2020. szeptember 04. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban minden elsőpénteken virrasztás van. Ma este tíz órától kezdődik a virrasztás, melyet rádiónk élő adásban közvetít.

Kolping ház megáldása
Szeptember 5-én, szombaton déli 12 órakor Pál József Csaba megyéspüspök szentmise keretében megáldja a nemrég felújított ruszkabányai 10 szobás (25 férőhelyes) Kolping házat. Visszatérőben Pál József Csaba megyéspüspök megáldja a nándorhegyi plébánia régi épületét is, amelyet ugyancsak teljes egészében felújítottak.

Könyvbemutató Székelyudvarhelyen
A Székelyudvarhely-szombatfalvi Szent György-plébániatemplomban holnap a délután 5 órakor kezdődő szentmisét követően Simon Judit hármas könyvbemutatója lesz. A szerző imakölteményei az Istennel való kapcsolatát tükrözik, verseit a hála, a mindennapok megtapasztalásai, igeversek, ihletik. „Lassan megértettem, hogy nem tarthatom meg magamnak, amit kaptam, mert fontos, hogy mások is jobban megismerhessék a Szerelmes Istent, aki mindannyiunk lelkében jelen van”. – vallja a költőnő.
A szerzőt és a könyveket Csintalan László nyugalmazott plébános méltatja.

Mária neve búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Bethlenfalván szeptember 6-án, vasárnap fél 1-kor kezdődik az idei búcsús szentmise.
csíksomlyói kegytemplomban Szűz Mária szent neve búcsúját szeptember 12-én, szombaton ünneplik. A szentmisék reggel 8, délelőtt fél 11 és este 7 órakor lesznek.

Ezüstmise Marosvásárhelyen
Szülővárosában, Marosvásárhelyen, a remeteszegi Szent Család-plébániatemplomban ünnepli pappá szentelésének 25. évfordulóját Jánosi Gellért székelyvarsági plébános. Az ünnepi szentmise szeptember 6-án, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik.

Szabadtéri lelki est
A Marosvásárhely-remeteszegi Szent Család plébánián szeptember 7-én, hétfőn délután 6 órától ősz-kezdő szabadtéri
lelki estet tartanak felnőtteknek. Lesz szentmise elmélkedéssel, tanúságtételek: Hogyan készülünk Istennel az új tanévre? címmel és szentségimádás.

Főtér fesztivál
15. alkalommal rendezik meg szeptember 7-13 között, Nagybányán a Főtér fesztivált. Ez alkalommal másképpen, kisebb méretben, új helyszínen kerül sor az eseményre, de a szervezők azt ígérik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt kapnak a kulturális programok, képzőművészet és irodalom, de a gyerek és diákoknak szóló események sem fognak hiányozni – betartva az előírt szabályokat.
A nagybányai Szentháromság plébánia szervezésében, a Főtér Fesztivál keretén belül szeptember 9-én, szerdán délután 5 órától emléktáblát helyeznek el Mezei József festőművész emlékére a Postarét (Horea) úti temetőben.
Öt óra 45 perctől Nagy Gyöngyvér (Csíkszereda) előadást tart a Szentháromság-plébániatemplomban, Mezei Józsefről, az oltárképek alkotójáról, ezt követően emléktábla-avatásra kerül sor a 300. jubileumi év alkalmából a templom előtti téren.

Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen
A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak szeptember 8-án, reggel 9 órától hitünk megerősödéséért, Székelyudvarhely város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás reggel 9 órakor a Jézus-kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután 4 órakor a Székely Kálváriát járják végig, majd az Ugron-kápolnánál 5 órakor búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni.

20 éves a Szent Kamill kápolna
A kolozsvári Szent Kamill Szociális Otthon Kápolnájának felszentelésének 20-ik évfordulóját ünnepli. A szentmise szeptember 9-én, szerdán délelőtt 11 órakor kezdődik. Az eseményt rövid ünnepi program követi.

Időjárás: Légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország szinte teljes területére. A figyelmeztetés tegnap déltől ma este 9 óráig érvényes. Az előrejelzések szerint csütörtök déltől az ország központi, délnyugati, északkeleti térségeiben és a hegyekben, majd a péntekre virradó éjszaka és a pénteki nap folyamán a keleti országrészben felhőszakadásra, villámlásra, megerősödő szélre, viharokra és akár jégesőre is számítani lehet a fokozott légköri instabilitás miatt.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Székelyszenttamás filiájában, Fancsalban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Elsőpénteki keresztút a Székely Kálvárián
Ma délután 5 órától keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Elsőszombat Csíksomlyón
A csíksomlyói kegytemplomban holnap tartják az elsőszombati ünnepélyes Mária köszöntőt. A program délután 5 órától az engesztelő imaórával kezdődik, majd 6 órától lesz a szentmise, ezt követően a rózsafüzért imádkozzák.
A Mária köszöntőre autóbusz indul Székelyudvarhelyről, a Márton Áron térről szombaton délután fél 3 órakor.
Jelentkezni Máyai Erzsébetnél lehet a 0740-617687-es telefonszámon.
Mindazok, akik nem tudnak elzarándokolni a kegyhelyre, a szentmisébe bekapcsolódhatnak a csiksomlyo.ro honlapon követhető élő közvetítés révén vagy rádiónk hullámhosszán. A közvetítés hat órakor kezdődik.

Kisboldogasszony ünnepe
A gyulafehérvári főegyházmegyében Imcsefalván holnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Szónoka Karácson Tibor az erdélyi Mária Rádió műsorigazgatója.
A szászrégeni plébániatemplomban szeptember 6-án, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús ünnepi szentmise.
Szeptember 6-án, déli 12 órakor kezdődik a sztrigyszentgyörgyi templom búcsús szentmiséje. Az ünnepi szónok László Szabolcs gyulafehérvári plébános.
Vulkán filiájában, Aninószán ugyancsak vasárnap délután 1 órakor mutatják be a szentmisét. Az ünnep szónoka Șcheianu Ciprian petrozsényi plébános.
Tusnádfürdőn szeptember 6-án, vasárnap fél 1 órakor kezdődik a Kisboldogasszony-napi búcsú. Az ünnep főcelebránsa és szónoka Kovács Gergely érsek, aki a szentmise után megáldja a most épült Szent Anna Tanulmányi Házat.
A csíksomlyói kegytemplomban Kisboldogasszony napján reggel 8, fél 11 és este 7 órától lesznek.
Kisboldogasszony ünnepén Zetelakán szeptember 8-án, kedden reggel 9 és délután fél 1 órakor tartanak búcsús szentmisét. A szentbeszédet Marek Ferenc Bernardin ferences atya tartja Székelyudvarhelyről.
A csíkrákosi templom búcsús szentmiséje kedden délelőtt 11 órakor kezdődik, szónoka Potyó Ferenc nyugalmazott plébános.
A lövétei egyházközség búcsúünnepén, kedden déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott segédpüspök, szónoka pedig Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről.
Kerelőszentpál leányegyházázban, Marosugrán kedden, déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnep szónoka Balla Imre a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia segédlelkésze.
Jobbágytelkén kedden, délután 1 órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentmise szónoka Balázs Imre nyugalmazott plébános lesz.
Székelyudvarhelyen, az Ugron kápolna búcsúját szeptember 8-án, délután 5 órakor ünneplik. A szentmise előtt 4 órától keresztúti ájtatosságot végeznek a Székely Kálvárián, amelyet idén 10 éve állítottak fel. A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak ezen a napon. Hosszúaszón, a csíkmindszenti egyházközség filiájában a búcsús szentmisét szeptember második vasárnapján, szeptember 13-án, délután fél 1 órától mutatják be.

Időjárás: Légköri instabilitásra vonatkozó figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország szinte teljes területére. A figyelmeztetés tegnap déltől ma este 9 óráig érvényes. Az előrejelzések szerint csütörtök déltől az ország központi, délnyugati, északkeleti térségeiben és a hegyekben, majd a péntekre virradó éjszaka és a pénteki nap folyamán a keleti országrészben felhőszakadásra, villámlásra, megerősödő szélre, viharokra és akár jégesőre is számítani lehet a fokozott légköri instabilitás miatt.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 04.

About the author

majoros gabriella