2020. szeptember 17. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Szent Kereszt felmagasztalása búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepe alkalmából szeptember 19-én, szombaton délelőtt 11 órakor mutatják be a szentmisét Szovátán, a Tyúkász-hegyi kápolnánál. A liturgia előtt megáldják a most állítatott kettős keresztet a Polgármesteri Hivatal szervezésében. A zabolai templomban a búcsús szentmise szintén szeptember 20-án, vasárnap, déli 12 órától kezdődik. Az ünnep meghívott szónoka Boros Vilmos nyújtódi plébános. Abafáján is szeptember 20-án tartják a búcsút. A szentmise vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik.

Szent Gellért napi búcsú Szeptember 19-én, szombaton Szent Gellért-búcsú lesz a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs Háznál. A szentmise szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik.

Zenés elmélkedés Szeptember 20-án, vasárnap este 7 órától a nagyváradi Szent László templomban Könnyek címmel yenés elmélkedés lesz Szeghalmi Emese közremőködésével.

Szentségimádás Csíkszeredában Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) szervezésében Légy Tűz programsorozat keretében ifjúsági dicsőítő szentségimádást tartanak Csíkszeredában, a Szent József kápolnában szeptember 22-én, kedden délután 6 órától. A zenei szolgálatot Szabó István látja el.

Szent Pio ünnep A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában szeptember 23-án, szerdán délután 5 órától ünnepi szentmisét tartanak. Ezt követően Ambrus István helyi plébános előadást tart Pio atya istenszeretete címmel.

Időjárás: Melegebb és hidegebb napok követik egymást a következő két hétben, eső a hét végén és szeptember 22-e után várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzéséből. Ma napközben északnyugat felől egy lehűlést hozó hidegfront érkezik helyenként záporokkal, zivatarokkal, feltámadó északias széllel. Nyugaton, északnyugaton már ekkor visszaesik a hőmérséklet. Délen a szél csak estére támadhat föl.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a a gödemesterházi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szent Ferenc sebhelyei búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében az árkosi Szent Ferenc Sebhelyeiről elnevezett kolostor kápolnájának a búcsús ünnepét ma tartják. A szentmisét zárt körben déli 12 órakor mutatják be. A jobbágyfalvi plébániatemplomban szeptember 20-án, délután 1 órakor kezdődik a búcsú. A szentmise szónoka P. Bakó Béla Pál ferences atya Kolozsvárról.

Edvin Marton hegedűművész Erdélyben turnézik A Nemzeti Összetartozás Évének jegyében, a hegedűművészt három Erdélyi városban láthatjuk. Szeptember 18-án, este 8 órától a Nagyváradi Vár Nyári Színházában várják a közönséget! A járványügyi szabályozások értelmében a rendezvényen legtöbb 280 személy vehet részt. Ingyenes meghívókat a Nyári Színházi Fesztivál társszervezője, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség Fekete Sas palotában található székházában a mai naptól lehet igényelni naponta 14-18 óra között. A turné további erdélyi állomásai: Szatmárnémeti és Bonchida.

Könyvbemutató és emlékplakett avatás Kézdivásárhely leányegyházközségében, az oroszfalvi templomban könyvbemutatót tartanak és emlékplakettet helyeznek el, szeptember 20-án szombaton délelőtt 10 órakor. Az eseményen köszöntőbeszédet mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Gál Klára. Utána bemutatják az Oroszfalu története című könyvet. Ezt követően szentmisét celebrál Farkas Alajos, a kézdivásárhely Szentháromság plébánia segédlelkész, utána pedig a kultúrház melletti emlékparkban leleplezik és megáldják az egyházi méltóságok tiszteletére készült emléktáblát.

Alzheimer Café Marosvásárhelyen A Gyulafehérvári Caritas Alzheimer Caféra hívja demens betegek hozzátartozóit, egészségügyben dolgozókat és más érdeklődőket. Az Alzheimer Café néven meghonosodott előadássorozatok keretében mostantól Marosvásárhelyen is taglalják mindazokat a tudnivalókat, amelyek a demenciában (köztük Alzheimer-kórban) szenvedő betegek hozzátartozóinak jó tudni ahhoz, hogy betegeik gondozását és – főként – elfogadását elősegíthessék. Az első találkozó szeptember 21-én., hétfőn délután 5 órakor a Mărăști utca 36. szám alatti Caritas Házban lesz. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, mivel a helyek száma korlátozott. Érdeklődni, jelentkezni lehet a 0265-213.509-es telefonszámon.

Időjárás: Melegebb és hidegebb napok követik egymást a következő két hétben, eső a hét végén és szeptember 22-e után várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) előrejelzéséből. Ma napközben északnyugat felől egy lehűlést hozó hidegfront érkezik helyenként záporokkal, zivatarokkal, feltámadó északias széllel. Nyugaton, északnyugaton már ekkor visszaesik a hőmérséklet. Délen a szél csak estére támadhat föl.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 17.

About the author

Majoros Gabriella