székelyuvarhelyen A Székelyföld Napok keretében október 8-án, déli 12 órakor Székelyudvarhely mellett, a szejkefürdői Mini Erdély Parkban megnyitják Úton Máriához címmel Erdély-Bálint Előd szabadtéri fotókiállítását. Erdély-Bálint Előd székelyudvarhelyi fotógráfus fényképei 2017-ben készültek, és a csíksomlyói lovas zarándokok útjáról mesélnek. A képsorozat a zetelakiak lovas zarándoklatát mutatja be – annak viszontagságait, szépségeit és kihívásait a lovasok vezetőjének és az ő fiának tolmácsolásában. A kiállítás látogatható lesz a Székelyföld Napok alatt Szejkefürdőn, a Mini Erdély Park nyitvatartási ideje alatt október 14-ig.

Bibliamaraton Marosszentgyörgyön A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében a marosszentgyörgyi templomban bibliamaratont tartanak október 10.-én, szombaton reggel fél 8 és délután fél 6 óra között. Hívnak és várnak mindenkit, aki szívesen olvasná vagy csak hallgatná, hogy miként szól Isten a szentíráson keresztül. A bibliaolvasására jelentkezni a 0758-092941-es telefonszámon vagy a buba_fogarasi@yahoo.com e-mail-címen lehet.

Cserebere nap Kolozsváron A Ferences Világi Rend kezdeményezésére október 11-én, vasérnap a kolozsvári ferences templom cserebere napot hirdet a déli szentmise után, kint a templom előtt. Ekkor gazdát cserélhet vetőmag, virágmag, fűszernövény, teafű, cserepes virág. A vetőmagokat, fűszernövényeket, virágokat szentmise után megáldják.

Időjárás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat Románia területének több mint háromnegyedére érvényes sárga viharriasztást adott ki. Az előrejelzések szerint hétfő délután 3 órától ma délután 6 óráig a Bánságban, a Körösök vidékén, Máramarosban, majd Olténia északi és nyugati részén, Erdélyben, valamint Munténia és Moldva nagy részén a fokozott légköri instabilitás miatt viharokra, felhőszakadásra, villámlásra, akár jégesőre is számítani lehet. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25-35, helyenként az 50-60 litert négyzetméterenként. A hegyekben felerősödik a szél, nyugaton és északkeleten 50-60 km/órás helyenként 85-95 km/órás széllökések várhatók.

MRE Hírszolgálat, 2020. október 06.

About the author

Majoros Gabriella