2020. október 20. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Az Ige teremtő ereje
Bibliás találkozót tartanak október 24-én, szombaton a szatmárnémeti Szentlélek plébánián, melyre a Szentírás szövegeinek értelmezése iránt érdeklődőket várják.
A rendezvény központi szövege a Jelenések könyvének egyik részlete lesz, melyet értelmezve az isteni Ige teremtő erejére tekintenek, illetve azt is megvizsgálják, mit jelent „elsajátítani Isten szavát”.
Az előadást, közös bibliaolvasást, beszélgetéseket is magába foglaló találkozó a Szentlélek plébánia Merk Mihály termében reggel 10 órától délután 2 óráig tart.

Online főegyházmegyei biblianap
A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében idén a járványügyi helyzet miatt az október 24-i főegyházmegyei biblianapot online tartják meg.
A biblianap előadója Oláh Zoltán teológiai tanár, aki Szent Jeromos egyházatya nyomán címen vezet be a bibliakutatás és -olvasás rejtelmeibe.
Bejelentkezni október 21-ig lehet az agota.molnar@yahoo.com e-mail címen, illetve a 0761-300 634 telefonszámon.

Zenés elmélkedés Nagyváradon
Október 25-én, vasárnap délután 5 órától Szent Orsolya tiszteletére ének és orgona előadást tart Szeghalmi Emese. Szeretettel várják a zenekedvelőket.

Jubileumi hangversenyek
A csanádi egyházmegyét Szent István király, Magyarország első keresztény uralkodója alapította. Első püspökének 1030-ban a velencei származású bencés szerzetest, Gellértet nevezte ki. Az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződés értelmében a kiterjedt egyházmegye három részre szakadt, legnagyobb része 153 plébániával és Temesvár központtal alkotja 1930-tól a temesvári egyházmegyét. A csanádi egyházmegye megalapításának 990. évfordulója alkalmából két hangversenyre kerül sor: október 29-én, csütörtökön este 7 órakor a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban, november 8-án, vasárnap pedig a temesrékási templomban a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében.

Szabadtéri vándorkiállítás
A Kájoni 390 emlékév alkalmából a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezte a ferences szerzetes munkásságának megismertetését Erdély-szerte. A vándorkiállítás mellé egy minden korosztályt megszólító animáció is tartozik. Így szélesebb közönséghez is közelebb kerülhet Kájoni példaértékű személye, értékes hagyatéka.
A szabadtéri vándorkiállítás november 5-ig Sepsiszentgyörgy főterén látható.

Időjárás: Ma több napsütés várható, de főként északnyugaton  és az Erdélyi medence térségében hajnalra köd, illetve rétegfelhőzet képződhet, mely néhol tartósabban megmaradhat. Helyenként feltámad a déli-délkeleti szél. Hajnalban -6, +5, délután 12-18 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a ditrói Szent Katalin-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Egymillió gyermek imádkozott
Minden év október 18-án, helyi idő szerint 9 órakor világszerte gyermekek imádkoznak a békéért. Mivel idén ez vasárnapra esett, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum I-IV. osztályos diákjai a Nagyvárad-Olaszi plébániatemplomban, míg az V-XII. osztályos diákok a székesegyházban kapcsolódtak be az imába.
A székesegyházban Böcskei László megyés püspök vezette be az imát, amely az ő áldásával ért véget. A főpásztor kihangsúlyozta, hogy azért kérjük a Szűzanya segítségét, mert szeretjük őt, és hisszük azt, hogy az ő oltalma alatt mi is jobbak tudunk lenni, és a mi imánk által megváltozik, jobb lesz ez a világ. Ha fénnyel hasonlítanánk össze az imának az erejét, akkor ezen a napon a világunk minden bizonnyal sokkal ragyogóbb lenne, a gyermekek imája teszi azt fényesebbé. Ha van fény, akkor van biztonság, akkor több a béke, a szeretet, nagyobb az egység. Arra biztatta a megyés püspök a jelenlevőket, hogy foglalják imáikba mindazt, ami nyugtalanítja őket, olyan időkben, amelyekben tanácstalanok vagyunk és törékenyeknek bizonyulunk.

Szent Vendel napi búcsú
A szatmári egyházmegyében Kisdengeleg templomának titulusa Szent Vendel. Búcsúját az ünnep napján ma délelőtt 11 órától tartják Reszler Mihály máramarosi főesperes szentbeszédével.

Tiszta szerelem est
Marosvásárhelyen, a remeteszegi Szent Család plébánia szervezésében ma este 7 órától Tiszta szerelem imaestre várják a középiskolás, egyetemista korú fiatalokat a templomba! Ezzel a kedd esti alkalommal csatlakozni szeretnénk mindazokhoz, akik Magyarország és Erdélyszerte sok helyen ebben az időszakban együtt imádkoznak ezzel a témával.

Rövidterápiás program
A Bonus Pastor Alapítvány november 2-13. között kéthetes rövid terápiás programot szervez Magyarózdon szenvedélybetegeknek és felnőtt hozzátartozóiknak.
Várják azok jelentkezését, akik változtatni szeretnének alkohol-, drog-, játék- vagy társfüggőségükkel terhelt életmódjukon.
További részletek a bonuspastor.ro oldalon. Jelentkezési határidő október 23.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Miről beszél az Isten által megérintett sebed? címmel lelkigyakorlatot tart Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános gyászolóknak, veszteséggel élőknek, azoknak, akik az elvesztés fájdalmát élik át, de a remény és élet tovább folytatásának útját keresik.
A lelkigyakorlat november 6 és 8 között zajlik.
Előzetes bejelentkezés szükséges október 30-ig a 0266-210537 és a 0755-489743-as telefonszámokon.

Időjárás: Ma több napsütés várható, de főként északnyugaton  és az Erdélyi medence térségében hajnalra köd, illetve rétegfelhőzet képződhet, mely néhol tartósabban megmaradhat. Helyenként feltámad a déli-délkeleti szél. Hajnalban -6, +5, délután 12-18 fok várható.

MRE Hírszolgálat, 2020. október 20.

About the author

majoros gabriella