2020. október 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Egymillió csillag a szegényekért másképp
A Gyulafehérvári Caritas hagyományosan minden év októberében megszervezi az Egymillió csillag szolidaritási akciót. Idén ez a vírushelyzet miatt elmaradt, de a fizikai távolságtartás viszont nem lehet akadálya annak, hogy részt vegyünk a szegénység elleni küzdelemben, hiszen a szervezet tevékenységei, szolgálatai is kivétel nélkül továbbra működnek.
A Caritas munkatársai létrehoztak egy online adományozási platformot, ahol bármikor biztonságosan lehet bankkártyás utalást végezni − ez a caritas-ab.ro honlapon érhető el, a Segítek! gombra kattintva.
Nagy szükség van a támogatásra azért, hogy a munkatársak biztonságban jussanak el a gondozottakhoz, és őket is megóvják a járványtól. Ezért ebben az évben az adományokat az ehhez szükséges védőfelszerelésekre fogják fordítani.

Imádkozzunk együtt!
Szénégető István családpasztorációs referens és a gyulafehérvári főegyházmegye családpasztorációs munkacsoportjának házaspárjai hétköznapokon estéről-estére élő Facebook-os imára hívnak – ma és holnap fél 9 órakor, pénteken pedig fél 10 órakor kezdődik az ima.
Imádkozzunk együtt családjainkért, a házaspárokért, a betegeinkért, az orvosokért, az ápolókért, a mentősökért, a hatóságokért, a járványtani kutatókért, a szociális szférában dolgozókért, mindenkiért, aki kemény harcot folytat a betegség, a járvány és annak hatása ellen.
Szeretettel várnak az online imaalkalomra, de ha valaki nem szeretne csatlakozni, már az is nagyon jó, ha ugyanabban az időben ül le imádkozni, a maga ritmusa és stílusa szerint.

Szentségimádás Déván
A dévai Páduai Szent Antal-plébániatemplomban csütörtökönként délután 5 órától a szentmise kezdetéig szentségimádást tartanak. Ezen a héten a holnapi szentségimádási esten, délután 5 órától este 8 óráig, a legméltóságosabb Oltáriszentség előtt a járvány megszűnéséért, a betegségben szenvedőkért, az egészségügyi dolgozókért, világunk egészségéért imádkoznak.

ELMARAD a jubileumi hangverseny
A csanádi egyházmegye megalapításának 990. évfordulója alkalmából holnap a temesvár-gyárvárosi Millenniumi templomba tervezett jubileumi hangverseny az új típusú koronavírus-járvány fertőzötteinek magas száma miatt elmarad.

Lelkigyakorlat Székelyudvarhelyen
A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Miről beszél az Isten által megérintett sebed? címmel lelkigyakorlatot tart Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános gyászolóknak, veszteséggel élőknek, azoknak, akik az elvesztés fájdalmát élik át, de a remény és élet tovább folytatásának útját keresik.
A lelkigyakorlat november 6 és 8 között zajlik.
Előzetes bejelentkezés szükséges október 30-ig a 0266-210537 és a 0755-489743-as telefonszámokon.

Időjárás: A következő napokban még enyhébb lesz az idő, mint ilyenkor általában, október 31-étől azonban fokozatos lehűlésre és csapadékra kell számítani, a hegyekben akár havazhat is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat október 26-a és november 8-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
A mai napon a hajnalra kialakuló pára és köd helyenként csak lassan oszlik fel, napközben fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Csapadék nem várható. A légmozgás gyenge, mérsékelt lesz. Az enyhe reggelt követően, délután 15-22 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az alsóbölkényi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Újra tartanak magyar miséket a római Szent István vértanú körtemplomban
Németh Norbert, az olaszországi magyarok főlelkésze tapasztalatai szerint a külföldön élő magyarok ma is anyanyelvükön fejezik ki örömüket és fájdalmukat, ezért magyarul imádkoznak.
Október 25-én, az egyházi év 30. évközi vasárnapján tartották az első ünnepi szentmisét a vértanú Szent Istvánról elnevezett körtemplomban.
Az ötvenes évek óta most először az olasz főváros magyar közösségének minden hónap utolsó vasárnapján bemutatott miséje visszatér a vértanú Szent Istvánról elnevezett körtemplomba, a „magyarok római templomába”. A jelenleg a Collegium Germanicum et Hungaricum tulajdonát képező ókeresztény templomot a pápa a magyar alapítású pálosok rendjére bízta, itt található a magyar zarándokok gyóntatójának, Lászai János gyulafehérvári kanonoknak a sírja, és ez volt Mindszenty József bíboros római címtemploma is.
Minden nagyobb olasz városban – Milanóban, Torinóban, Parmában, Padovában, Velencében, Goriziában, Firenzében, Bolognában, Loretóban, valamint a szicíliai Cataniában és Palermóban is – rendszeresen tartanak magyar nyelvű miséket, alkalmanként ötvenen, hatvanan vesznek részt, de ennél sokkal többen tartoznak a közösséghez. A nápolyi magyar közösség is el akarja indítani a szolgálatokat.
Mindenszentek és halottak napja alkalmából a doberdói Szent Márton-templomban találkoznak a helyi magyarok az olaszországi magyarok főlelkésze vezetésével, az első világháborúban itt elesett honfitársakról is megemlékezve.

Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostolok ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében Gyergyóalfaluban a plébániatemplom búcsús szentmiséjét ma délelőtt 11 órakor ünneplik. A szentbeszédet Borka Ernő marosfői plébános tartja.
Esztelneken is ma délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise.

Búcsúk Mindenszentek ünnepén
A gyulafehérvári főegyházmegyében Szászfenesen október 31-én, szombaton délután 4 órakor tartják a plébániatemplom búcsúját. Az ünnep szónoka: Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész. A szentmisét rádiónk élő adásban közvetíti.
A nagyernyei templomban a búcsút vasárnap, november 1-én délután 1 órakor szabadtéren ünneplik. A szentmise szónoka Drócsa László nyárádszeredai plébános.
Kajántón november 1-én, vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnep szónoka Jánossi Imre, a kolozsvári Szent Mihály plébánia segédlelkésze.
Szentkatolna filiájában, Hatolykán vasárnap, november 1-én ünnepelnek. A szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik.

Időjárás: A következő napokban még enyhébb lesz az idő, mint ilyenkor általában, október 31-étől azonban fokozatos lehűlésre és csapadékra kell számítani, a hegyekben akár havazhat is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat október 26-a és november 8-a közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
A mai napon a hajnalra kialakuló pára és köd helyenként csak lassan oszlik fel, napközben fátyolfelhők szűrhetik a napsütést. Csapadék nem várható. A légmozgás gyenge, mérsékelt lesz. Az enyhe reggelt követően, délután 15-22 fok várható.

MRE Hírszolgálat, 2020. október 28.

About the author

majoros gabriella