2020. szeptember 14. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a Csíkszeredai Szent Kereszt-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szent Kereszt felmagasztalása napi búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai napon a csíkszeredai Szent Kereszt templomban kettős ünnep van: a templom búcsúja és örökös szentségimádás. Két búcsús misét tartanak. Délelőtt 11 órakor Virág László nyugalmazott aranymisés plébános prédikál, az este 7 órakor kezdődő szentmisén pedig a szintén aranymisés Tamás József lázárfalvi plébános hirdeti az igét. A szentmiséket rádiónk élőben köyvetíti.
Válaszúton délután 4 órától  kezdődik a búcsús szentmise, szónoka Boldizsár Ferenc erdőszentgyörgyi plébános.
Kolozs filiájában, a nagysármási templomban este 6 órakor kezdődik a búcsú. A szentmise főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános.
Bonchidán is 6 órától tartják a Szent Kereszt felmagasztalása templombúcsút, Boldizsár Ferenc erdőszentgyörgyi plébános szentbeszédével.
Székelykeresztúron is este 6 órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentmise főcelebránsa és szónoka Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános.

A világ bezárult, a szívünk kitárult
A világ bezárult, a szívünk kitárult- Ezzel a címmel szerveznek online előtalálkozót a jövő szeptemberre elhalasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) szervezői szeptember 13-20 között. Erre a hétre olyan régóta és olyan lelkesen készült a világ katolikus közössége, hogy a szervezők úgy döntöttek, hogy virtuális előadásokat szerveznek a iec2020 Youtube-csatornáján. Erdő Péter bíboros felkérésére a NEK néhány meghívott előadója, tanúságtevője videó-üzenetekben osztja meg gondolatait. A magyar főpásztort pedig egy új, egészen különleges szerepben is láthatjuk. Ő mutatja be az üzenet küldőit a nézőknek. Erdő Péter megoszt velük kapcsolatban egy-egy érdekes történetet.  Öt kontinensről érkeztek a videó-üzenetek, amelyek a kongresszus eredetileg tervezett időpontjában, naponta kerülnek fel a világhálóra. Minden napnak témája van. Tegnap, az „öröm napján hangzott el Erdő Péter bíboros köszöntője és Piero Marini olaszországi érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Tanácsának elnökének előadása. Ma, a „Jóság napján” egy nigériai érsek, Valerian Okeke lesz hallható, holnap, a „Békesség napján” a bagdadi érsek, Luis Raphael Sako. A sorozat szeptember 20.-án, vasárnap fejeződik be.
2021-ben szeptember 5-12. között Isten segítségével minden előadó személyesen lesz jelen Budapesten, addig is, a kongresszus eredeti, járvány által elmosott időpontjában hallgassuk meg a videó-üzeneteket, amelyekben a magyar hívekhez és a világ keresztényeihez szólnak, jelezve, hogy az Eucharisztia összeköt. Imádkozzunk továbbra fáradhatatlanul a kongresszus sikeréért!

Időjárás: Ma is folytatódik a szeptemberi nyár, sok napsütésre számíthatunk, csak kevés felhő lesz az égen, csapadék sehol sem várható. Gyenge, mérsékelt marad az északias szél. Délután 26 és 31 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 14.

About the author

majoros gabriella