2020. október 12. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Jubileum Rómában
A Szent Péter-bazilika altemplomában található Magyarok Nagyasszonya-kápolnát negyven éve, 1980. október 8-án szentelte fel Szent II. János Pál pápa. Ebben a kápolnában mutatnak be minden kedden reggel magyar nyelvű szentmisét a Rómában élő magyarok és az örök városba zarándoklók részvételével.
A szentelési évforduló napján Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek reggel nyolc órakor szentmisét mutatott be a kápolnában. Az érsek a szentmise elején hangsúlyozta: „A Magyarok Nagyasszonyának szentélye a Szent Péter-bazilikában csodálatos megtiszteltetés, valóban méltó arra, hogy az imádkozó magyarok nemzedékei jöjjenek ide. Negyven év után már nemzedékekről beszélhetünk. Adja az Isten, hogy nagyon sokáig nagyon sok áldás kísérje ennek a kápolnának a működését.”

Úton Máriához
A Székelyföld Napok keretében Székelyudvarhely mellett, a szejkefürdői Mini Erdély Parkban megnyitották Úton Máriához címmel Erdély-Bálint Előd szabadtéri fotókiállítását.
Erdély-Bálint Előd székelyudvarhelyi fotógráfus fényképei 2017-ben készültek, és a csíksomlyói lovas zarándokok útjáról mesélnek. A képsorozat a zetelakiak lovas zarándoklatát mutatja be – annak viszontagságait, szépségeit és kihívásait a lovasok vezetőjének és az ő fiának tolmácsolásában.
A kiállítás október 14-ig lesz látogatható Szejkefürdőn, a Mini Erdély Park nyitvatartási ideje alatt.

Nemzetközi Orgonafesztivál
Az idei TimOrgelFest Nemzetközi Orgonafesztivál keretében, idén is megszervezik a hagyományos hangversenysorozatot.
Holnap este 8 órakor a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban orgonakoncert. Ad Daniel Zaretsky oroszországi művész.
Október 15-én, csütörtökön szintén este 8 órakor a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban Dalibor Miklavčič szlovéniai előadó orgonakoncertjére kerül sor.
A további koncertekről a későbbiekben tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Búcsúk Avilai Nagy Szent Teréz ünnepén
A temesvári egyházmegyében a nagyszentmiklósi templomot Avilai Szent Teréz tiszteletére szentelték fel. A konszekrálás idei évfordulóját október 15-én, csütörtökön ünnepli a helyi közösség. A délután 4 órakor kezdődő ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Velciov Péter óbesenyői plébános.
A szörényordasi közösség október 17-én ünnepli a templombúcsút. Az Avilai Szent Teréz tiszteletére felszentelt templomban a szentmise délelőtt fél 11 órakor kezdődik.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán Mária áhítatot tartanak szentségimádással, szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel október 17-én, szombaton este 6 órától. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba.
A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti.

Első ferences vásárfia
Kézműves és termékvásár lesz a dévai Páduai Szent Antal plébánia udvarán október 18-án vasárnap, déli 12 és délután 3 óra között. Az első ferences vásárfián a gyermekeknek, fiataloknak íjász bemutatót tartanak.

Időjárás: Ma az ország északi és nyugati felén egy hidegfront miatt helyenként számíthatunk esőre, záporokra, majd a délutáni, esti óráktól nyugat felől egyre többfelé. Délkeleten, keleten még szakadozottabb lehet a felhőzet, kisüthet a nap. Helyenként feltámad az északi-északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 20 és 27 fok között alakul, nyugaton mérhetjük az alacsonyabb, délkeleten a legmagasabb értékeket.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Gyergyószentmiklóson a Szent Erzsébet otthonban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Katekézis-sorozat a kolozsvári ferenceseknél
10 Szó, amely szabaddá tesz címmel folytatódik a kolozsvári ferences templomban a katekézis-sorozatot 18–30 év közötti fiataloknak. A tanításokat a templomban tartják, minden hétfőn este fél 9 órától.
A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások, megtanítanak egy új módon olvasni az életünket. További részletek Pantea Tibor ferences atyánál a 0746-774701-es telefonszámon.

Felkészítő felnőtt bérmálkozóknak
Felnőtt bérmálkozó felkészítő indul a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Plébánián októberben mindazok számára akik az elkövetkezőkben szeretnének részesülni a bérmálás szentségében. Az első találkozóra október 14-én, szerdán este 7 órakor kerül sor.
Jelentkezni lehet a plébánián, vagy Fórika Sebestyén csoportvezetőnél a 0748-300 532-es telefonszámon lehet.

Jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen
A Katolikus Családpasztorációs Iroda szervezésében újabb jegyeskurzus indul Marosvásárhelyen a Szent Család Közösségi Házban, a Mezőgazdászok utca (Agricultorilor) 26 szám alatt.
A jegyeskurzus önismereti, párkapcsolati és hitbeli segítség kíván lenni olyan fiataloknak, akik házasságra készülnek. Egy több hetes lehetőség a párkapcsolat elmélyítésére, ismerkedési keret más párokkal, közösségben való felkészülés a szentségi házasságra és a keresztény családi életre.
Az ismert körülmények miatt a kurzus három keddi alkalmat foglal magába: október 20, 27, november 3, 18.00-20.00 óra között; és egy hétvégét: november 13, péntek estét és 14.-ét szombaton egész nap.
Az együttlét formája interaktív. Nemcsak előadások meghallgatásából áll, hanem munkalapok témái szerint páros beszélgetésekből, illetve csoportmunkából. Elsősorban azok jelentkezését várjuk, akik a 2021-es év folyamán szeretnének összeházasodni. Jelentkezhetnek olyan párok is, akik egyszerűen csak szeretnék jobban megismerni önmagukat és kapcsolati készségeiket.
A kurzus házigazdái: Sófalvi Szabolcs és Adél.
Jelentkezni október 17-ig lehet Sófalvi Adélnál: adelasofalvi@yahoo.com, vagy Szénégető Istvánnál: szenegetoi@gmail.com.

Házasságerősítő hétvége
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoport szervezésében házasságerősítő hétvége lesz október 23-24 között Csíksomlyón, a Jakab Antal Tanulmányi Házban.
Isten azt akarja, hogy minden házaspár együtt maradjon, és egyre teljesebb egységben éljék meg a mindennapjaikat. Ezért folyamatosan dolgozni kell Isten segítségével!Mit jelent az Isten szerinti egység? Mi az igazi egység feltétele? Melyek az egység akadályai? Hogyan juthatunk mélyebb egységre?– ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereshetitek a választ a tanítások, páros és kiscsoportos beszélgetések segítségével. A rendezvényen lesz közös ima és szentségimádás is.
A járványhelyzet miatt a résztvevők száma korlátozott!
Szükség esetén információ a kertesz.tibor@csalad.ro e-mail címen, vagy a 0748-663201-es telefonszámon kapható hétköznapokon reggel 8 és délután óra között.

Főegyházmegyei biblianap
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében Főegyházmegyei biblianapot tartanak október 24-én, szombaton Brassóban. Előadást tart Oláh Zoltán teológiai tanár.
A bibliatársulat szeretettel várja az érdeklődőket, hogy ez alkalommal is erősíthessék egymást a közös imában és a Szentírás jobb megismerésében.
Jelentkezni lehet október 14-ig a 0745-311855-ös telefonszámon vagy a szbetti07@gmail.com e-mail-címen.

Rövidterápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány november 2-13. között kéthetes rövid terápiás programot szervez Magyarózdon szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak.
Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon.
További részletek a bonuspastor.ro oldalon. Jelentkezési határidő október 23.

Időjárás: Ma az ország északi és nyugati felén egy hidegfront miatt helyenként számíthatunk esőre, záporokra, majd a délutáni, esti óráktól nyugat felől egyre többfelé. Délkeleten, keleten még szakadozottabb lehet a felhőzet, kisüthet a nap. Helyenként feltámad az északi-északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 20 és 27 fok között alakul, nyugaton mérhetjük az alacsonyabb, délkeleten a legmagasabb értékeket.

MRE Hírszolgálat, 2020. október 12.

About the author

majoros gabriella