2020. október 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Tizenhárom új bíborosi kinevezés
Tegnap az Isten és a felebarát iránti szeretet kettős-egy főparancsáról elmélkedett a szentatya a vasárnap déli Angelus elimádkozása előtt, utána pedig a megszokott köszöntéseken túl tizenhárom új bíboros kinevezését jelentette be.
A szentatya az Angelus elimádkozása után bejelentette: november 28-án, advent első vasárnapjának előestéjén konzisztóriumot tart tizenhárom új bíboros kinevezésére.
„Imádkozzunk az új bíborosokért, hogy megerősítve Krisztushoz való ragaszkodásukat, segítsenek nekem Róma püspökeként végzett szolgálatomban, Isten egész hűséges népének javára!” – kérte október 25-én, a vasárnap déli Angelus elimádkozását követően Ferenc pápa.

Egymillió csillag a szegényekért másképp
A Gyulafehérvári Caritas hagyományosan minden év októberében megszervezi az Egymillió csillag szolidaritási akciót. Idén ez a vírushelyzet miatt elmaradt, de a fizikai távolságtartás viszont nem lehet
akadálya annak, hogy részt vegyünk a szegénység elleni küzdelemben, hiszen a szervezet tevékenységei, szolgálatai is kivétel nélkül továbbra működnek.
A Caritas munkatársai létrehoztak egy online adományozási platformot, ahol bármikor biztonságosan lehet bankkártyás utalást végezni − ez a caritas-ab.ro honlapon érhető el, a Segítek! gombra kattintva.
Nagy szükség van a támogatásra azért, hogy a munkatársak biztonságban jussanak el a gondozottakhoz, és őket is megóvják a járványtól. Ezért ebben az évben az adományokat az ehhez szükséges védőfelszerelésekre fogják fordítani.

Találkozó a világi kurzus résztvevőivel
Pál József Csaba temesvári megyés püspök október 28-án, szerdán este 7 órai kezdettel a világi felnőttek számára szervezett továbbképző kurzus magyar anyanyelvű résztvevőivel találkozik. A megbeszélés internetes kommunikációs felület segítségével zajlik.

Búcsú Mindenszentek ünnepén
A gyulafehérvári főegyházmegyében Szászfenesen október 31-én, szombaton délután 5 órakor ünneplik a plébániatemplom búcsúját. A szentmise főcelebránsa László Attila kolozsvári főesperes-plébános, szónoka Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész.

Elmúlás – fotópályázat
A margittai római katolikus plébánia fotopálzázatot hirdet Elmúlás címmel. A város környékén készült három fotóval lehe tindulni a pályázaton, műfaji megkötés nincs (lehet portré, életkép, tájkép, makrófotó, monokróm). A fényképeket a szabolcs.nyiro@gmail.com e-mail címre kell elküldeni november 11-én éjfélig, megadva a fotók neveit is. Az emailben elküldött fényképek indulnak az első három helyért és ezek lesznek kiállítva a díjkiosztó gálán.
Ezen kívül lesz egy közönségdíj is, az elkészült fényképeket a pályázó fel kelll töltse a saját facebook profiljára, megadva a kép nevét és megjelölve a margittai plébániát. Az nyeri el a közönség díjat, aki november 12-én éjfélig a legtöbb kedvelést gyűjti össze valamelyik alkotására.
Díjátadással egybekötött fotókiállítás november 15-én, vasárnap este 6 órakor a margittai római-katolikus Nagytemplomban lesz.

Időjárás: Ma sokfelé párás, ködös a reggel, kisebb eső északnyugaton és keleten lehet. Napközben a feltámadó délies széllel a legtöbb helyen hamar feloszlik a köd, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Délután a hőmérséklet 14-20 fok körül alakul.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a  marosugrai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Katekézis-sorozat a kolozsvári ferenceseknél
10 Szó, amely szabaddá tesz címmel folytatódik a kolozsvári ferences templomban ma este fél 9 órától a katekézis-sorozatot 18–30 év közötti fiataloknak. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások, megtanítanak egy új módon olvasni az életünket, ha részt veszünk a katékézisen.

Egész novemberre kiterjesztik a halottak napi búcsú elnyerésének lehetőségét
Október 22-én, Szent II. János Pál pápa liturgikus emléknapján tette közzé az Apostoli Penitenciária azt a rövid dekrétumot, mely a világjárvány jelenlegi rendkívüli körülményeire alkalmazza a Mindenszentek és Halottak napja ünnepeihez kapcsolódó teljes búcsú elnyerésének a feltételeit. Az érvényes és kötelező lelki feltételek betartásával az elhunyt lelkek javára teljes búcsút lehet szerezni egész novemberben, a testi épséget biztosító járványügyi normák figyelembe vételével.
Ferenc pápa különleges rendelkezése révén elrendeli az idei évre – tekintettel a csoportosulások kötelező elkerülésére – a teljes búcsút azoknak, akik az elhunyt lelkekre emlékezés kapcsán vallásos lelkülettel temetőt, templomot vagy kápolnát látogatnak, elimádkozzák a Miatyánkot és a Hiszekegyet november hónap végéig. Ebben az időszakban a hívek ehhez szabadon választhatnak alkalmas napot, s akár külön-külön is mehetnek a temetőbe.
Az idősek, a betegek és bárki, aki súlyos oknál fogva nem hagyhatja el a lakását ,teljes búcsút nyerhetnek, ha lelkileg a többi hívővel egyesültek, ha teljesen szakítottak a bűnnel és szándékuk szerint készek a három szokásos feltételt betölteni, melyek a szentgyónás, a szentáldozás és a Szentatya szándékára végzett imádság, amit Jézus vagy Szűz Mária szentképe előtt végeznek az elhunytakért fohászkodva, felajánlva Nekik életük fájdalmait és nehézségeit is.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Miről beszél az Isten által megérintett sebed? címmel lelkigyakorlatot tart Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános gyászolóknak, veszteséggel élőknek, azoknak, akik az elvesztés fájdalmát élik át, de a remény és élet tovább folytatásának útját keresik.
A lelkigyakorlat november 6 és 8 között zajlik.
Előzetes bejelentkezés szükséges október 30-ig a 0266-210537 és a 0755-489743-as telefonszámokon.

Megemlékező szentmise Móriczföldön
A gátaljai plébániához tartozó Móriczföldön a Tours-i Szent Márton tiszteletére felszentelt templomban november 4-én, szerdán déli 12 órakor Pál József Csaba temesvári megyéspüspök szentmisét mutat be a település szülötte, Pacha Ágoston püspök születésének 150. és halálának 66. évfordulója alkalmából.

Anya-lánya lelkinap Sepsiszentgyörgyön
A Gyulafehérvári Főegyházmegye Családpasztorációs munkacsoport szervezésében anya-lánya lelkinapot tartanak Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király plébánián november 14-én. A program keretében lesz előadás páros- és csoportmunka, mozgásos gyakorlatok, vidámság, ima, tapasztalatok megosztása és sok közös élmény.

Időjárás: Ma sokfelé párás, ködös a reggel, kisebb eső északnyugaton és keleten lehet. Napközben a feltámadó délies széllel a legtöbb helyen hamar feloszlik a köd, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Délután a hőmérséklet 14-20 fok körül alakul.

MRE Hírszolgálat, 2020. október 26.

About the author

majoros gabriella