2020. szeptember 24. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Előadás Gyergyószentmiklóson A Katolikus Magyar Bibliatársulat  szervezésében Erőszakmentesség a Biblia tükrében címmel előadást tart Kedves Rita segítőnővér, a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián szeptember 26-án, szombaton reggel 9 órától. . Mindenkit szeretettel várnak.

Szent Kozma és Damján ünnepe Marosvásárhelyen a Szent Kozma és Damján-plébániatemplomban a búcsús szentmise szeptember 26-án, szombaton délután 6 órakor kezdődik. A szentmise szónoka Boldizsár Ferenc erdőszentgyörgyi plébános.

Ifjúsági szentségimádás Szatmárnémetiben Szeptember 27-én vasárnap este 7 órai kezdettel ifjúsági szentségimádás lesz a szatmárnémeti Székesegyházban, melyben a diákokért, tanárokért, nevelőkért és az iskolai évért fognak imádkozni. Szeretettel várnak mindenkit a közös imára.

Papi szenátus ülése Pál József Csaba temesvári megyés püspök elnökletével szeptember 28-án, hétfőn délelőtt 10 órakor ülésezik a papi szenátus. A gyűlés napirendjén az egyházmegye lelkipásztori, adminisztratív és társadalmi kérdései szerepelnek.

Búcsú Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén Székelyudvarhelyen a Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja október 1-jén, csütörtökön délután 5 órakor kezdődik. Az ünnepet három napos lelkigyakorlat előzi meg. A triduum szentmisét Csató Béla székelylengyelfalvi plébános tartja szeptember 28–30. között, hétfőn, kedden és szerdán este fél 7 órától. A búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök lesz.

Kurzus házasságra készülőknek Marosvásárhelyen októberben egy kilenc alkalomból álló kurzus indul jegyesek és nem jegyesek számára egyaránt, ahol közös beszélgetések alkalmával a párok még jobban megismerhetik egymást, illetve választ kaphatnak kérdéseikre. Érdeklődni és jelentkezni lehet Schuller Csillánál a 0755-142426-os és Schuller Zoltánnál a 0755142425-ös telefonszámokon.

Egymillió gyermek imádkozik Október hagyományosan a rózsafüzér hónapja, amikor a keresztények előszeretettel imádkozzák a szentolvasót. Idén a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszerv támogatja az „Egységért és a békéért egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” – kezdeményezést, amelyet a soha nem tapasztalt világméretű egészségügyi és társadalmi veszélyhelyzetben tartanak meg. Október 18-án ismét kérik a gyerekek, szüleik, tanáraik és hitoktatóik imáit szerte a világon, hogy Szűz Mária anyai közbenjárására szabadítsa meg az Úr a világot a koronavírus-járványtól. A szervezők levélben magyarázzák el a gyerekeknek, hogyan imádkozzák a rózsafüzért. A felnőtteknek pedig kifejtik, hogy Jézus ad gyógyírt az emberiséget sújtó bajokra. Csatlakozzunk minél többen az imához.

Időjárás: Kiadós csapadékot hoz a hidegfront, mely Románia felé közelít. Ma is több helyen szűrhetik fátyolfelhők a napsütést. Záporok, zivatarok leginkább nyugaton, északnyugaton fordulhatnak elő. A délnyugati szél ismét többfelé lesz élénk. Hajnalban 7-15, délután 22-28 fokot mérhetünk.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a a gödemesterházi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szent Mihály főangyal ünnepe A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelypálfalván szeptember 26-án, szombaton délelőtt 11 órakor ünneplik az egyházközség védőszentjét. A búcsú előestjén, pénteken 6 órától lelkigyakorlatos szentmise lesz, amelyen a szentbeszédet Márton István tölgyesi plébános tartja. A búcsús szentmise főcelebránsa Csató Béla székelylengyelfalvi plébános, szónoka pedig Márton József borszéki plébános lesz. Székelykeresztúr filiájában, az etédi templomban szeptember 26-án, szombaton délelőtt 11 órakor mutatják be a búcsús szentmisét, szónoka Jakab Lajos vágási plébános. A jegenyei Szent Mihály-templomban szintén szombaton, szeptember 26-án ünnepelnek. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános. Gyulafehérváron Szent Mihály főangyal, főegyházmegyénk és főszékesegyházunk védőszentjének ünnepén, szeptember 29-én, kedden délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnepi búcsú, melynek keretében megtartják az elmaradt nagycsütörtöki olajszentelést. A búcsús szentmise egyben a Szeminárium Veni Sancte-ünnepe is (a Római Katolikus Teológiai Kar Pasztorálteológiai Intézetének tanévnyitója). Ez a nap Isten Szolgája Márton Áron püspök halálának 40. évfordulója. Az ünnepi szentmisébe a templom.ro oldalon lehet bekapcsolódni. A lemhényi Szent Mihály-napi búcsút a plébániatemplomban tartják. A kedden délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén Péter Arthur kovásznai plébános prédikál. A csíkszentmihályi egyházközségben is kedden délelőtt 11 órától kezdődik a szentmise. A búcsús szónok: Göthér Gergely csíksomlyói plébános. A málnási Szent Mihály-templomban kedden déli 12 órától mutatják be a búcsús ónnepi szentmisét. A türkösi plébániatemplomban Szent Mihály napján tartják a búcsút. A szentmise délután 5 órakor kezdődik. Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplom felújítás alatt áll. Emiatt  szeptember 29-én, kedden délután 6 órakor a Piarista templomban mutatják be a búcsús szentmisét. A szentmisét megelőző órában a búcsú kegyelmeiért vezetett imát végeznek a plébánia közösségei. Az egyházzenei szolgálatot a Szent Cecília kórus és zenekar végzi. Az ünnepi alkalmon felcsendül Bánáti Buchner Antal Szent Erzsébet miséje. Vezényel: Potyó István. A szentmisét élőben közvetítik a Szent Mihály Római Katolikus Plébánia Facebook oldalán és az erdélyi Mária Rádió hullámhosszán. Sinfalva filiájában, Szentmihályon október 4-én, vasárnap délután 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Üknyéden is október 4-én, vasárnap tartják a búcsút. Itt a szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József aranymisés plébános, Lázárfalváról.

A temesvári egyházmegyében az arad-gáji egyházközséghez tartozó Sofronyán szeptember 27-én, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a Szent Mihály-napi ünnepélyes búcsús szentmise, amelynek ünnepi szónoka P. Prenkiewicz Artúr belvárosi minorita házfőnök. A kisjenői templom búcsúünnepsége szeptember 29-én, kedden este 6 órától kezdődik. A szentmise szónok Szilvágyi Zsolt püspöki helynök.

Időjárás: Kiadós csapadékot hoz a hidegfront, mely Románia felé közelít. Ma is több helyen szűrhetik fátyolfelhők a napsütést. Záporok, zivatarok leginkább nyugaton, északnyugaton fordulhatnak elő. A délnyugati szél ismét többfelé lesz élénk. Hajnalban 7-15, délután 22-28 fokot mérhetünk.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 24. 

About the author

Majoros Gabriella