2020. szeptember 08. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Főtér fesztivál 15. alkalommal rendezik meg szeptember 7-13 között, Nagybányán a Főtér fesztivált. Ez alkalommal másképpen, kisebb méretben, új helyszínen kerül sor az eseményre, de a szervezők azt ígérik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt kapnak a kulturális programok, képzőművészet és irodalom, de a gyerek és diákoknak szóló események sem fognak hiányozni – betartva az előírt szabályokat. A nagybányai Szentháromság plébánia szervezésében, a Főtér Fesztivál keretén belül szeptember 9-én, holnap délután 5 órától emléktáblát helyeznek el Mezei József festőművész emlékére a Postarét úti temetőben. Öt óra 45 perctől Nagy Gyöngyvér előadást tart a Szentháromság plébániatemplomban, Mezei Józsefről, az oltárképek alkotójáról, ezt követően emléktábla-avatásra kerül sor a 300. jubileumi év alkalmából a templom előtti téren.

Szövő-találkozó a KALOT-nál Szeptember 9-12 között szövő-találkozót tartanak Csíksomlyón, a KALOT székhelyén. A négynapos találkozó célja a hagyományos terítők és törölközők textiltechnikáinak felelevenítése és népszerűsítése. A rendezvény nyitott minden érdeklődő számára. További információk a 0741 272 076-os telefonszámon kérhetők.

Tanévnyitó megbeszélés a nagyváradi egyházmegye hitoktatóival Szeptember 10-én, csütörtökön délután 4 órakor Böcskei László megyéspüspök a Püspöki Palota kertjében található amfiteátrumban fogadja az egyházmegye hitoktatóit, hogy az új tanév kezdetén Isten áldását kérje életükre, majd ünnepélyes keretek között átadja számukra főpásztori megbízását (missio canonica), hogy szolgálatukat az Egyház szándéka szerint végezzék.

Őszi Kamarazene Est Kolozsváron A Kolozsvári Magyar Opera szervezésében Őszi Kamarazene Est lesz a kolozsvári Szent Mihály plébánia udvarán szeptember 10-én csütörtök este fél 7 órai kezdettel. Az est zenei vezetője Gábos-Szövérdi Enikő, közreműködik az Intono kvartett, műsoron Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven és Franz Joseph Haydn művei. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Mária Szíve ünnepe Kolozsváron, a Mária Szíve-templomban a búcsús szentmise szeptember 12-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa László Attila kolozsvári főesperes-plébános, szónoka Vik János, a BBTE Római Katolikus Teológia Kar dékánja.

Mária neve búcsúk A csíksomlyói kegytemplomban Szűz Mária szent neve búcsúját szeptember 12-én, szombaton ünneplik. A szentmisék reggel 8, délelőtt fél 11 és este 6 órakor lesznek. A fél 11 órakor kezdődő szentmisét Kerekes László segédpüspök mutatja be. Az esti szentmise keretében az új iskolai tanévet a Gondviselő Isten és a Csíksomlyói Segítő Szűzanya oltalmába ajánlják. A végén külön megáldják a tanárokat, a diákokat és tanszereiket, ezért bátorítják a diákokat, hogy vigyék magukkal iskolatáskájukat és tanszereiket. Bethlenfalván szeptember 13-án, vasárnap fél 1-kor kezdődik az idei búcsús szentmise. Az ünnep szónoka P. Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről. A szencsedi kápolnában szeptember 12-én, szombaton délután 1 órakor, Lőrincz Barnabás szovátai segédlelkész prédikál.

Felújított templom megáldása Kisiratoson Pál József Csaba megyéspüspök szeptember 13-án, vasárnap 11 órakor megáldja az eltelt hónapok alatt felújított kisiratosi templomot. Románia és Magyarország Kormánya, a helyi Polgármesteri Hivatal, valamint a helyi közösség jelentős anyagi támogatásával megvalósult a templom épületének külső és belső felújítása, továbbá megújult a templomkert és a templom közvetlen környéke. A munkálatokat Zilahi András plébános, valamint a helyi önkormányzat koordinálta.

Időjárás: Egy hidegfront elvonul, kiderül az ég, országszerte szinte zavartalan lesz a napsütés. Az ország középső tájain növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet, itt elszórtan átmeneti záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Kezdetben keleten még élénk lehet az északi-északkeleti szél. Délután 23-30 fok várható.

H Í R E K    R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a tövisi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak ma reggel 9 órától hitünk megerősödéséért, Székelyudvarhely város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás reggel 9 órakor a Jézus-kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután 4 órakor a Székely Kálváriát járják végig, majd az Ugron-kápolnánál 5 órakor búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni.

Kisboldogasszony napi búcsuk A gyulafehérvári egyházmegyében a csíksomlyói kegytemplomban a szentmisék ma reggel 8, fél 11 és este 6 órától lesznek. Zetelakán ma reggel 9 és délután fél 1 órakor tartanak búcsús szentmisét. A szentbeszédet Marek Ferenc Bernardin ferences atya tartja Székelyudvarhelyről. A csíkrákosi templom búcsús szentmiséje ma délelőtt 11 órakor kezdődik, szónoka Potyó Ferenc nyugalmazott. plébános. A lövétei egyházközség búcsúünnepén a déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott segédpüspök, szónoka pedig Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről. A tövisi templom szintén Kisboldogasszony tiszteletére épült. Búcsúünnepét ma déli 12 órakor tartják. A szentmise főcelebránsa és szónoka Kerekes László, az egyházmegye segédpüspöke. Kerelőszentpál leányegyházázban, Marosugrán déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnep szónoka Balla Imre a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia segédlelkésze. Jobbágytelkén délután 1 órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentmise szónoka Balázs Imre nyugalmazott plébános lesz. Jegenye filiájában, az egeresi templomban a búcsús ünnepi szentmise ma délután 3 órakor kezdődik. Székelyudvarhelyen, az Ugron kápolna búcsúját madélután 5 órakor ünneplik. A szentmise előtt 4 órától keresztúti ájtatosságot végeznek a Székely Kálvárián, amelyet idén 10 éve állítottak fel. Szeptember 13-án, vasárnap déli 12 órától tartják a gyergyószentmiklósi örmény templom búcsúját. A szentmisét Gál Hunor plébános celebrálja, a szentbeszédet pedig Küsmődi Attila szamosújvári plébános mondja. Hosszúaszón, a csíkmindszenti egyházközség filiájában a búcsús szentmisét szeptember második vasárnapján, szeptember 13-án, délután fél 1 órától mutatják be. A temesvári egyházmegyében a máriaradnai kegytemplomban a ma délelőtt 11 órakor kezdődő pontifikális szentmisét Schönberger Jenő szatmárnémeti megyés püspök mutatja be, koncelebrál Pál József Csaba temesvári főpásztor. A temesvár-józsefvárosi a ma este 6 órakor kezdődő szentmise szónoka Kocsik Zoltán lelkipásztor, a Gerhardinum Római Katolikus Líceum igazgatója. A szentmisét a plébánia udvarán celebrálják. A szatmári egyházmegyében Láposbányán ma délelőtt 11 órától lesz a búcsúmise Seffer Dániel ugocsai esperes prédikációjával. Szaniszlón ugyancsak ma délelőtt 11 órától lesz a búcsú, Ulmer Mihály szakaszi plébános ünnepi szónoklatával. Turcibányán ma délután 1 órától Egeli Ferenc kökényesdi plébános szentbeszédével tartják a búcsút. Nagybocskón ma este 6 órától kezdődik a búcsús szentmise a templomudvaron, Simon Attila püspöki titkár, székesegyházi helyettes plébános prédikációjával. Körtvélyesen a búcsú megünneplésére szeptember 13-án, vasárnap, délután 2 órától kerül sor.

Időjárás: Egy hidegfront elvonul, kiderül az ég, országszerte szinte zavartalan lesz a napsütés. Az ország középső tájain növekedhet meg erősebben a gomolyfelhőzet, itt elszórtan átmeneti záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Kezdetben keleten még élénk lehet az északi-északkeleti szél. Kora reggel 7-14, délután 23-30 fok várható.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 08.

About the author

Görgényi Tünde