2020. szeptember 03. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Kovács Gergely érsek az új örmény apostoli kormányzó
Ferenc pápa 2020. szeptember 2-i hatállyal elfogadta Jakubinyi György nyugalmazott gyulafehérvári érsek lemondását a Romániai Katolikus Örmények Ordinátusának vezetéséről és Kovács Gergely gyulafehérvári érseket nevezte ki örmény apostoli kormányzóvá ad nutum Sanctae Sedis – a Szentszék szolgálatára megjelöléssel. A kinevezés hírét a Szentszékkel egy időben jelentette be az örmény ordináriátus és a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség.
Jelenleg az ordinariátushoz négy plébánia tartozik (Szamosújvár, Gyergyószentmiklós, Erzsébetváros, Szépvíz), négy katolikus papja van, melyből kettőnek engedélye van örmény rítusban misézni. A hívek száma 384.

Imanap Libanonért
Libanon, fel a fejjel! Ferenc pápa erőteljes szavakkal és csöndes imával fordult a cédrusok országához, mely történetének egyik kemény időszakát éli. Egy hónap telt el a bejrúti merénylet óta. „Libanont nem lehet magára hagyni! Arra buzdítok minden libanonit, hogy ne veszítse el a reményt, találjon erőt és energiát az újrainduláshoz” – hangzott a pápa felhívása a szerdai audiencia végén.
„Mindenkit arra szeretnék szólítani, hogy szeptember 4-én, pénteken tartsunk egy általános ima- és böjtnapot Libanonért. El kívánom küldeni egy képviselőmet aznap Libanonba, hogy a lakosság mellett legyen. Államtitkárom fog elmenni az én nevemben. Elmegy, hogy kifejezze közelségemet és szolidaritásomat. Ajánljuk föl imánkat egész Libanonért és Bejrútért! Álljunk melléjük a szeretetszolgálat konkrét vállalásában is, ahogy más alkalmakkor. Arra szólítom a más felekezetű és vallási hagyományú testvéreket is, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez az általuk jónak tartott módon, de mindenki együtt!” – buzdított Ferenc pápa.

Kisboldogasszony ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében Imcsefalván szeptember 5-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Szónoka Karácson Tibor az erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója.
A szászrégeni plébániatemplomban szeptember 6-án, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús ünnepi szentmise.
Szeptember 6-án, déli 12 órakor kezdődik a sztrigyszentgyörgyi templom búcsús szentmiséje. Az ünnepi szónok László Szabolcs gyulafehérvári plébános.
Vulkán filiájában, Aninószán ugyancsak vasárnap délután 1 órakor mutatják be a szentmisét. Az ünnep szónoka Șcheianu Ciprian petrozsényi plébános.
Tusnádfürdőn szeptember 6-án, vasárnap fél 1 órakor kezdődik a Kisboldogasszony-napi búcsú. Az ünnep főcelebránsa és szónoka Kovács Gergely érsek, aki a szentmise után megáldja a most épült Szent Anna Tanulmányi Házat.
A csíksomlyói kegytemplomban Kisboldogasszony napján reggel 8, fél 11 és este 7 órától lesznek.
Kisboldogasszony ünnepén Zetelakán szeptember 8-án, kedden reggel 9 és délután fél 1 órakor tartanak búcsús szentmisét. A szentbeszédet Marek Ferenc Bernardin ferences atya tartja Székelyudvarhelyről.
A csíkrákosi templom búcsús szentmiséje kedden délelőtt 11 órakor kezdődik, szónoka Potyó Ferenc nyugalmazott plébános.
A lövétei egyházközség búcsúünnepén, kedden déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott segédpüspök, szónoka pedig Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről.
Kerelőszentpál leányegyházázban, Marosugrán kedden, déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnep szónoka Balla Imre a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia segédlelkésze.
Jobbágytelkén kedden, délután 1 órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentmise szónoka Balázs Imre nyugalmazott plébános lesz.
Székelyudvarhelyen, az Ugron kápolna búcsúját szeptember 8-án, délután 5 órakor ünneplik. A szentmise előtt 4 órától keresztúti ájtatosságot végeznek a Székely Kálvárián, amelyet idén 10 éve állítottak fel. A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak ezen a napon. Hosszúaszón, a csíkmindszenti egyházközség filiájában a búcsús szentmisét szeptember második vasárnapján, szeptember 13-án, délután fél 1 órától mutatják be.
A nagyváradi egyházmegyében szeptember 6-án, vasárnap délelőtt 11 órakor tartják a Kisboldogasszony tiszteletére emelt szentjobbi plébániatemplom búcsús szentmiséjét. A járványügyi előírásokra való tekintettel az egyházmegyei zarándoklat ebben az évben elmarad.

Időjárás: Légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország szinte teljes területére. A figyelmeztetés ma déltől holnap este 9 óráig érvényes. Az előrejelzések szerint csütörtök déltől az ország központi, délnyugati, északkeleti térségeiben és a hegyekben, majd a péntekre virradó éjszaka és a pénteki nap folyamán a keleti országrészben felhőszakadásra, villámlásra, megerősödő szélre, viharokra és akár jégesőre is számítani lehet a fokozott légköri instabilitás miatt.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Magyarszarvaskenden és Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

A Föld jubileuma
Ferenc pápa kezdeményezésére a katolikus egyház 2015 óta szeptember 1-jén imanapot tart a teremtett világért, kihangsúlyozva, hogy elválaszthatatlanul összefonódik a természet iránti aggodalom, a szegények iránti méltányosság, a társadalmi elkötelezettség, az öröm és a belső béke. Ebben az évben szeptember 1. és október 4. között, más keresztény felekezetekkel együtt a szentatya meghirdette a „A Föld jubileumát”, emlékezve a Föld napjának ötven évvel ezelőtti bevezetésére.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban minden elsőpénteken virrasztás van. Szeptember 4-én este tíz órától kezdődik a virrasztás, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen
A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak hitünk megerősödéséért, Székelyudvarhely város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás reggel 9 órakor a Jézus-kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután 4 órakor a Székely Kálváriát járják végig, majd az Ugron-kápolnánál 5 órakor búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni.

Mit tehet a NEK programjaira korábban megvásárolt jegyeivel?
A világjárvány miatt egy évvel később, 2021. szeptember 5-12. között rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. Aki megvásárolta a belépőjegyeit a világesemény programjaira, háromféleképp dönthet azok további sorsáról.
Dönthet úgy, hogy felhasználja a jövő évi világeseményen, hiszen azok természetesen érvényesek maradnak 2021. szeptemberében is. Ugyanakkor jelezheti, hogy nem vesz részt az új időpontban tartott találkozón, de nem szeretné a jegye árát visszakérni, hanem azzal – adományként – támogatja a kongresszus megrendezését. A harmadik választási lehetőség pedig, hogy kéri a belépője árának visszatérítését.
Amennyiben eldöntötte, mit szeretne tenni a korábban megváltott jegyével, lépjen be a regisztrációs fiókjába a művelet elvégzéséhez. A jóváírás bankkártyás fizetés esetén a kártyán, utalás esetén a számlán jelenik meg. A beérkező válaszok feldolgozása és a pénz visszautalása 7-14 napot vesz igénybe.
Az esztergomi teológiai szimpóziumra megváltott jegyek árát a programváltozás miatt valamennyi jelentkezőnek visszafizetik. Erre az eseményre újból lehet majd belépőt váltani. A kongresszus programjának újraszervezése zajlik. Az ingyenes jegyek felhasználásáról ennek ismeretében tudnak majd később dönteni.
A NEK titkársága kéri, olvassák át a honlapon Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) menüpontban szereplő információkat, segítséget kérni levélben a registration@iec2020.hu e-mail-címen lehet.
Forrás: iec2020.hu

Időjárás: A mai napon kellemes késő nyári idő várható többórás napsütéssel. Átmenetileg kisebb eső, gyenge zápor még elő fordulhat. A szél az ország középső harmadán még helyenként élénk lehet.
A hűvös hajnalt 21-27 fokos délután követi. Délen, délkeleten lesz a legmelegebb, itt 30 fok fölötti értékek lesznek.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 03.

About the author

majoros gabriella