2020. szeptember 25. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Befejeződött a NEK előtalálkozója
Befejeződött az Eucharisztia jegyében szervezett online előtalálkozó, amelyet a jövő évre halasztott Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus eredeti időpontjában rendeztek meg. Erdő Péter bíboros felkérésére a kongresszus előadói, tanúságtevői videóüzenetet küldtek.
Öt kontinens, 11 államából érkeztek a kisfilmek, amelyek a kongresszus YouTube-csatornájára kerültek fel.
Szeptember 13-án az online előtalálkozót Erdő Péter bíboros, prímás nyitotta meg. A főpásztor fontosnak nevezte, hogy imádságban együtt reflektáljunk arra a nagy élményre és megrázkódtatásra, amit a járvány okozott életünkben.
A NEK jegyében szervezett online előtalálkozót szintén Erdő Péter bíboros, prímás üzenete zárta. A főpásztor a budapesti Hősök terén mondta el gondolatait. Egy olyan helyszínen, ahol az 1938-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus nyitó- és záró szentmiséje volt. A magyar főpásztor kiemelte: „Nagyon sok online szentmise közvetítést tartottunk, de mindenki tudta, hogy ez nem egyenértékű a személyes jelenléttel. Az Eucharisztia iránti vágy dominálta ezt az esztendőt. Adja Isten, hogy jövő ilyenkor valóban együtt ünnepelhessünk a világ minden tájáról érkező hívőkkel együtt!”

Előadás Gyergyószentmiklóson
A Katolikus Magyar Bibliatársulat  szervezésében Erőszakmentesség a Biblia tükrében címmel előadást tart Kedves Rita segítőnővér, a gyergyószentmiklósi Szent Miklós plébánián holnap reggel 9 órától. .
Mindenkit szeretettel várnak.

Szent Mihály főangyal ünnepe
A gyulafehárvári főegyházmegyében Székelypálfalván holnap délelőtt 11 órakor ünneplik az egyházközség védőszentjét. A búcsú előestjén, pénteken 6 órától lelkigyakorlatos szentmise lesz, amelyen a szentbeszédet Márton István tölgyesi plébános tartja. A búcsús szentmise főcelebránsa Csató Béla székelylengyelfalvi plébános, szónoka pedig Márton József borszéki plébános lesz.
Székelykeresztúr filiájában, az etédi templomban holnap délelőtt 11 órakor mutatják be a búcsús szentmisét, szónoka Jakab Lajos vágási plébános.
jegenyei Szent Mihály-templomban szintén holnap ünnepelnek. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka László Attila kolozsvári főesperes-plébános.
A temesvári egyházmegyében az arad-gáji egyházközséghez tartozó Sofronyán szeptember 27-én, vasárnap déli 12 órakor kezdődik a Szent Mihály-napi ünnepélyes búcsús szentmise, amelynek ünnepi szónoka P. Prenkiewicz Artúr belvárosi minorita házfőnök.

Biblia olvasó maraton
Szeptember utolsó vasárnapján, a Biblia védőszentjének, Szent Jeromosnak ünnepéhez, szeptember 30-hoz legközelebb eső vasárnapon, idén szeptember 27-én az Egyház a Szentírás Vasárnapját ünnepli, amikor különös figyelmet szentel az Isten igéjének.
A Katolikus Magyar Bibliatársulat ezen a napon Bibliamaratont szervez Gyergyószentmiklóson. A város három templomába várják a szentírást olvasni és hallgatni vágyókat egyaránt. A Szent Miklós templomban reggel fél 9 és este 7 óra között, a Szent István templomban délelőtt 11 és délután 6 óra között, valamint a Munkás Szent József templomban délelőtt fél 10-től délután fél 5-ig.

Ifjúsági szentségimádás Szatmárnémetiben
Szeptember 27-én vasárnap este 7 órai kezdettel ifjúsági szentségimádás lesz a szatmárnémeti Székesegyházban, melyben a diákokért, tanárokért, nevelőkért és az iskolai évért fognak imádkozni. Szeretettel várnak mindenkit a közös imára.

Időjárás: Ma nyugaton már reggeltől esni fog, napközben pedig egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. A nyugati és középső országrészben heves zivatarok is kialakulhatnak. A délies szél erős, viharos lesz. Délután 23-30 fok ígérkezik, nyugaton lesz hűvösebb.
Szombat reggelig még sokfelé várható eső, zápor, a középső és keleti tájakon zivatar is.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a vajolai templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Új elnök a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia élén
Szeptember 23-án az ország római- és görögkatolikus megyéspüspökei Aurel Percă, bukaresti érsek-metropolitát választották a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia (RKPK) elnökévé.
Aurel Percă érsek folytatja a három évre szóló és Ioan Robu által 2019 májusában megkezdett mandátumot.
Ioan Robu, bukaresti nyugalmazott érsek elnöki beosztása megszűnt, amikor az Egyházi Törvénykönyv rendelkezéseit követve, miután betöltötte életének 75. évét Ferenc pápa elfogadta lemondását az egyházmegye éléről.
A RKPK új elnökének első ténykedésére éppen a napokban kerül sor, amikor Aurel Percă részt vesz az az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának online ülésén.

Szent Kozma és Damján ünnepe
Marosvásárhelyen a Szent Kozma és Damján-plébániatemplomban a búcsús szentmise holnap délután 6 órakor kezdődik. A szentmise szónoka Boldizsár Ferenc erdőszentgyörgyi plébános.

Szentírás vasárnapi gyűjtés
Szeptember utolsó vasárnapján, a Biblia védőszentjének, Szent Jeromosnak ünnepéhez, szeptember 30-hoz legközelebb eső vasárnapon, idén szeptember 27-én az Egyház a Szentírás Vasárnapját ünnepli, amikor különös figyelmet szentel az Isten igéjének.
Gergely érsek ebben az évben is főegyházmegyei gyűjtést rendel el a Szentírás üzenetének terjesztése céljából. „Isten Igéjének ismertetése, hirdetése elsőrendű feladatunk a lelkipásztori szolgálatban. Külön köszönet azoknak a papoknak, akik előadásokat tartottak a Szentírásról vagy bibliaolvasó csoportokat szerveztek. Köszönetet mondok a Tisztelendő Paptestvéreknek azért, hogy az elmúlt esztendőben is öntudatos hozzáállással karolták fel és támogatták e kezdeményezést.”- mondta a főpásztor.

Búcsú Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén
Székelyudvarhelyen a Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja október 1-jén, csütörtökön délután 5 órakor kezdődik. Az ünnepet három napos lelkigyakorlat előzi meg. A triduum szentmisét Csató Béla székelylengyelfalvi plébános tartja szeptember 28–30. között, hétfőn, kedden és szerdán este fél 7 órától. A búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök lesz.

Fotópályázat óvodáknak
A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program pályázatot hirdet külhoni magyar óvodák és magyar tanítási nyelvű csoportok részére. A pályázat célja fotókon keresztül bemutatni az új tanév kezdetének- mely sokak számára az első-, illetve az újra találkozás örömteli pillanatát; bepillantást nyújtani a külhoni magyar óvodák hétköznapjaiba.
A pályázat leadási határideje október 12. A pályázattal kapcsolatosan további információkat az ovodaprogram.eu oldalon olvashatnak.

Időjárás: Ma nyugaton már reggeltől esni fog, napközben pedig egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. A nyugati és középső országrészben heves zivatarok is kialakulhatnak. A délies szél erős, viharos lesz. Délután 23-30 fok ígérkezik, nyugaton lesz hűvösebb.
Szombat reggelig még sokfelé várható eső, zápor, a középső és keleti tájakon zivatar is.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 25. 

About the author

majoros gabriella