2020. szeptember 22. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Hármas ünnep Gyulafehérváron Szent Mihály főangyal ünnepén, a gyulafehérvári főegyházmegye és a székesegyház védőszentjének napján, szeptember 29-én tartják hagyományosan az érseki széktemplom búcsúját. Ebben az évben az ünnep attól is különleges lesz, hogy a járványhelyzet miatt elmaradt nagycsütörtöki olajszentelést is a búcsús szentmise keretében tartják meg – tájékoztat ez érseki hivatal által közzétett körlevél. A szentmise egyben a papi szeminárium Veni Sancte-ünnepe és a BBTE Római Katolikus Teológiai Kar Pasztorálteológiai Intézetének tanévnyitója. Az ünnepi szentmise délelőtt. 11 órától kezdődik.

Fotópályázat óvodáknak A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program pályázatot hirdet külhoni magyar óvodák és magyar tanítási nyelvű csoportok részére. A pályázat célja fotókon keresztül bemutatni az új tanév kezdetének- mely sokak számára az első-, illetve az újra találkozás örömteli pillanatát; bepillantást nyújtani a külhoni magyar óvodák hétköznapjaiba. A pályázat leadási határideje október 12. A pályázattal kapcsolatosan további információkat az ovodaprogram.eu oldalon olvashatnak.

Szent Pio ünnep A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában holnap délután 5 órától ünnepi szentmisét tartanak. Ezt követően Ambrus István helyi plébános előadást tart Pio atya istenszeretete címmel.

Szent Gellért napi búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelyvarság, Sólyomkő tanyáján a Szent Gellért védelmébe ajánlott templom búcsúját szeptember 24-én, csütörtökön déli 12 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Csintalan László nyugalmazott plébános. Ditró leányegyházában, Cengelléren a kápolna búcsúja szeptember 24-én, csütörtökön, délután 4 órakor kezdődik. A szentmisén Köllő Tibor szovátai plébános prédikál. Szeptember 24-én, délután 6 órakor tartják a sepsiszentgyörgyi Szent Gellért-templom búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pál Áron újmisés, csíkszentgyörgyi segédlelkész. Temesvári egyházmegyében Szent Gellért vértanú püspök és a temesvári egyházmegye védőszentje emlékére szeptember 24-én, csütörtökön délelőtt 11 órai kezdettel a nagycsanádi templomban Pál József-Csaba megyés püspök szentmisét mutat be. A temesvár-szabadfalui plébániához tartozó temessági közösség szeptember 27-én, vasárnap ünnepli a Szent Gellért tiszteletére felszentelt templom búcsúünnepét. A szentmisét délelőtt fél 12 órai kezdettel Dirschl Johann általános helynök mutatja be.

Felkészítő felnőtt bérmálkozóknak Felnőtt bérmálkozó felkészítő indul a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Plébánián októberben mindazok számára akik az elkövetkezőkben szeretnének részesülni a bérmálás szentségében. Az első találkozóra október 14-én, szerdán este 7 órakor kerül sor. Jelentkezni lehet a plébánián, vagy Fórika Sebestyén csoportvezetőnél a 0748-300.532-es telefonszámon lehet.

Időjárás: Ma is sok napsütésre kell számítani, csapadék estig nem várható. Többfelé fújhat élénk délkeleti szél. Hajnalban 2-13, délután 24-29 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a balánbányai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Az úton lévő Jézussal haladni A természetjárásnál többet jelentett a Szatmári Római Katolikus Püspökség keretében működő világiak irodája által szeptember 19-én szervezett „zarándok-szombat”, melynek idei úticélja a Kakastaréj környéke volt. Szatmár és Máramaros megyéből gyűlt össze az a húsz ember, akik Pakot Géza jezsuita, a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisa, Kujbus Márta, a világiak irodája referense, illetve Vincze Gabriella és Siklódi Olga önkéntesek vezetésével szemlélődtek a természetben. Már az induláskor útmutatást kaptak arra vonatkozólag, hogyan vegyenek részt, hogyan tekintsék útjukat: az élet maga is úton levést jelent, az új utakra való elindulás pedig a változást hozza el az ember életébe. A zarándokok Jézust követik, aki életében mindig úton volt.

Légy tűz! – Szentségimádás Csíkszeredában Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) szervezésébenholnap délután 6 órától a Légy Tűz!programsorozat keretében ifjúsági dicsőítő szentségimádást tartanak Csíkszeredában, a Szent József kápolnában. A zenei szolgálatot Szabó István látja el.

Előadás Gyergyószentmiklóson A Katolikus Magyar Bibliatársulat  szervezésében Erőszakmentesség a Biblia tükrében címmel előadást tart Kedves Rita segítőnővér, a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián szeptember 26-án, szombaton reggel 9 órától. . Mindenkit szeretettel várnak.

Szent Mihály főangyal ünnepe A gyulafehérvári főegyházmegyében Gyulafehérváron Szent Mihály főangyal, főegyházmegyénk és főszékesegyházunk védőszentjének ünnepén, szeptember 29-én, kedden délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnepi búcsú, melynek keretében megtartják az elmaradt nagycsütörtöki olajszentelést. A búcsús szentmise egyben a Szeminárium Veni Sancte-ünnepe is (a Római Katolikus Teológiai Kar Pasztorálteológiai Intézetének tanévnyitója). Ez a nap Isten Szolgája Márton Áron püspök halálának 40. évfordulója. Az ünnepi szentmisébe a templom.ro oldalon lehet bekapcsolódni. Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplom felújítás alatt áll. Emiatt  szeptember 29-én, kedden délután 6 órakor a Piarista templomban mutatják be a búcsús szentmisét. Az egyházzenei szolgálatot a Szent Cecília kórus és zenekar végzi. Az ünnepi alkalmon felcsendül Bánáti Buchner Antal Szent Erzsébet miséje. Vezényel: Potyó István. A szentmisét élőben közvetítik a Szent Mihály Római Katolikus Plébánia Facebook oldalán. A temesvári egyházmegyében az arad-gáji egyházközséghez tartozó Sofronyán szeptember 27-én, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a Szent Mihály-napi ünnepélyes búcsús szentmise, amelynek ünnepi szónoka P. Prenkiewicz Artúr belvárosi minorita házfőnök. A kisjenői templom búcsúünnepsége szeptember 29-én, kedden este 6 órától kezdődik. A szentmise szónok Szilvágyi Zsolt püspöki helynök.

Időjárás: Ma is sok napsütésre kell számítani, csapadék estig nem várható. Többfelé fújhat élénk délkeleti szél. Hajnalban 2-13, délután 24-29 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 22.

About the author

Majoros Gabriella