2020. október 16. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szabadtéri vándorkiállítás
A Kájoni 390 emlékév alkalmából a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezte a ferences szerzetes munkásságának megismertetését Erdély-szerte. A vándorkiállítás mellé egy minden korosztályt megszólító animáció is tartozik. Így szélesebb közönséghez is közelebb kerülhet Kájoni példaértékű személye, értékes hagyatéka.
A szabadtéri vándorkiállítás ma érkezik Sepsiszentgyörgyre, a város főterén november 5.-ig lesz látható.

Búcsúk Avilai Nagy Szent Teréz ünnepén
A szörényordasi közösség holnap ünnepli a templombúcsút. Az Avilai Szent Teréz tiszteletére felszentelt templomban a szentmise délelőtt fél 11 órakor kezdődik.

Mária áhítat Kovásznán
Kovásznán Mária áhítatot tartanak szentségimádással, szentmisével, rózsafüzérrel és gyertyás körmenettel holnap este 6 órától. Hívják és várják a háromszékieket a helyi plébániatemplomba.
A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti.

Szent Vendel napi búcsúk
A temesvári egyházmegyében a temesvár-gyárvárosi plébániához tartozó magyarmedvesi templomban holnap délután fél 4 órakor ünneplik a templombúcsút.
Október 18-án, vasárnap a buziási plébániához tartozó Ötvösd közössége ünnepli a templombúcsút. A délután fél kettőtől kezdődő szentmisét Vodila Szilárd buziási plébánoscelebrálja.
A zsombolyai plébániatemplom védőszentje Szent Vendel. Emléknapja alkalmából október 18-án, vasárnap a helyi közösség délután 4 órai kezdettel szentmise keretében ünnepli a templombúcsút. A liturgiát követően a helyi Hatzfelder Pipatsche és a Midi Hatzfeld német néptánccsoport előadással kedveskedik az egybegyűlteknek a templom előtti téren.
Október 25-én, vasárnap a nagycsanádi plébániához tartozó Porgányban is a templombúcsút ünneplik. A Szent Vendel tiszteletére felszentelt templomban a szentmisét déli 12 órai kezdettel bemutatja és szentbeszédet mond Bene Tamás nagycsanádi plébános.

Szent Lukács napi búcsú
A székelyudvarhelyi Szent Miklós plébánia filiájában, Bikafalván, a Wolter Alapítvány házában berendezett kápolnában a szentmisét október 18-án, vasárnap délelőtt 10 órakor mutatják be.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Miről beszél az Isten által megérintett sebed? címmel lelkigyakorlatot tart Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános gyászolóknak, veszteséggel élőknek, azoknak, akik az elvesztés fájdalmát élik át, de a remény és élet tovább folytatásának útját keresik.
A lelkigyakorlat november 6 és 8 között zajlik.
Előzetes bejelentkezés szükséges október 30-ig a 0266-210537 és a 0755-489743-as telefonszámokon.

Időjárás: Ma ismét megnövekszik a felhőzet, egyre többfelé számíthatunk gyenge esőre, de egy-egy zivatar sem kizárt. Majd délután nyugaton szakadozottabb lesz a felhőzet, kisüthet a nap. A nyugati, északnyugati szél többfelé élénk, helyenként erős lehet. Hajnalban 3-11, délután 18-23 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az orotvai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Ferences vásár
A dévai Páduai Szent Antal Plébánia udvarán Ferences Vásárfia néven rendezik meg vasárnap, október 18-án az első kézműves- és termékvásárt. Az akcióval kapcsolatban Főcze Bonaventura ferences plébánost elmondta: „Az az elképzelésem, hogy városunk kézművesei, varrottas, hímzett, égetett díszítésű fatárgyak, levendulás ajándéktárgyak, gyöngyök, kulcstartók, házi készítésű ízek, eledelek készítői tudjanak ebben a félévben is kirakodni.”
A szervezők fontosnak tartják azt is, hogy ne legyen kereskedés-íze a rendezvénynek, ezért úgy döntöttek, hogy a kézműves munkák adományokért vihetők el, tetszés szerint. A befolyt összeg 10%-át a szegény és nehéz sorsú emberek megsegítésére fordítják.

A missziók vasárnapja
A világmisszió megünneplését 1926-ban vezették be, amikor a Hitterjesztés Műve Egyesület kezdeményezésére október lett a világmisszió hónapja, Szent II. János Pál pápa pedig a hónap harmadik vasárnapját a világmisszió vasárnapjává nyilvánította. Az Egyház tehát október harmadik vasárnapján megtartja a világmisszió napját. Október 18-án a templomokban is a missziókért meg a hithirdetőkért imádkoznak, és a perselypénzt erre a célra fordítják.

Templombúcsú Csíkszeredában
A templomszentelés tizenhetedik évfordulóját ünnepelik október 18-án, vasárnap a csíkszeredai Millenniumi templomban. A szentmise délután fél 1 órakor kezdődik. Az ünnep okán 11 órától a szentmise nem lesz megtartva.

Tiszta szerelem est
Marosvásárhelyen, a remeteszegi Szent Család plébánia szervezésében október 20-án, kedden este 7 órától Tiszta szerelem imaestre várják a középiskolás, egyetemista korú fiatalokat a templomba! Ezzel a kedd esti alkalommal csatlakozni szeretnénk mindazokhoz, akik Magyarország és Erdélyszerte sok helyen ebben az időszakban együtt imádkoznak ezzel a témával.

Anya-lánya hétvége
A Gyulafehérvári Családpasztorációs Központ szervezésében anya-lánya lelkinapot tartanak a marosvásárhelyi Deus Providebit Tanulmányi Házban október 23-24-én.
Pénteken az ismerkedés után előadást tart Bakó Marika lelkigondozó a pozitív és negatív szülői mintákról, eközben a lányok a nőiesség témában vesznek részt csoportmunkán. Végiggondoljuk hogy hogyan alakul az életkor változásával gyermekünk hite és a köztünk levő kapcsolat. Szombaton a közös program folytatásaként lesz páros- és csoportmunka, mozgásos gyakorlatok, vidámság, tánc, ima, tapasztalatok megosztása és sok közös élmény.
Várják az édesanyákat 12 év fölötti, még iskolás lányukkal együtt. A program tartalmáról további információkat kérhetnek Bakó Marikától a 0742-139380-as számon vagy az  iroda@csalad.ro címen.
Jelentkezési határidő október 18.

Franz Kett pedagógia képés
Az Országos Magyar Továbbképző Központ szakmai hétvégét hirdet november 6 és 8 között a Franz Kett pedagógia iránt érdeklődő pedagógusok számára Nagy Enikő M. Kriszta mallersdorfi ferences nővér vezetésével.
Helyszín a kolozsvári, Szent Mihály plébánia hittanterme.A rendelkezésre álló helyek száma: 20.
Jelentekzési határidő, október 25. További információk Nemes Istvánnál a 0770-946216-os telefonszámon.

Időjárás:  Ma ismét megnövekszik a felhőzet, egyre többfelé számíthatunk gyenge esőre, de egy-egy zivatar sem kizárt. Majd délután nyugaton szakadozottabb lesz a felhőzet, kisüthet a nap. A nyugati, északnyugati szél többfelé élénk, helyenként erős lehet. Hajnalban 3-11, délután 18-23 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2020. október 17.

About the author

majoros gabriella