2020. szeptember 18. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Egymillió gyermek imádkozik Október hagyományosan a rózsafüzér hónapja, amikor a keresztények előszeretettel imádkozzák a szentolvasót. Idén a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszerv támogatja az „Egységért és a békéért egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” – kezdeményezést, amelyet a soha nem tapasztalt világméretű egészségügyi és társadalmi veszélyhelyzetben tartanak meg. Október 18-án ismét kérik a gyerekek, szüleik, tanáraik és hitoktatóik imáit szerte a világon, hogy Szűz Mária anyai közbenjárására szabadítsa meg az Úr a világot a koronavírus-járványtól. A szervezők levélben magyarázzák el a gyerekeknek, hogyan imádkozzák a rózsafüzért. A felnőtteknek pedig kifejtik, hogy Jézus ad gyógyírt az emberiséget sújtó bajokra. Csatlakozzunk minél többen az imához.

Szent Kereszt felmagasztalása búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepe alkalmából holnap délelőtt 11 órakor mutatják be a szentmisét Szovátán, a Tyúkász-hegyi kápolnánál. A liturgia előtt megáldják a most állítatott kettős keresztet a Polgármesteri Hivatal szervezésében. A zabolai templomban a búcsús szentmise szintén szeptember 20-án, vasárnap, déli 12 órától kezdődik. Az ünnep meghívott szónoka Boros Vilmos nyújtódi plébános. Abafáján is szeptember 20-án tartják a búcsút. A szentmise vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik.

Szent Gellért napi búcsú Holnap Szent Gellért-búcsú lesz a szelterszi Szent Gellért Rehabilitációs Háznál. A szentmise szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik.

Ifjúsági szentmise A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz-plébániatemplomban dicsőítő ifjúsági szentmise lesz, holnap este fél 7 órától. A zenei szolgálatot a Glory dicsőítő zenekar látja el Gyergyószentmiklósról.

Könyvbemutató és emlékplakett avatás Kézdivásárhely leányegyházközségében, az oroszfalvi templomban könyvbemutatót tartanak és emlékplakettet helyeznek el, szeptember 20-án, vasárnap délelőtt 10 órakor. Az eseményen köszöntőbeszédet mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Gál Klára. Utána bemutatják az Oroszfalu története című könyvet. Ezt követően szentmisét celebrál Farkas Alajos, a kézdivásárhely Szentháromság plébánia segédlelkész, utána pedig a kultúrház melletti emlékparkban leleplezik és megáldják az egyházi méltóságok tiszteletére készült emléktáblát.

Szent Pio napi búcsú Erzsébetbányán a Pietrelcinai Szent Pio tiszteletére épült plébániatemplom szeptember 20-án, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnep szónoka Fekete József aranymisés nyugalmazott plébános.

Szent Ferenc sebhelyei búcsúk A jobbágyfalvi plébániatemplomban szeptember 20-án, délután 1 órakor kezdődik a búcsú. A szentmise szónoka P. Bakó Béla Pál ferences atya Kolozsvárról.

Időjárás: A mai nap jelent ős változást hoz időjárásunkba, egy északról érkezőok hidegfront 10 fokos lehülést hoz. A ma reggeli 4-8 f ok után 20-22 fok várható. Hétvégén lassú felmelegedés kezdődik, a jövőhéten visszatér a szép napos, őszi idő.

H Í R E K   R E G G E L

Kitüntetéseket adtak át Csíkszeredában Közösségük és a nemzet szolgálatában vállalt tevékenységükért székelyföldi személyiségeket részesített rangos állami elismerésben Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából felajánlott kitüntetések átadását a pandémia miatt halasztották mostanig. A Csíkszeredai Főkonzulátuson tartott ünnepségen Tóth László főkonzul elmondta: „A kitüntetettek példamutató életpályájukkal, tehetségükkel, szorgalmukkal, hűségükkel és áldozatkészségükkel közvetlenül is hozzájárultak közösségük, a székelyföldi magyarság megmaradásához és gyarapodásához.” A Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült: Portik-Hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi plébános, Katona Ádám Mihály közírót, művelődés-történeti kutató. Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Szilveszter Imre Gábor gyimesközéplok-hidegségi plébános. Czirják Károly helytörténész, Maroshévíz történetének kutatója pedig a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapta.

Koncert Tusnádfürdőn A Mercurium vonósnégyes egyórás koncertet tart a tusnádfürdői Szent Anna Tanulmányi ház konferenciatermében (alagsor) ma este 7 órától. A jelenlegi szabályok az ülésrendre/maszkviselésre érvényesek, ezért bent a teremben, valamint a külső teraszon is lesznek ülőhelyek.

Resurrexit A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében idén is megtartják az ifjúsági zenecsoportok találkozóját. Az idei Resurrexit, több ízben is különleges lesz, ugyanis 5 helyszínen, 5 plébánián fog zajlani: szeptember 19-én: Brassóban, október 10-én: Csíkszeredában, október 24-én: Székelyudvarhelyen, november 7-én: Gyergyószentmiklóson, november 14-én: Kézdivásárhelyen. A program során lesz sok közös játék, beszélgetés és természetesen közös zenélés – próbák. Majd pedig az esti szentmise keretében együtt ünnepelnek, egy nagy zenecsoportként szolgálnak a Teremtőnek és a helyi híveknek.

Alzheimer Café Marosvásárhelyen A Gyulafehérvári Caritas Alzheimer Caféra hívja demens betegek hozzátartozóit, egészségügyben dolgozókat és más érdeklődőket. Az Alzheimer Café néven meghonosodott előadássorozatok keretében mostantól Marosvásárhelyen is taglalják mindazokat a tudnivalókat, amelyek a demenciában (köztük Alzheimer-kórban) szenvedő betegek hozzátartozóinak jó tudni ahhoz, hogy betegeik gondozását és – főként – elfogadását elősegíthessék. Az első találkozó szeptember 21-én., hétfőn délután 5 órakor a Mărăști utca 36. szám alatti Caritas Házban lesz. A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött, mivel a helyek száma korlátozott. Érdeklődni, jelentkezni lehet a 0265-213.509-es telefonszámon.

Időjárás: A mai nap jelent ős változást hoz időjárásunkba, egy északról érkezőok hidegfront 10 fokos lehülést hoz. A ma reggeli 4-8 f ok után 20-22 fok várható. Hétvégén lassú felmelegedés kezdődik, a jövőhéten visszatér a szép, napos őszi idő.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 18.

About the author

Majoros Gabriella