2020. szeptember 23. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Minden idők legidősebb pápája XVI. Benedek Szeptember 4-én az emeritus pápa egy nappal túllépte azt a kort, amelyet az eddig leghosszabb életű XIII. Leó pápa – aki 93 évet, négy hónapot és három napot élt. „Benedek nem hatalmon lévő pápa, mint Leó volt életének utolsó napjáig, mert 2013. február 11-én elhagyta a pápai széket. A személyes adat azonban ugyanúgy jelentős: nyugodt időskort kívánunk neki, és hosszú imádságos életet az Egyház szolgálatában” – írta a Famiglia Cristiana olasz katolikus hetilapban Giovanni Sale jezsuita atya, aki a legújabb kori egyháztörténet docense a Pápai Gergely Egyetemen.

Szent Pio ünnep A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház kápolnájában ma délután 5 órától ünnepi szentmisét tartanak. Ezt követően Ambrus István helyi plébános előadást tart Pio atya istenszeretete címmel.

Szent Gellért napi búcsúk A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelyvarság, Sólyomkő tanyáján a Szent Gellért védelmébe ajánlott templom búcsúját holnap déli 12 órakor ünneplik. A szentmise szónoka Csintalan László nyugalmazott plébános. Ditró leányegyházában, Cengelléren a kápolna búcsúja holnap délután 4 órakor kezdődik. A szentmisén Köllő Tibor szovátai plébános prédikál. Holnap délután 6 órakor tartják a sepsiszentgyörgyi Szent Gellért-templom búcsúünnepét. A szentmise főcelebránsa és szónoka Pál Áron újmisés, csíkszentgyörgyi segédlelkész. Temesvári egyházmegyében Szent Gellért vértanú püspök és a temesvári egyházmegye védőszentje emlékére holnap délelőtt 11 órai kezdettel a nagycsanádi templomban Pál József-Csaba megyés püspök szentmisét mutat be. A temesvár-szabadfalui plébániához tartozó temessági közösség szeptember 27-én, vasárnap ünnepli a Szent Gellért tiszteletére felszentelt templom búcsúünnepét. A szentmisét délelőtt fél 12 órai kezdettel Dirschl Johann általános helynök mutatja be.

Hármas ünnep Gyulafehérváron Szent Mihály főangyal ünnepén, a gyulafehérvári főegyházmegye és a székesegyház védőszentjének napján, szeptember 29-én tartják hagyományosan az érseki széktemplom búcsúját. Ebben az évben az ünnep attól is különleges lesz, hogy a járványhelyzet miatt elmaradt nagycsütörtöki olajszentelést is a búcsús szentmise keretében tartják meg – tájékoztat ez érseki hivatal által közzétett körlevél. A szentmise egyben a papi szeminárium Veni Sancte-ünnepe és a BBTE Római Katolikus Teológiai Kar Pasztorálteológiai Intézetének tanévnyitója. Az ünnepi szentmise délelőtt. 11 órától kezdődik.

Felkészítő felnőtt bérmálkozóknak Felnőtt bérmálkozó felkészítő indul a gyergyószentmiklósi Szent Miklós Plébánián októberben mindazok számára akik az elkövetkezőkben szeretnének részesülni a bérmálás szentségében. Az első találkozóra október 14-én, szerdán este 7 órakor kerül sor. Jelentkezni lehet a plébánián, vagy Fórika Sebestyén csoportvezetőnél a 0748-300.532-es telefonszámon lehet.

Időjárás: Az ország legnagyobb részében meleg marad az idő a következő napokban, a hét végén azonban lehűlés várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Ma a napos időszakok mellett már több lesz a gomolyfelhő. Eleinte néhol, majd délutántól szórványosan kialakulhat zápor, zivatar. Élénk, zivatarok idején erős, viharos lesz a déli, délnyugati szél. A hűvös, ködös reggelt követően, délután 22-29 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az ajnádi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szentírás vasárnapi gyűjtés Szeptember utolsó vasárnapján, a Biblia védőszentjének, Szent Jeromosnak ünnepéhez, szeptember 30-hoz legközelebb eső vasárnapon, idén szeptember 27-én az Egyház a Szentírás Vasárnapját ünnepli, amikor különös figyelmet szentel az Isten igéjének. Gergely érsek ebben az évben is főegyházmegyei gyűjtést rendel el a Szentírás üzenetének terjesztése céljából. „Isten Igéjének ismertetése, hirdetése elsőrendű feladatunk a lelkipásztori szolgálatban. Külön köszönet azoknak a papoknak, akik előadásokat tartottak a Szentírásról vagy bibliaolvasó csoportokat szerveztek. Köszönetet mondok a Tisztelendő Paptestvéreknek azért, hogy az elmúlt esztendőben is öntudatos hozzáállással karolták fel és támogatták e kezdeményezést.”- mondta a főpásztor.

Légy tűz! – Szentségimádás Csíkszeredában Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség (FIF) szervezésében holnap délután 6 órától a Légy Tűz!programsorozat keretében ifjúsági dicsőítő szentségimádást tartanak Csíkszeredában, a Szent József kápolnában. A zenei szolgálatot Szabó István látja el.

Előadás Gyergyószentmiklóson A Katolikus Magyar Bibliatársulat szervezésében Erőszakmentesség a Biblia tükrében címmel előadást tart Kedves Rita segítőnővér, a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián szeptember 26-án, szombaton reggel 9 órától. Mindenkit szeretettel várnak.

Szent Kozma és Damján ünnepe Marosvásárhelyen a Szent Kozma és Damján-plébániatemplomban a búcsús szentmise szeptember 26-án, szombaton délután 6 órakor kezdődik. A szentmise szónoka Boldizsár Ferenc erdőszentgyörgyi plébános.

Ifjúsági szentségimádás Szatmárnémetiben Szeptember 27-én vasárnap este 7 órai kezdettel ifjúsági szentségimádás lesz a szatmárnémeti Székesegyházban, melyben a diákokért, tanárokért, nevelőkért és az iskolai évért fognak imádkozni. Szeretettel várnak mindenkit a közös imára.

Papi szenátus ülése Pál József Csaba temesvári megyés püspök elnökletével szeptember 28-án, hétfőn délelőtt 10 órakor ülésezik a papi szenátus. A gyűlés napirendjén az egyházmegye lelkipásztori, adminisztratív és társadalmi kérdései szerepelnek.

Fotópályázat óvodáknak A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program pályázatot hirdet külhoni magyar óvodák és magyar nyelvű csoportok részére. A pályázat célja fotókon keresztül bemutatni az új tanév kezdetének- mely sokak számára az első-, illetve az újra találkozás örömteli pillanatát; bepillantást nyújtani a külhoni magyar óvodák hétköznapjaiba. A pályázat leadási határideje október 12. A pályázattal kapcsolatosan további információkat az ovodaprogram.eu oldalon olvashatnak.

Időjárás: Az ország legnagyobb részében meleg marad az idő a következő napokban, a hét végén azonban lehűlés várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből. Ma a napos időszakok mellett már több lesz a gomolyfelhő. Eleinte néhol, majd délutántól szórványosan kialakulhat zápor, zivatar. Élénk, zivatarok idején erős, viharos lesz a déli, délnyugati szél. A hűvös, ködös reggelt követően, délután 22-29 fok várható.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 23.

About the author

Majoros Gabriella