2020. október 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Nemzetközi Orgonafesztivál
Az idei TimOrgelFest Nemzetközi Orgonafesztivál keretében, idén is megszervezik a hagyományos hangversenysorozatot.
Ma este 8 órakor a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban Dalibor Miklavčič szlovéniai előadó orgonakoncertjére kerül sor.
Október 17-én szombaton este 8 órától a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templom, Franz Metz és Wilfried Michl németországi művészek orgona és énekkoncert lesz.
Október 18-án vasárnap szintén este 8 órai kezdettel a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templom, orgonakoncertet ad Jean-Baptiste Robin franciaországi előadó.
A további koncertekről a későbbiekben tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Szent Vendel napi búcsúk
A temesvári egyházmegyében a temesvár-gyárvárosi plébániához tartozó magyarmedvesi Szent Vendel római katolikus templomban október 17-én, szombaton délután fél 4 órakor ünneplik a templombúcsút.
A zsombolyai római katolikus plébániatemplom védőszentje Szent Vendel. Emléknapja alkalmából október 18-án, vasárnap a helyi közösség délután 4 órai kezdettel szentmise keretében ünnepli a templombúcsút. A liturgiát követően a helyi Hatzfelder Pipatsche és a Midi Hatzfeld német néptánccsoport előadással kedveskedik az egybegyűlteknek a templom előtti téren.
Október 18-án, vasárnap a buziási plébániához tartozó Ötvösd római katolikus közössége ünnepli a templombúcsút. A délután fél kettőtől kezdődő szentmisét Vodila Szilárd buziási plébánoscelebrálja.
Október 25-én, vasárnap a nagycsanádi plébániához tartozó Porgány római katolikus közössége ünnepli a templombúcsút. A Szent Vendel tiszteletére felszentelt templomban a szentmisét dél 12 órai kezdettel bemutatja és szentbeszédet mond Bene Tamás nagycsanádi plébános.

Franz Kett pedagógia képés
Az Országos Magyar Továbbképző Központ szakmai hétvégét hirdet november 6 és 8 között a Franz Kett pedagógia iránt érdeklődő pedagógusok számára Nagy Enikő M. Kriszta mallersdorfi ferences nővér vezetésével.
Helyszín a kolozsvári, Szent Mihály plébánia hittanterme.A rendelkezésre álló helyek száma: 20.
Jelentekzési határidő, október 25. További információk Nemes Istvánnál a 0770-946216-os telefonszámon.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Miről beszél az Isten által megérintett sebed? címmel lelkigyakorlatot tart Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános gyászolóknak, veszteséggel élőknek, azoknak, akik az elvesztés fájdalmát élik át, de a remény és élet tovább folytatásának útját keresik.
A lelkigyakorlat november 6 és 8 között zajlik.
Előzetes bejelentkezés szükséges október 30-ig a 0266-210537 és a 0755-489743-as telefonszámokon.

Időjárás: Ma ismét megnövekszik a felhőzet, napközben nyugat felől egyre többfelé számíthatunk újabb esőre, záporokra. A szél azonban veszít erejéből. A hüvős hajnalt követően, napközben az ország nagy részén 9-16, délkeleten 17-23 fokot mérhetünk.
A hideg reggeleken többeknél kopásos jellegű ízületi bántalmak léphetnek fel, mely a szélvédett tájakon még erőteljesebben jelentkezhetnek. Nagymértékben növekszik a megfázás veszélye is, réteges öltözet javasolt.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a maroshévízi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Búcsúk Avilai Nagy Szent Teréz ünnepén
A temesvári egyházmegyében a nagyszentmiklósi templomot Avilai Szent Teréz tiszteletére szentelték fel. A konszekrálás idei évfordulóját ma ünnepli a helyi közösség. A délután 4 órakor kezdődő ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond Velciov Péter óbesenyői plébános.
A szörényordasi közösség október 17-én ünnepli a templombúcsút. Az Avilai Szent Teréz tiszteletére felszentelt templomban a szentmise délelőtt fél 11 órakor kezdődik.

Előadás Nagybányán
Szent Péter sírja és a Szent Péter bazilika címmel tart virtuális bemutatót Fanea József a Szentháromság-templom segédlelkésze, ma este 7 órától.Az előadásnak a Philia rendezvényterem ad otthont.
Az előadásból származó önkéntes adományokat a Bosco Szent János Szórványkollégium fenntartására fordítják.

Ifjúsági szentségimádás Temesváron
Az Egyházmegyei Ifjúsági Pasztorációs Iroda szervezésében a temesvár-józsefvárosi plébániatemplomban ma este 8 órai kezdettel szentségimádást tartanak.

Alapkőletétel Nagyváradon és Érsemjénben
Holnap  délelőtt 11 órakor helyezik el a nagyváradi Szent László Óvoda új szárnyának alapkövét, délután 3 órakor pedig az épülő bölcsőde alapkövét Érsemjénben. Mindkét eseményen részt vesz Böcskei László megyéspüspök is. Az építkezések Magyarország Kormánya Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Programjának keretében történik.

Szent Lukács napi búcsú
A székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia filiájában, Bikafalván, a Wolter Alapítvány házában berendezett kápolnában a szentmisét október 18-án, vasárnap délelőtt 10 órakor mutatják be.

Tiszta szerelem est
Marosvásárhelyen, a remeteszegi Szent Család plébánia szervezésében október 20-án, kedden este 7 órától Tiszta szerelem imaestre várják a középiskolás, egyetemista korú fiatalokat a templomba! Ezzel a kedd esti alkalommal csatlakozni szeretnénk mindazokhoz, akik Magyarország és Erdélyszerte sok helyen ebben az időszakban együtt imádkoznak ezzel a témával.

Online irodalmi vetélkedő
A Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár online pályázatot hírdet IX-XII osztályos diákok számára Márai Sándor születésének 120. évfordulója alkalmából. A vetélkedőn október 20-ig lehet részt venni. A jelentkezőknek egy feladatlapot kell kitülteniük, megadva a kérdésekre a helyes válaszokat. A feladatlap a könyvtár facebook oldalán érhető el. A díjátadó ünnepségre október 23-án kerül sor.

Időjárás: Ma ismét megnövekszik a felhőzet, napközben nyugat felől egyre többfelé számíthatunk újabb esőre, záporokra. A szél azonban veszít erejéből. A hüvős hajnalt követően, napközben az ország nagy részén 9-16, délkeleten 17-23 fokot mérhetünk.
A hideg reggeleken többeknél kopásos jellegű ízületi bántalmak léphetnek fel, mely a szélvédett tájakon még erőteljesebben jelentkezhetnek. Nagymértékben növekszik a megfázás veszélye is, réteges öltözet javasolt.

MRE Hírszolgálat, 2020. október 15.

About the author

majoros gabriella