2020. szeptember 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Mária szíve ünnepe Kolozsváron, a Mária Szíve-templomban a járvány miatt a búcsús szentmisét holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa László Attila kolozsvári főesperes-plébános, szónoka Vik János, a BBTE Római Katolikus Teológia Kar dékánja.

Szent Kereszt felmagasztalása napi búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében Buzásbesenyőn, a Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelt templomban a búcsús szentmise holnap délelőtt 11 órakor kezdődik. Az ünnep szónoka: Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről. A csernakeresztúri egyházközségben a búcsús szentmise szeptember 13-án, vasárnap déli 12 órakor lesz. Szintén vasárnap déli 12 órakor lesz a búcsús szentmise a Gyimesbükkhöz tartozó Bálványoson is. Tordatúron a búcsús szentmise szeptember 13-án, vasárnap délután 1 órakor kezdődik. A szentmise főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános. Zeteváralja filiájában, Libánban szeptember 13-án, vasárnap délután 1 órakor lesz a búcsú. A szentmisén Biró Károly zetelaki segédlelkész prédikál. Szentdemeter filiájában, Kelementelkén is vasárnap délután 1 órakor kezdődik az ünnepi búcsú. A szentmise szónoka Simó ferenc görgényüvegcsűri plébános lesz. Szőkefalva leányegyházközségében, Mikefalván Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános lesz a búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka vasárnap délután 1 órakor. Bonchidán vasárnap délután 6 órától tartják a Szent Kereszt felmagasztalása templombúcsút. Szeptember 14-én, hétfőn a csíkszeredai Szent Kereszt templomban kettős ünnep van: a templom búcsúja és örökös szentségimádás. Két búcsús misét tartanak. Délelőtt 11 órakor Virág László nyugalmazott aranymisés plébános prédikál, az este 7 órakor kezdődő szentmisén pedig a szintén aranymisés Tamás József lázárfalvi plébános hirdeti az igét. A szentmiséket az erdélyi Mária Rádió közvetíti. Kolozs filiájában, a nagysármási templomban szeptember 14-én, hétfőn este 6 órakor kezdődik a búcsús. A szentmise főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános. Székelykeresztúron is a búcsús szentmisét szeptember 14-én, hétfőn este 6 órakor ünneplik. A szentmise főcelebránsa és szónoka Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános. Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepe alkalmából szeptember 19-én, szombaton délelőtt 11 órakor mutatják be a szentmisét Szovátán, a Tyúkász-hegyi kápolnánál. A liturgia előtt megáldják a most állítatott kettős keresztet a Polgármesteri Hivatal szervezésében. A zabolai templomban a búcsús szentmise szintén szeptember 20-án, vasárnap, déli 12 órától kezdődik. Az ünnep meghívott szónoka Boros Vilmos nyújtódi plébános. Abafáján is szeptember 20-án tartják a búcsút. A szentmise vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik.

Triduum Ilyefalván Az ilyefalvi búcsú ünnepe a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére szeptember 15-én este 6 órától lesz. Az ünnepre három napos lelkigyakorlattal készülnek. Holnap este 6 órától Mária áhítatot tartanak gyertyás körmenettel. Szeptember 13-án, vasárnap délelőtt 11 órától szentségimádás, majd ezt követően szentmise lesz. Szeptember 14-án, hétfőn délután 6 órától keresztúti ájtatosságot végeznek majd szentmisét tartanak. A lelkigyakorlat vezetője és az ünnepi szónok Hajlák Attila imecsfalvi plébános lesz.

Gyűjtés a Szentföld számára A Szentföld számára tervezett, más években nagypénteken megtartott, gyűjtést, a Szentatya kérésére idén szeptember 13-án, vasárnap tartják.

Időjárás: A következő két hétben meleg időre számíthatunk, kevés csapadékkal – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptember 20-áig érvényes előrejelzéséből. A mai napon is marad a napos idő, csak kevés felhő lesz az égen. Csapadék inkább keleten várható. Helyenként élénk lehet az északkeleti szél. Hajnalban 7-14, napközben 25-32 fokra készülhetünk. A hétvégére is kellemes szeptemberi idő ígérkezik.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a homoródszentpáli templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Márton Áron szobrot avattak Lövétén Kisboldogasszony napján, szeptember 8-án tartották Lövétén a templombúcsút, amelynek különlegessége az idén Márton Áron püspök mellszobrának leleplezése, felavatása, megáldása volt. A szobor Bálint Károly alkotása, és Lázár Imre harangöntő adománya szülőfalujának. Tamás József nyugalmazott segédpüspök volt az ünnepi szentmise főcelebránsa, ő áldotta meg a templomkertben álló szobrot. A búcsú szónoka Bátor Botond pálos szerzetes volt Hargitafürdőről, aki Szűz Mária alázatosságáról beszélt a búcsúra egybegyűlteknek. A szentmisét követő ünnepségen Mihály János lövétei születésű történész idézte fel Márton Áron püspöknek az 1969-es lövétei bérmálását. Tamás József nyugalmazott püspök a szobor megáldása előtt így szólt az ünneplőkhöz: “Amikor az idén Márton Áron püspök úr halálának 40. évfordulója van, reá való emlékezésünknek ez a mellszobor állítás is méltó gesztusa, hisz tiszteletét szeretné még jobban előmozdítani, ami hozzájárulhat boldoggá avatásához.”

Gyógynövényes nyílt nap Folytatódik a Gyógynövényes Nyílt Napok sorozata, de ezúttal a virtuális térben, idei mottónk: „Természetesen, az egészségünkért”. Az előző évekhez hasonlóan, a program tartalmaz szakmai előadást, gyógynövényes börzét, kézműves foglalkozásokat – kicsit másképpen, mint ahogy ezt eddig tettük. Kihasználva a technika nyújtotta lehetőségeket, ugyanakkor törekedve az interaktivitásra. A program ma délelőtt 10 órától délután 1 óráig tart.

Mária neve búcsúk A csíksomlyói kegytemplomban Szűz Mária szent neve búcsúját holnap ünneplik. A szentmisék reggel 8, délelőtt fél 11 és este 6 órakor lesznek. A fél 11 órakor kezdődő szentmisét Kerekes László segédpüspök mutatja be. Az esti szentmise keretében az új iskolai tanévet a Gondviselő Isten és a Csíksomlyói Segítő Szűzanya oltalmába ajánlják. A végén külön megáldják a tanárokat, a diákokat és tanszereiket, ezért bátorítják a diákokat, hogy vigyék magukkal iskolatáskájukat és tanszereiket. A szencsedi kápolnában holnap délután 1 órakor, Lőrincz Barnabás szovátai segédlelkész prédikál. Bethlenfalván szeptember 13-án, vasárnap fél 1-kor kezdődik az idei búcsús szentmise. Az ünnep szónoka Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről.

Felújított templom megáldása Kisiratoson Pál József Csaba megyéspüspök szeptember 13-án, vasárnap 11 órakor megáldja az eltelt hónapok alatt felújított kisiratosi templomot. Románia és Magyarország Kormánya, a helyi Polgármesteri Hivatal, valamint a helyi közösség jelentős anyagi támogatásával megvalósult a templom épületének külső és belső felújítása, továbbá megújult a templomkert és a templom közvetlen környéke. A munkálatokat Zilahi András plébános, valamint a helyi önkormányzat koordinálta.

Kisboldogasszony ünnepe A gyulafehérvári főegyházmegyében Hosszúaszón, a csíkmindszenti egyházközség filiájában a búcsús szentmisét szeptember második vasárnapján, szeptember 13-án, délután fél 1 órától mutatják be.

Időjárás: A következő két hétben meleg időre számíthatunk, kevés csapadékkal – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szeptember 20-áig érvényes előrejelzéséből. A mai napon is marad a napos idő, csak kevés felhő lesz az égen. Csapadék inkább keleten várható. Helyenként élénk lehet az északkeleti szél. Hajnalban 7-14, napközben 25-32 fokra készülhetünk. A hétvégére is kellemes szeptemberi idő ígérkezik.

MRE Hírszolgszolgálat, 2020. szeptember 11.

About the author

Majoros Gabriella