2020. szeptember 02. – Hírek és programajánló

H Í R E K    D É L B E N

Elsőcsütörtöki szentségimádás
Minden hónap első csütörtökén szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található dobói Isteni Irgalmasság kápolnában. Délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes és a világosság rózsafüzért, 3 órától az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Szeptember 4-én délután 5 órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Ezüstmise Marosvásárhelyen
Szülővárosában, Marosvásárhelyen, a remeteszegi Szent Család-plébániatemplomban ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Jánosi Gellért székelyvarsági plébános. Az ünnepi szentmise szeptember 6-án, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik.

Kisboldogasszony ünnepe
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a csíksomlyói kegytemplomban Kisboldogasszony napján reggel 8, fél 11 és este 7 órától lesznek a szentmisék.
Imcsefalván szeptember 5-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Szónoka Karácson Tibor az erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója.
A szászrégeni plébániatemplomban szeptember 6-án, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús ünnepi szentmise.
Szeptember 6-án, déli 12 órakor kezdődik a sztrigyszentgyörgyi templom búcsús szentmiséje. Az ünnepi szónok László Szabolcs gyulafehérvári plébános.
Tusnádfürdőn szeptember 6-án, vasárnap fél 1 órakor kezdődik a Kisboldogasszony-napi búcsú. A szentmise után megáldják a most épült Szent Anna Tanulmányi Házat.
Kisboldogasszony ünnepén Zetelakán szeptember 8-án, kedden reggel 9 és délután fél 1 órakor tartanak búcsús szentmisét.
A lövétei egyházközség búcsúünnepén, kedden déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott segédpüspök, szónoka pedig Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről.
Székelyudvarhelyen, az Ugron kápolna búcsúját szeptember 8-án, délután 5 órakor ünneplik. A szentmise előtt 4 órától keresztúti ájtatosságot végeznek a Székely Kálvárián, amelyet idén 10 éve állítottak fel. A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak ezen a napon.

Főtér fesztivál
15. alkalommal rendezik meg szeptember 7-13. között, Nagybányán a Főtér fesztivált. Ez alkalommal másképpen, kisebb méretben, új helyszínen kerül sor az eseményre, de a szervezők azt ígérik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt kapnak a kulturális programok, képzőművészet és irodalom, de a gyerek és diákoknak szóló események sem fognak hiányozni – betartva az előírt szabályokat.
A különlegessége a 15. Főtér Fesztiválnak az lesz, hogy élőben, online is közvetítik, így akik nem lesznek jelen, az interneten keresztül követhetik az eseményeket.

Időjárás:
Egyre több helyen számíthatunk esőre, záporokra, délen néhol zivatar is előfordulhat. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Napközben 25-31 fok körül alakulnak a maximumok. Délen lesz a legmelegebb. A hirtelen időjárás-változás kellemetlen közérzetet, nyomott hangulatot okozhat. A csapadék és a több fokkal hűvösebb levegő hatására az ízületi panaszok felerősödhetnek.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Kapnikbányán, a Szent Borbála-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Járuljunk az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus elé, fejezzük ki örömünket, hálánkat és imádatunkat.

Imavirrasztás Székelyudvarhelyen
Az Erdélyi Mária Rádió székelyudvarhelyi stúdiójának kápolnájában minden hónap első szerdáján, így ma is egész éjjel virrasztást tartanak és éjjel 11 órától szentmisét mutatnak be. Hívnak együtt imádkozni mindenkit, aki Jézussal szeretne időt tölteni. A virrasztást városukért, egyházközségeikért, a fiatalok testi-lelki tisztaságáért, a családokért, egyedülállókért, a jegyesekért, gyermeket vágyó és váró szülőkért, betegekért, elhunyt szeretteikért, saját magukért és egyéni szándékokra ajánlják.
A kápolnában minden reggel 8 órától este 8 óráig állandó, egész napos szentségimádás van. Várják az Istent imádni, engesztelni vágyókat.

Kolping ház megáldása

Szeptember 5-én, szombaton déli 12 órakor Pál József Csaba megyéspüspök szentmise keretében megáldja a nemrég felújított ruszkabányai 10 szobás (25 férőhelyes) Kolping házat. Visszatérőben megáldja a nándorhegyi plébánia régi épületét is, amelyet ugyancsak teljes egészében felújítottak.

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen
A Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban szeptember 5-én, a délután 5 órakor kezdődő szentmisét követően Simon Judit hármas könyvbemutatója lesz. A szerző imakölteményei az Istennel való kapcsolatát tükrözik, verseit a hála, a mindennapok megtapasztalásai, igeversek, ihletik. „Lassan megértettem, hogy nem tarthatom meg magamnak, amit kaptam, mert fontos, hogy mások is jobban megismerhessék a Szerelmes Istent, aki mindannyiunk lelkében jelen van”. - vallja a költőnő.
A szerzőt és a könyveket Csintalan László nyugalmazott plébános méltatja.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban szeptember 5-én tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután 5 órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd 6 órától lesz a szentmise, ezt követően a rózsafüzért imádkozzák.
A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 3 órakor.
Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon.
Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés hat órakor kezdődik.

Mária neve búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Bethlenfalván szeptember 6-án, vasárnap fél 1-kor kezdődik az idei búcsús szentmise.
A csíksomlyói kegytemplomban Szűz Mária szent neve búcsúját szeptember 12-én, szombaton ünneplik. A szentmisék reggel 8, délelőtt fél 11 és este 7 órakor lesznek.

Szabadtéri lelki est
A Marosvásárhely-remeteszegi Szent Család plébánián szeptember 7-én, hétfőn ősz-kezdő szabadtéri lelki estet tartanak felnőtteknek. Lesz szentmise elmélkedéssel, tanúságtételek: Hogyan készülünk Istennel az új tanévre? címmel és szentségimádás. Bővebben az eseményről a mai Déli magazinban hallhatnak!

Időjárás:
Egyre több helyen számíthatunk esőre, záporokra, délen néhol zivatar is előfordulhat. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet. Nnapközben 25-31 fok körül alakulnak a maximumok. Délen lesz a legmelegebb. A hirtelen időjárás-változás kellemetlen közérzetet, nyomott hangulatot okozhat. A csapadék és a több fokkal hűvösebb levegő hatására az ízületi panaszok felerősödhetnek.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 02.

About the author

Görgényi Tünde