2020. október 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Támaszod a harcban
A mellrák elleni küzdelem nemzetközi hónapja, az úgynevezett rózsaszín október részeként újfajta segítségnyújtást indított el a katolikus Caritas Nagyváradon – a program által külső mellprotéziseket, parókákat és ortopédiai melltartókat biztosítanak a daganatos betegséggel küzdő hölgyeknek, annak érdekében hogy könnyebben elviselhetővé tegyék a kezelés másodlagos mellékhatásait, ugyanakkor tanácsadást is biztosítanak.
A Caritas újrészlegét október 27-én, kedden nyitották meg, egy publikum nélküli ünnepségen. A szolgáltatás azóta működik és nyitott bárki számára. További információk és időpont-egyeztetés a 0770-618856-os telefonszámon, hétfőtől péntekig reggel 8 és este 6 óra között, valamint a Caritas weboldalán kaphatóak.

Búcsúk Mindenszentek ünnepén
A gyulafehérvári főegyházmegyében Szászfenesen október 31-én, szombaton délután 4 órakor tartják a plébániatemplom búcsúját. Az ünnep szónoka: Csíki Szabolcs csíkdelnei plébános, székelyföldi ifjúsági lelkész. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti.
nagyernyei templomban a búcsút vasárnap, november 1-én délután 1 órakor szabadtéren ünneplik. A szentmise szónoka Drócsa László nyárádszeredai plébános.
Kajántón november 1-én, vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnep szónoka Jánossi Imre, a kolozsvári Szent Mihály plébánia segédlelkésze.
Szentkatolna filiájában, Hatolykán vasárnap, november 1-én ünnepelnek. A szentmise délelőtt 10 órakor kezdődik.

Requiem Temesváron
Mindenszentek ünnepe és halottak napja alkalmából november 2-án, hétfőn, reggel 8 órai kezdettel Pál József Csaba temesvári megyéspüspök rekviemet celebrál a Szent Katalin templomban az egyházmegye elhunyt főpásztorai, lelkipásztorai és hívek lelki üdvéért. Ugyanezen a napon este 6 órakor a Főpásztor a Püspökség udvarán mutat be megemlékező szentmisét az elhunytakért.

Elmúlás – fotópályázat
A margittai római katolikus plébánia fotopálzázatot hirdet Elmúlás címmel. A város környékén készült három fotóval lehe tindulni a pályázaton, műfaji megkötés nincs (lehet portré, életkép, tájkép, makrófotó, monokróm). A fényképeket a szabolcs.nyiro@gmail.com e-mail címre kell elküldeni november 11-én éjfélig, megadva a fotók neveit is. Az emailben elküldött fényképek indulnak az első három helyért és ezek lesznek kiállítva a díjkiosztó gálán.
Ezen kívül lesz egy közönségdíj is, az elkészült fényképeket a pályázó fel kelll töltse a saját facebook profiljára, megadva a kép nevét és megjelölve a margittai plébániát. Az nyeri el a közönség díjat, aki november 12-én éjfélig a legtöbb kedvelést gyűjti össze valamelyik alkotására.
Díjátadással egybekötött fotókiállítás november 15-én, vasárnap este 6 órakor a margittai római-katolikus Nagytemplomban lesz.

Időjárás: Ma ismét sokfelé párás, ködös volt a reggel, majd napközben hidegfront érkezik, helyenként feltámadó és északnyugatira forduló széllel. Délutántól egyre többfelé esőre, záporokra kell készülni.
Napközben 14-19 fokot mérhetünk. A nyirkos idő kedvez a kórokozók terjedésének, a megfelelő higiénia betartása ebben az időszakban nélkülözhetetlen. A borongós tájakon fáradtság, feszültség és levertség
jelentkezhet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tőkési templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szentségimádás Déván
A dévai Páduai Szent Antal-plébániatemplomban csütörtökönként délután 5 órától a szentmise kezdetéig szentségimádást tartanak. Ezen a héten a mai szentségimádási esten, délután 5 órától este 8 óráig, a legméltóságosabb Oltáriszentség előtt a járvány megszűnéséért, a betegségben szenvedőkért, az egészségügyi dolgozókért, világunk egészségéért imádkoznak.

Beszéljünk róla!
Ma este indul útjára Ferencz Emese kolléganőnk online beszélegtéseinek első része. Este 8 órától Vitus-Bulbuk Emese pszichológussal a betegségtől való félelemről beszélgetnek. Az érdeklődők facebookon keresztül kapcsolódhatnak be, tehetik fel kérdéseiket.

Könyvbemutató Korondon
A korondi plébániatemplomban holnap az este 6 órakor kezdődő  szentmisét Sajgó Balázs, a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Caritas lelki igazgatója celebrálja. A liturgiát követően bemutatják a Van emberem! Szeretetszolgálat Erdélyben című riportkötetet, amely a Gyulafehérvári Caritas három évtizedes történetét, szeretetszolgálatának alakulását, mibenlétét és fejlődését mutatja be. A könyvet a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában Balázs Katalin írta, szerkesztette; grafikai arculatát Sárkány Noémi tervezte.

Szent Imre napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Marosvásárhelyen, Márton Áron erdélyi püspök halálának 40. évfordulóján, a Szent Imre plébániatemplom felszentelésének 48. évében a templomot szentelő püspöknek egészalakos üvegablakkal állítanak emléket. Az üvegfestményt, november 5-én, csütörtökön, az este 6 órakor kezdődő búcsús szentmise keretében a főcelebráns, Oláh Dénes, marosvásárhelyi főesperes-plébános áldja meg.
A gelencei egyházközségnek két temploma van: a 13. század közepén épült Szent Imrének szentelt műemlék templom, és a rohamosan növekvő lélekszám miatt szükségessé vált nagyobb templom, amelyet 1853–1899 között építettek. A búcsút november 5-én, csütörtökön tartják. A műemléktemplomban reggel fél 9 órakor kezdődik a szentmise. A nagytemplomban délelőtt 11 órakor az ünnepi búcsús szentmise főcelebránsa Kerekes László segédpüspök lesz.

Időjárás: Ma ismét sokfelé párás, ködös a reggel, majd napközben hidegfront érkezik, helyenként feltámadó és északnyugatira forduló széllel. Délutántól egyre többfelé esőre, záporokra kell készülni.
Napközben 14-19 fokot mérhetünk. A nyirkos idő kedvez a kórokozók terjedésének, a megfelelő higiénia betartása ebben az időszakban nélkülözhetetlen. A borongós tájakon fáradtság, feszültség és levertség
jelentkezhet.

MRE Hírszolgálat, 2020. október 29.

About the author

majoros gabriella