2020. október 08. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Búcsúk Magyarok Nagyasszonya ünnepén
A gyulafehérvári főegyházmegyében a Baricz-kanyarban található Magyarok Nagyasszonya-kápolnánál, ma délután 2 órakor tartják a szentmisét.
Erdőszentgyörgyön október 10-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A szentbeszédet Balázs Ferenc, a marosvásárhelyi Szent Kozma és Damján egyházközség plébánosa tartja. A liturgiát az erdélyi Mária Rádió közvetíti.
A galócási templom búcsús szentmiséje szintén október 10-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. Szentbeszédet mond: Antal Zoltán ditrói segédlelkész.
Marosludason a templom búcsúját október 10-én, szombaton délelőtt 11 órától ünneplik. A szentmise szónoka Szőcs Béla sinfalvi plébános.
A Kovásznához tartozó barátos kápolna búcsúját október 11-én, vasárnap délelőtt 11 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Kovács József a kézdivásárhelyi Boldog Özséb plébánia segédlelkésze.
A csíkcsomortáni templombúcsút október 11-én, vasárnap tartják. A szentmise, melynek szónoka Papp Márton csíkszentkirályi plébános, délután fél 1 órakor kezdődik.
Miklósvár filiájában, Nagyajtán a búcsús szentmise október 11-én, délután fél 2 órakor kezdődik. A szentbeszédet Fülöp Sándor-Szabolcs a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébánia segédlelkésze tartja.
A temesvári egyházmegyében a temesvár-gyárvárosi plébániatemplomot Mária, a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelték fel 1901. október 13-án. A Millenniumi templom konszekrálásának idei évfordulóját október 11-én, vasárnap, ünnepli az egyházközség. Dumitru Daniel helyi plébános meghívására a délelőtt 10 órakor kezdődő román nyelvű, valamint a fél 12 órakor kezdődő magyar nyelvű szentmise főcelebránsa és szónoka P. Gál Márton , temesvár-erzsébetvárosi segédlelkész.
Máriaradnán, Szűz Mária, a Magyarok Nagyasszonya ünnepe alkalmából a zarándoklat elmarad.

Ima Nagyváradon
Az október harmadik vasárnapján esedékes missziós világnapra készülve, holnap este 7 órától szentségimádást tartanak a nagyváradi székesegyház előtti téren, imádkozva a missziók sikeréért és a világjárvány megszűnéséért.

Szólóest Kolozsváron
Az Egyházzene Kolozsvár Egyesület szervezésében Murvai Márta hegedűművész szólóestjére kerül sor október 10-én szombaton este 7 órától a kolozsvári Piarista-templomban.
Műsoron: válogatás Johann Sebastian Bach, Fritz Keisler és Franz Schubert műveiből.

Ezüstmise Székelyudvarhelyen
Idén ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános. Ebből az alkalomból Székelyudvarhelyen, pappá szentelésének helyszínén, a Szent Miklós-plébániatemplomban október 11-én, este 6 órától ezüstmisét mutat be.

Egymillió gyermek imádkozik
Október hagyományosan a rózsafüzér hónapja, amikor a keresztények előszeretettel imádkozzák a szentolvasót. Idén a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszerv támogatja az „Egységért és a békéért egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” – kezdeményezést, amelyet a soha nem tapasztalt világméretű egészségügyi és társadalmi veszélyhelyzetben tartanak meg.
Október 18-án ismét kérik a gyerekek, szüleik, tanáraik és hitoktatóik imáit szerte a világon, hogy Szűz Mária anyai közbenjárására szabadítsa meg az Úr a világot a koronavírus-járványtól. A szervezők levélben magyarázzák el a gyerekeknek, hogyan imádkozzák a rózsafüzért. A felnőtteknek pedig kifejtik, hogy Jézus ad gyógyírt az emberiséget sújtó bajokra.
Csatlakozzunk minél többen az imához.

Időjárás: A mai napon nyugat felől beborul az ég, és esős, őszi időre készülhetünk, keleten egy-egy zivatar sem kizárt, délnyugaton eshet a legnagyobb mennyiség. Visszaesik a hőmérséklet, 14-21 fok között alakulnak a maximumok.

H Í R E K   D É LB E N

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán gyergyószárhegyi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Nemzetközi Orgonafesztivál Temesváron
Az idei TimOrgelFest Nemzetközi Orgonafesztivál keretében, idén is megszervezik a hagyományos hangversenysorozatot.
Holnap este 8 órakor a Temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban lesz orgona- és trombitakoncert. Cristina Struţa és Sergiu Cârstea hazai előadók közreműködésével.
A további koncertekről a későbbiekben tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Szalagavató a püspöki palota kertjében
Október 10-én, szombaton 11 órakor rendhagyó módon, a püspöki palota kertjében tartják a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum XII. B. osztályának a szalagavatóját, mely esemény Böcskei László megyéspüspök „útra bocsátó” áldásával zárul.

Cserebere nap Kolozsváron
A Ferences Világi Rend kezdeményezésére október 11-én, vasárnap a kolozsvári ferences templom cserebere napot hirdet a déli szentmise után, kint a templom előtt. Ekkor gazdát cserélhet vetőmag, virágmag, fűszernövény, teafű, cserepes virág.
A vetőmagokat, fűszernövényeket, virágokat szentmise után megáldják.

Nemzetközi népviseleti fotókiállítás
Október 11-én, vasárnap déli 12 órakor a székelyudvarhelyi Márton Áron téren (Patkó) nyílik meg Dávid Botond fotográfus népviseleti fotókiállítása. Az esemény része a XI. Székelyföld Napok műsorának. A kiállítást Kisné Portik Irén néprajzkutató méltatja
Dávid Botond székelyudvarhelyi fotográfus a világ 55 országa többségi nemzetének, valamint az ott élő nemzeti kisebbségek népviseleteit bemutató fotókiállítást hozott létre. A jelen kiállítás több mint ezerhétszáz egyedi népviseletet tartalmaz, de alkotója folyamatosan dolgozik az anyag bővítésén.
A kiállítás ezen a helyszínen körülbelül két hétig lesz megtekinthető.

Fülöp kurzus
Rohanó világban élünk; nagyon sok kérdéssel, problémával találkozunk, amelyekre vagy nincs időnk válaszolni, vagy nem is tudunk választ adni.
Ezekre a kérdésekre próbálnak választ keresni az október 17-18 között, a Regnum Christi Alapítvány által szervezett Fülöp-kurzus alkalmával. A találkozónak a marosvásárhelyi Magvető közösségi ház ad otthont.
További információk a regnumchristi.ro oldalon olvashatóak. Jelentkezési határidő október 11.

Rövidterápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány november 2-13. között kéthetes rövid terápiás programot szervez Magyarózdon szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak.
Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon.
További részletek a bonusastor.ro oldalon. Jelentkezési határidő október 23.

Időjárás: A mai napon nyugat felől beborul az ég, és esős, őszi időre készülhetünk, keleten egy-egy zivatar sem kizárt, délnyugaton eshet a legnagyobb mennyiség. Visszaesik a hőmérséklet, 14-21 fok között alakulnak a maximumok.

MRE Hírszolgálat, 2020. október 08.

About the author

majoros gabriella