2020. szeptember 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Történelmi kertek a Körös-partján A Nagyváradi Római Katolikus Püspöki Palota felújítási munkálatainak harmadik szakaszában,  és a palota kertjében végzett felújítási munkálatok befejeztével több, nyomtatott- és online felületen közzétett ismeretterjesztő anyag is született. A püspöki palota felújított kertjét több eszközön keresztül próbálják megismertetni a látogatókkal. Arkádiák a Körös partján címmel öt nyelvű (magyar, román, angol, német, szlovák) album jelent meg a Szarvasi Arborétummal való közreműködés eredményeként, amely a határon átnyúló pályázatban partnere volt a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek. A palota kertjének egyik jellegzetes része a bibliai kert, amelynek növényeit a Történelmi kertek a Körös partján című, ugyancsak öt nyelven kiadott füzetben mutatják be Hamarosan elérhető lesz egy okostelefonra letölthető alkalmazás is, amely szintén a kert megismerésében nyújt majd hasznos segítséget az érdeklődőknek.

Nyílt nap a kantai minorita rendházban A Gyerekkéz Baráti Társaság szervezésében Kézdivásárhelyen, a kantai minorita rendházban ma nyílt napot tartanak, amelyen Böjte Csaba ferences atya bemutatja az eddig elvégzett munkálatokat és beszél a jövőbeni tervekről. A program délután 5 órakor kezdődik, amikor az érdeklődők látogatást tehetnek a rendház épületében. Fél 6 órától sajtótájékoztatóra kerül sor. 6 órától szentmise lesz a kantai Szentháromság-templomban Csaba testvércelebrálásával, a 2020-2021-es tanév kezdete alkalmából, melyet a gyerekekért, nevelőkért, oktatókért és szülőkért ajánlanak fel.

Fájdalmas Szűzanya búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében a kolozsmonostori plébániatemplom Fájdalmas Szűzanya tiszteletére van felszentelve. Búcsúját ma délután 6 órakor tartják. A szentmise főcelebránsa László Attila kolozsvári főesperes-plébános, szónoka pedig Kelemen Zoltán-Arnold újmisés, szebeni segédlelkész. A nagyváradi egyházmegyében a nagyváradi premontrei prépostság széktemplomában ma este 6 órakor Fejes Rudolf Anzelm apát mutatja be a búcsús szentmisét.

Edvin Marton hegedűművész Erdélyben turnézik A Nemzeti Összetartozás Évének jegyében, a hegedűművészt három Erdélyi városban láthatjuk. Szeptember 18-án, este 8 órától a Nagyváradi Vár Nyári Színházában várják a közönséget! A járványügyi szabályozások értelmében a rendezvényen legtöbb 280 személy vehet részt. Ingyenes meghívókat a Nyári Színházi Fesztivál társszervezője, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség Fekete Sas palotában található székházában a mai naptól lehet igényelni naponta 14-18 óra között. A turné további erdélyi állomásai:Szatmárnémeti és Bonchida.

Szent Gellért napi búcsú Szeptember 19-én, szombaton Szent Gellért-búcsú lesz a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs Háznál. A szentmise szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik.

Időjárás: A mai napon sok napsütésre, száraz időre készülhetünk. Helyenként megélénkülhet a keleties szél. Hajnalban 10-16 fok várható, de a hegyvidéken ennél hüvősebb lesz. A hűvösebb völgyekben és vízparti területeken pára-, ködfoltok kialakulására kell számítani. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyószentmiklósi örmény templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Kisbúcsút tartottak Csíksomlyón Szeptember második hétvégéjén tartottak a csíksomlyói kegytemplomban Szűz Mária szent neve búcsúját, a „kisbúcsúnak” nevezett őszi ünnepet. Szűz Mária szent nevének ünnepén, fél 11 órai kezdettel a szentmisét Kerekes László segédpüspök mutatta be, akit két hete szenteltek püspökké a csíksomlyói segítő Szűzanya szentélyében. A püspök szentbeszédében máriás lelkületre buzdított, Temesvári Pelbárt ferences prédikátor beszédéből kiindulva magyarázta a Boldogságos Szűz nevének jelentését. Kérjük megvilágosító közbenjárását, hogy mi is világosan lássuk, hogy mi az, amit meg kell tennünk és hogyan kell élnünk! – hangsúlyozta a főpásztor.

NEK online előtalálkozó Online előtalálkozót tartanak a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) eredeti, a koronavírus-járvány miatt elhalasztott időpontjában, szeptember 13-tól 20-ig. Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, a kongresszust előkészítő titkárság vezetője elmondta: a kongresszus Youtube-csatornáján nyolc napon keresztül naponta megosztanak egy vagy két videót a rendezvény előadóinak üzenetével. Vasárnap Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek köszöntőjével kezdődik a videósorozat, és a hét folyamán megszólaló előadókat, tanúságtevőket is ő mutatja majd be. Az öt kontinensről felkért 11 előadó az egész világ kereszténységét reprezentálja, különböző társadalmi helyzetben élnek, de összeköti őket közös hitük. A kongresszust 2021. szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. A találkozó programjában a liturgikus események mellett konferencia, előadások, koncertek is szerepelnek. A katolikus egyház az oltáriszentségben jelen lévő Jézus Krisztust hirdető és ünneplő egyhetes kongresszust általában négyévente rendezi meg.

Esti ima sorozat Esti ima-sorozat indult 2020. szeptember 10-én, amelyet a betegekért, az egészségügyi dolgozókért, a járvány által sújtott világért ajánlanak fel. A rózsafüzérimába személyesen is be lehet kapcsolódni a szászfenesi templomban és online a templom.ro honlapon követhető élő közvetítés révén.

Fájdalmas Szűzanya búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében a kolozsmonostori plébániatemplom Fájdalmas Szűzanya tiszteletére van felszentelve. Búcsúját ma délután 6 órakor tartják. A szentmise főcelebránsa László Attila kolozsvári főesperes-plébános, szónoka pedig Kelemen Zoltán-Arnold újmisés, szebeni segédlelkész. A nagyváradi egyházmegyében a nagyváradi premontrei prépostság széktemplomában ma este 6 órakor Fejes Rudolf Anzelm apát mutatja be a búcsús szentmisét.

Szent Ferenc sebhelyei búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében az árkosi Szent Ferenc Sebhelyeiről elnevezett kolostor kápolnájának a búcsús ünnepét szeptember 17-én, csütörtökön tartják. A szentmisét zárt körben déli 12 órakor mutatják be. A jobbágyfalvi plébániatemplomban szeptember 20-án, délután 1 órakor kezdődik a búcsú. A szentmise szónoka P. Bakó Béla Pál ferences atya  Kolozsvárról. Időjárás: A mai napon sok napsütésre, száraz időre készülhetünk. Helyenként megélénkülhet a keleties szél. Hajnalban 10-16 fok várható, de a hegyvidéken ennél hüvősebb lesz. A hűvösebb völgyekben és vízparti területeken pára-, ködfoltok kialakulására kell számítani. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 15.

About the author

Majoros Gabriella