2020. szeptember 10. – Hírek és pogramajánló

H Í R E K   D É L B E N

Őszi Kamarazene Est Kolozsváron A Kolozsvári Magyar Opera szervezésében Őszi Kamarazene Est lesz a kolozsvári Szent Mihály plébánia udvarán ma este fél 7 órai kezdettel.. Az est zenei vezetője Gábos-Szövérdi Enikő, közreműködik az Intono kvartett, műsoron Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven és Franz Joseph Haydn művei. Szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Szent Kereszt felmagasztalása napi búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében Buzásbesenyőn, a Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelt templomban a búcsús szentmise szeptember 12-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnep szónoka: Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről. A csernakeresztúri egyházközségben a búcsús szentmise szeptember 13-án, vasárnap déli 12 órakor lesz. Szintén vasárnap déli 12 órakor lesz a búcsús szentmise a Gyimesbükkhöz tartozó Bálványoson is. Tordatúron a búcsús szentmise szeptember 13-án, vasárnap délután 1 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános. Zeteváralja filiájában, Libánban szeptember 13-án, vasárnap délután 1 órakor lesz a búcsú. A szentmisén Biró Károly zetelaki segédlelkész prédikál. Szentdemeter filiájában, Kelementelkén is vasárnap délután 1 órakor kezdődik az ünnepi búcsú. A szentmise szónoka Simó ferenc görgényüvegcsűri plébános lesz. Szőkefalva leányegyházközségében, Mikefalván Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános lesz a búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka vasárnap délután 1 órakor. Bonchidán vasárnap délután 6 órától tartják a Szent Kereszt felmagasztalása templombúcsút. Szeptember 14-én, hétfőn a csíkszeredai Szent Kereszt templomban kettős ünnep van: a templom búcsúja és örökös szentségimádás. Két búcsús misét tartanak. Délelőtt 11 órakor Virág László nyugalmazott aranymisés plébános prédikál, az este 7 órakor kezdődő szentmisén pedig a szintén aranymisés Tamás József lázárfalvi plébános hirdeti az igét. A szentmiséket az erdélyi Mária Rádió közvetíti. Kolozs filiájában, a nagysármási templomban szeptember 14-én, hétfőn este 6 órakor kezdődik a búcsús. A szentmise főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános. Székelykeresztúron is a búcsús szentmisét szeptember 14-én, hétfőn este 6 órakor ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános. Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepe alkalmából szeptember 19-én, szombaton délelőtt 11 órakor mutatják be a szentmisét Szovátán, a Tyúkász-hegyi kápolnánál. A liturgia előtt megáldják a most állítatott kettős keresztet a Polgármesteri Hivatal szervezésében. A zabolai templomban a búcsús szentmise szintén szeptember 20-án, vasárnap, déli 12 órától kezdődik. Az ünnep meghívott szónoka Boros Vilmos nyújtódi plébános. Abafáján is szeptember 20-án tartják a búcsút. A szentmise vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik. Nagyváradi egyházmegyében a Szent Kereszt Felmagasztalása címet viselő kárásztelki plébániatemplom búcsúját szeptember 12-én, szombaton délelőtt 11 órakor ünneplik. A szentbeszédet Kurila Gábor szilágysomlyói plébános tartja.

Ars Sacra fesztivál A fesztivál az Ars Sacra Alapítvány által szervezett, minden év szeptemberében kilenc napon át tartó ingyenes rendezvénysorozat, idén szeptember 12-20 között zajlik. Célja a különböző művészeti ágakon belül felszínre hozni és népszerűsíteni a szakralitást, felmutatni a keresztény kultúrában rejlő remény jeleit, rávilágítani a szépre, jóra, igazra, a művészet minden ágának bevonásával. A fesztivál keretén belül idén is lesz Nyitott Templomok napja. A szervezők arra hívják a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuit, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Mutassák be a hit szemével a templom építészeti, művészeti értékeit, azok mai üzenetét. Ingyenes előadásokkal, beszélgetésekkel, gyerekprogramokkal, kiállításokkal, koncertekkel hívják fel a figyelmet az örök értékekre. Nagyváradon, a Szent Anna templomban szombaton délután 5 órától hallgathatják Szeghalmi Emese orgona előadását Mária neve tiszteletére.

Időjárás: Ma is sok lesz a napsütés, gomolyfelhők elsősorban nyugaton és délnyugaton jelenhetnek meg az égen, de csapadék nem várható. Napközben megélénkülhet az északi-északnyugati szél. Kora reggel 6-15, délután 26-30 fokra van kilátás. Helyenként a 30 fokot is meghaladja.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a marosvásárhelyi Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Pozitív lett a gyulafehérvári érsek koronavírus-tesztje A Gyulafehérvári Római Katolikus Érseki Hivatal közli papjaival és a hívekkel, hogy szeptember 8-án dr. Kovács Gergely érsek urat magas lázzal és rossz közérzettel kórházba szállították. Egészségi állapota a püspökszentelés óta (aug. 29) csak romlott. Kezdetben a hűlés tünetei mutatkoztak nála, ezért azonnal kapcsolatba lépett háziorvosával és segítségét kérte. Érsek úr a tegnap estig, elkülönülve volt a szobájában követve egészségi állapotát és hogy ne veszélyeztesse a környezetében élők és dolgozók egészségét. A hűlésre alkalmazott kezelés nem hozta meg a várt eredményt, maradt a magas láz, száraz köhögés, fejfájás és a rossz közérzet. A kedden elvégzett Covid 19 teszt eredménye pozitív lett. Az érsek úr imát kér tőlünk és felszólít arra, hogy vigyázzunk a magunk és mások egészségére!

Tanévnyitó megbeszélés az egyházmegye hitoktatóival Ma délután 4 órakor Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a Püspöki Palota kertjében található amfiteátrumban fogadja az egyházmegye hitoktatóit, hogy az új tanév kezdetén Isten áldását kérje életükre, majd ünnepélyes keretek között átadja számukra főpásztori megbízását (missio canonica), hogy szolgálatukat az Egyház szándéka szerint végezzék.

Világi felnőtt hívek képzése A világi felnőttek számára szervezett továbbképző kurzusok sorozata folyó év február 21-22-én kezdődött. A tanfolyamon több mint 100 személy vett részt az egyházmegye különböző plébániáiról. A képzés célja a jézusi tanítványképzés. Vagyis olyan felnőtt világi keresztényeknek szól ez a kurzus, akik növekedni szeretnének hitben és szolgálni szeretnének egyházközségükben. Holnap délután 6 órakor a kurzus az internet segítségével folytatódik. Ez alkalommal karánsebesi plébános tart bibliai témájú előadást.

Mária neve búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében csíksomlyói kegytemplomban Szűz Mária szent neve búcsúját szeptember 12-én, szombaton ünneplik. A szentmisék reggel 8, délelőtt fél 11 és este 6 órakor lesznek. A fél 11 órakor kezdődő szentmisét Kerekes László segédpüspök mutatja be. Az esti szentmise keretében az új iskolai tanévet a Gondviselő Isten és a Csíksomlyói Segítő Szűzanya oltalmába ajánlják. A végén külön megáldják a tanárokat, a diákokat és tanszereiket, ezért bátorítják a diákokat, hogy vigyék magukkal iskolatáskájukat és tanszereiket. Bethlenfalván szeptember 13-án, vasárnap fél 1-kor kezdődik az idei búcsús szentmise. Az ünnep szónoka Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről. A szencsedi kápolnában szeptember 12-én, szombaton délután 1 órakor, Lőrincz Barnabás szovátai segédlelkész prédikál. A nagyváradi egyházmegyében a tasnádi plébániatemplom búcsúján, szeptember 13-án, vasárnap déli 12 órakor Tatár Zoltán krasznabélteki plébános prédikál. Szintén vasárnap déli 12 órakor kezdődik a krasznai plébániatemplom búcsúját. Itt Sővér István zilahi esperes-plébános tartja a szentbeszédet. Ugyancsak vasárnap déli 12 órakor tartják a hegyközcsatári plébániatemplom búcsúját is. A szentmise szónoka Szabó Ervin nagyvárad-olaszi plébános. Vasárnap, délután 1 órakor mutatják be a köröstarjáni plébániatemplom búcsúját Pék Sándor nagyvárad-újvárosi esperes-plébános szentbeszédével.

Időjárás: Ma is sok lesz a napsütés, gomolyfelhők elsősorban nyugaton és délnyugaton jelenhetnek meg az égen, de csapadék nem várható. Napközben megélénkülhet az északi-északnyugati szél. Kora reggel 6-15, délután 26-30 fokra van kilátás. Helyenként a 30 fokot is meghaladja.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 10.

About the author

Majoros Gabriella