2020. október 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ferenc pápa a keresztények ökumenikus imádságán
Idén 34. alkalommal rendezte meg a Sant’Egidio közösség a vallások közti béketalálkozót az 1986-os assisi találkozó szellemében. A Senki nem üdvözül egyedül – Béke és testvériség mottóval október 20-án megrendezett vallások közti béketalálkozó délutánján minden vallás képviselői a saját szertartásuk szerint imádkoztak a békéért, a háborúk és a járvány áldozataiért. A keresztények ökumenikus imádságán Ferenc pápa a mentsd meg magad „evangéliumával” a testvériség útját állította szembe.
„A Kálvárián lezajlott a nagy párbaj a bennünket megmenteni jött Isten és az önmagát megmenteni akaró ember között; az Istenbe vetett hit és az önimádat között; a vádló ember és a megbocsátó Isten között. És elérkezett Isten győzelme, az ő irgalma leszállt a világra. A keresztből bocsánat fakadt, a testvériség újjászületett: „A kereszt testvérré tesz bennünket”- mondta a Szentatya.

Beszéljünk róla!
A mostani időszak mindannyiunk számára rendkívüli. Van, aki könnyen, más nehezebben találja fel magát a bizonytalanság talajánA jelenlegi helyzet bagatellizálása, elutasítása vagy épp szőnyeg alá söprése egyikünk számára sem segítség.Ferencz Emese kolléganőnk arra gondolt, érdemes lenne hetente/kéthetente csütörtök esténként 8 órától összeülni szakemberekkel az online térbe s beszélgetni velük arról, ami foglalkoztat, nehéz, meg nem értést szül.
Minden alkalomnak lesz egy témája, amelybe pszichológusok, orvosok, teológusok, szociális munkások, lelkipásztorok is bekapcsolódnak.
Az első alkalom október 29-én lesz meghívott Vitus-Bulbuk Emese pszichológus, aki a betegségtől való félelemről beszél.

Bibliakurzus a szalvatoriánus rendházban
A temesvár-erzsébetvárosi szalvatoriánus kolostorban tovább folytatódik a bibliakurzus a felnőtt világi hívek számára a következő időpontokon november 7.én lesz délelőtt 10 és délután 4 óra között. Részvételi díj 30,- lej, amely fedezi az étkezés díját is. A kurzust dr. Imogen Tietze teológus, referens vezeti. Jelentkezni lehet a bildungsreferat@salvatorianer.at és a salvatorieni@gmail.com e-mail címen, telefonon a
0723-523369 számon vagy a temesvár-erzsébetvárosi plébániai hivatalban.

Szabadtéri vándorkiállítás
A Kájoni 390 emlékév alkalmából a Hargita Megyei Kulturális Központ kezdeményezte a ferences szerzetes munkásságának megismertetését Erdély-szerte. A vándorkiállítás mellé egy minden korosztályt megszólító animáció is tartozik. Így szélesebb közönséghez is közelebb kerülhet Kájoni példaértékű személye, értékes hagyatéka.
A szabadtéri vándorkiállítás november 5-ig Sepsiszentgyörgy főterén látható.

Időjárás: Ma napközben az északi  és a középő országrészben, kell tartósan ködös, párás területekre számítani. A szelesebb délkeleti, délnyugati tájakon zavartalan lesz a napsütés. A fagyos reggelt követően, ezeken a tájakon délután 20 fok körül alakul a hőmérséklet,  míg máshol 13-18 fok közötti értékekre kell számítani.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Körtvélyfáján tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Üvegfestmény Márton Áron emlékére
Különleges ünnepre készül a Marosvásárhely Ady-negyedében található Szent Imre plébániatemplom. Márton Áron erdélyi püspök halálának 40. évfordulóján, a Szent Imre plébániatemplom felszentelésének 48. évében a templomot szentelő püspöknek egészalakos üvegablakkal állítanak emléket. Az üvegfestményt a november 5-i Szent Imre-búcsú alkalmával Oláh Dénes, Maros-Küküllői főesperes áldja meg.
Ez az egyetlen, Márton Áron püspököt ábrázoló, ember nagyságú üvegfestmény Erdélyben, egy olyan templomban, amelyet ő maga szentelt… A moziból átalakított templom egyik ablaka ugyanis eddig „vakablak” volt, egy egyszínű sárga üveg engedett be némi fényt a szentélybe. Mostantól, – hála a jó szándékú, adakozó híveknek, Egri István kolozsvári festőművész, restaurátor, dizájner lelkiismeretes és ihletett munkájának,– elkészült a sugárzó színektől tobzódó vitrálé, amelyen Isten napja ragyogóvá teszi Márton Áron püspökünk alakját.- számol be Sebestyén Péter plébános.

Az Ige teremtő ereje
Bibliás találkozót tartanak október 24-én, szombaton a szatmárnémeti Szentlélek plébánián, melyre a Szentírás szövegeinek értelmezése iránt érdeklődőket várják.
A rendezvény központi szövege a Jelenések könyvének egyik részlete lesz, melyet értelmezve az isteni Ige teremtő erejére tekintenek, illetve azt is megvizsgálják, mit jelent „elsajátítani Isten szavát”.
Az előadást, közös bibliaolvasást, beszélgetéseket is magába foglaló találkozó a Szentlélek plébánia Merk Mihály termében reggel 10 órától délután 2 óráig tart.

Zenés elmélkedés Nagyváradon
Október 25-én, vasárnap délután 5 órától Szent Orsolya tiszteletére ének és orgona előadást tart Szeghalmi Emese. Szeretettel várják a zenekedvelőket.

Jubileumi hangversenyek
A csanádi egyházmegyét Szent István király, Magyarország első keresztény uralkodója alapította. Első püspökének 1030-ban a velencei származású bencés szerzetest, Gellértet nevezte ki. Az I. világháborút lezáró trianoni békeszerződés értelmében a kiterjedt egyházmegye három részre szakadt, legnagyobb része 153 plébániával és Temesvár központtal alkotja 1930-tól a temesvári egyházmegyét. A csanádi egyházmegye megalapításának 990. évfordulója alkalmából két hangversenyre kerül sor: október 29-én, csütörtökön este 7 órakor a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomban, november 8-án, vasárnap pedig a temesrékási templomban a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében.

Időjárás: Ma napközben az északi  és a középő országrészben, kell tartósan ködös, párás területekre számítani. A szelesebb délkeleti, délnyugati tájakon zavartalan lesz a napsütés. A fagyos reggelt követően, ezeken a tájakon délután 20 fok körül alakul a hőmérséklet,  míg máshol 13-18 fok közötti értékekre kell számítani.

MRE Hírsyolgálat, 2020. október 22.

About the author

majoros gabriella