2020. október 07. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Fotókiállítás Székelyuvarhelyen A Székelyföld Napok keretében holnap, déli 12 órakor Székelyudvarhely mellett, a szejkefürdői Mini Erdély Parkban megnyitják Úton Máriához címmel Erdély-Bálint Előd szabadtéri fotókiállítását. Erdély-Bálint Előd székelyudvarhelyi fotógráfus fényképei 2017-ben készültek, és a csíksomlyói lovas zarándokok útjáról mesélnek. A képsorozat a zetelakiak lovas zarándoklatát mutatja be – annak viszontagságait, szépségeit és kihívásait a lovasok vezetőjének és az ő fiának tolmácsolásában. A kiállítás látogatható lesz a Székelyföld Napok alatt Szejkefürdőn, a Mini Erdély Park nyitvatartási ideje alatt október 14-ig.

Könyvbemutató Gyergyószentmiklóson A kolozsvári Verbum Keresztény Kulturális Egyesület könyvbemutatót tart Gyergyószentmiklóson. Margaret Silf „A káosz túloldala. Letörés helyett áttörés” című kötete jó lelki segítség, támasz lehet ezekben az időkben, amikor az életünk sokat változott. Az évtizedeken át a számítógépes iparban dolgozó családanya a szentignáci lelkiségben talált otthonra. Frissességgel teli írásai a tapasztalatilag megalapozott tudást közérthető nyelven tárják az olvasók elé, elkísérve őt saját felfedezőútján. A kötet bemutatóját ma este fél 7 órától tartják a gyergyószentmiklósi Szent István plébánia közösségi házában. A fordítóval, Bereczki Silvia segítőnővérrel Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Kiadó igazgatója beszélget.

Búcsúk Magyarok Nagyasszonya ünnepén A gyulafehérvári főegyházmegyében Erdőszentgyörgyön október 10-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Balázs Ferenc, a marosvásárhelyi Szent Kozma és Damján egyházközség plébánosa tartja. A liturgiát az erdélyi Mária Rádió közvetíti. A galócási templom búcsús szentmiséje szintén október 10-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. Szentbeszédet mond: Antal Zoltán ditrói segédlelkész. A Kovásznához tartozó barátos kápolna búcsúját október 11-én, vasárnap délelőtt 11 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Kovács József a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze. A csíkcsomortáni templombúcsút október 11-én, vasárnap tartják. A szentmise, melynek szónoka Papp Márton csíkszentkirályi plébános, délután fél 1 órakor kezdődik. Miklósvár filiájában, Nagyajtán a búcsús szentmise október 11-én, délután fél 2 órakor kezdődik. A szentbeszédet Fülöp Sándor-Szabolcs a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánia segédlelkésze tartja. A temesvári egyházmegyében a temesvár-gyárvárosi plébániatemplomot Mária, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel 1901. október 13-án. A Millenniumi templom konszekrálásának idei évfordulóját október 11-én, vasárnap, ünnepli az egyházközség. Dumitru Daniel helyi plébános meghívására a 10 órakor kezdődő román nyelvű, valamint a 11.30 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmise főcelebránsa és szónoka P. Gál Márton, Temesvár-erzsébetvárosi segédlelkész. Az Arad Megyei Prefektúra felelős osztályának október 6-i döntése alapján Arad megyében 14 napra felfüggesztik a zárt helyen történő liturgikus szolgálatokat – közölte a Temesvári Római Katolikus Püspökség. A rendelet szerint Arad megye területén nem lehet semmilyen zárt helyen misézni, sem más liturgikus cselekményt végezni. A jelen rendelkezés f. év október 21-ig van érvényben. A jelenlegi helyzetre való tekintettel az október 8-i Magyarok Nagyasszonya zarándoklat elmarad Máriaradnán – közölte a püspökség.

Veni Sancte Kolozsváron Veni Sancte szentmisével nyitják meg az egyetemi lelkészségeken az új akadémiai évet. A Kolozsvári Egyetemi Lelkészség tanévnyitó szentmiséjét a Piarista templomban október 11-én, vasárnap este fél 8 órától tartják, főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános lesz. Azok, akik az online oktatás miatt nem tartózkodhatnak a kincses városban, élő közvetítés révén kapcsolódhatnak be a tanévnyitó szentmisébe.

Időjárás: Lehűl az idő a következő két hétben és bőséges csapadék várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat október 5-e és 18-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből. Kiadós esőre ma és holnap, illetve október 13-a után kell számítani. A hegyekben néhány napon belül 9-10 Celsius-fokra hűl az idő, majd a hőmérséklet 15 fokra emelkedik, az időszak végére pedig 9-11 fok várható, a leghidegebb éjszakák, 2-3 Celsius fokos hőmérséklettel, október 9-e körül várhatók.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyóalfalvi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Imavirrasztás Székelyudvarhelyen Az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában, minden hónap első szerdáján, így ma is egész éjjel virrasztást tartanak. Éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják az udvarhelyiek.

Nemzetközi Orgonafesztivál Temesváron Az idei TimOrgelFest Nemzetközi Orgonafesztivál keretében, idén is megszervezik a hagyományos hangversenysorozatot. Holnap este 8 órakor a Temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban lesz orgona- és trombitakoncert. Cristina Struţa és Sergiu Cârstea hazai előadók közreműködésével. A további koncertekről a későbbiekben tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Német Kultúrális Napok A hegyvidéki főesperesség területén, Krassó-Szörény megyében élő bánsági németek évente megtartott kulturális rendezvénysorozata immár 30. alkalommal kerül megrendezésre. A megnyitó szentmisét október 9-én, pénteken délután 4 órakor a karánsebesi templomban Pál József Csaba temesvári megyés püspök mutatja be. A rendezvénysorozat keretében október 10-én, szombaton délután 3 órakor a máriacsiklovai kegytemplomban celebrálnak szentmisét. Október 11-én, vasárnap délelőtt fél 11 órakor a resicabányai Havas Boldogasszony templomban szentmisét mutatnak be az 1945-ben a Szovjetunióba kényszermunkára deportált németek lelki üdvéért. Ezt követően a jelenlévők a Cărăşana parkban megkoszorúzzák az elhunyt deportáltak resicabányai emlékművét.

Bibliamaraton Marosszentgyörgyön A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében a marosszentgyörgyi templomban bibliamaratont tartanak október 10-én, szombaton reggel fél 8 és délután fél 6 óra között. Hívnak és várnak mindenkit, aki szívesen olvasná vagy csak hallgatná, hogy miként szól Isten a szentíráson keresztül. A bibliaolvasására jelentkezni a 0758-092941-es telefonszámon vagy a buba_fogarasi@yahoo.com e-mail címen lehet.

Szólóest Kolozsváron Az Egyházzene Kolozsvár Egyesület szervezésében Murvai Márta hegedűművész szólóestjére kerül sor október 10-én szombaton este 7 órától a kolozsvári Piarista-templomban. Műsoron: válogatás Johann Sebastian Bach, Fritz Keisler és Franz Schubert műveiből.

Ezüstmise Székelyudvarhelyen Idén ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános. Ebből az alkalomból Székelyudvarhelyen, pappá szentelésének helyszínén, a Szent Miklós-plébániatemplomban október 11-én, este 6 órától ezüstmisét mutat be.

Időjárás: Lehűl az idő a következő két hétben és bőséges csapadék várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat október 5-e és 18-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből. Kiadós esőre ma és holnap, illetve október 13-a után kell számítani. A hegyekben néhány napon belül 9-10 Celsius-fokra hűl az idő, majd a hőmérséklet 15 fokra emelkedik, az időszak végére pedig 9-11 fok várható, a leghidegebb éjszakák, 2-3 Celsius fokos hőmérséklettel, október 9-e körül várhatók.

MRE Hírszolgálat, 2020, október 07.

About the author

Majoros Gabriella