2020. szeptember 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Carlo Acutis boldoggá avatására készülnek
Október 10-én délután fél ötkor avatják boldoggá Carlo Acutist Assisiben, a Szent Ferenc-bazilikában. Földi maradványait már 2016-ban átszállították Assisibe, ahol október 1. és 17. között a hívek kifejezhetik előtte hódolatukat.
Carlo Acutis Milánóban élt, kisgyermekkorától kezdve létfontosságú volt számára az Oltáriszentség. 2006. október 15-én halt meg a leukémia egy különlegesen agresszív formájában, amely három nap alatt végzett vele. Szenvedéseit az Egyházért és a pápáért ajánlotta fel, édesanyjának pedig ezt mondogatta: „Azzá válok, aki már most vagyok Isten gondolataiban.”
Mindennap szentáldozáshoz járult; „Ez az országút a mennyországba” – mondta. Az eucharisztikus csodákat bemutató – ma már több nyelven, magyarul is elérhető –virtuális múzeumát tizenegy évesen kezdte készíteni.
Sokan tulajdonítják csodás gyógyulásukat a 15 évesen meghalt Carlo Acutis közbenjárásának. A boldoggá avatáshoz elismert csoda 2013-ban történt, egy súlyos hasnyálmirigy-betegségben szenvedő brazil kisfiú gyógyult meg a közbenjárására.
Október elsején szentmisét mutatnak be a sír megnyitása alkalmából, másnap két, Carlo által eltervezett kiállítást nyitnak meg Assisiben az eucharisztikus csodákról és a Mária-jelenésekről, este pedig fiataloknak szerveznek programot Boldog vagy! – A boldogság iskolájában Carlo Acutisszal címmel. A következő napokon családtagok, barátok tanúságtételeit lehet meghallgatni és könyvbemutatót is tartanak.

Búcsúk Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén
A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelyudvarhelyen a Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja október 1-jén, csütörtökön délután 5 órakor kezdődik. Az ünnepet három napos lelkigyakorlat előzi meg. A triduum szentmisét Csató Béla székelylengyelfalvi plébános tartja szeptember 28–30. között, ma, holnap és szerdán este fél 7 órától. A búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök lesz.
Marosszentgyörgyön, a Sarutlan Karmelita Nővérek október 1-jén ünneplik kápolnájuk védőszentjét. Délután 5 órától vesperást énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a hívekkel. A búcsús szentmise délután 6 órakor kezdődik.
A temesvári egyházmegyében október 1-jén, csütörtökön 17.30 órakor a járványügyi előírások betartásával a plébánia udvarán szervezik meg az arad-ségai templom búcsúját. Az ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond ft. Artur Prenkiewicz atya, minorita házfőnök.

Szolgálatok feladása
Gyulafehérváron Kerekes László segédpüspök október 2-án, csütörtökön délután 5 órakor lektorokká és akolitusokká avatja az arra felkészült kispapokat. Ezen ünnep is különleges a járvány okán, családtagok és barátok nélkül történik a szolgálatok feladása.

Ezüstmise Csíkszentléleken
Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános ebben az évben pappá szentelésének 25. évfordulóját ünnepli. Ezüstmiséjére október 3-án, szombaton déli 12 órakor kerül sor a csíkszentléleki plébániatemplomban.

Időjárás: Ma számítani kell több hullámban érkező esőre, záporokra, néhol zivatarokra is, de átmeneti szárazabb időszakokra is van kilátás. Többfelé élénk, erős lesz a változó irányú szél. Az enyhe hajnal után, napközben 20-28 fok valószínű. Hűvösebb időre nyugaton és a hegyvidéken számíthatunk.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a gyergyószentmiklósi Szent István-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Papi szenátus ülése Temesváron
Pál József Csaba temesvári megyés püspök elnökletével ma délelőtt 10 órakor ülésezik a papi szenátus. A gyűlés napirendjén az egyházmegye lelkipásztori, adminisztratív és társadalmi kérdései szerepelnek.

Tanévnyitó ünnepség a kolozsvári teológián
A Babeș–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának tanévnyitó ma délután 6 órakor kezdődik. A Kar Szent Jeromos tiszteletére megáldott kápolnájában a tanévnyitó, Veni Sanctae szentmise, amely egyben a kápolna búcsúünnepe is, este 7 órától lesz. A homíliát Takó István plébános, egyetemi lelkész tartja.

Szent Mihály főangyal ünnepe
Gyulafehérváron Szent Mihály főangyal, főegyházmegyénk és főszékesegyházunk védőszentjének ünnepén, holnap délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnepi búcsú, melynek keretében megtartják az elmaradt nagycsütörtöki olajszentelést. A búcsús szentmise egyben a Szeminárium Veni Sancte-ünnepe is (a Római Katolikus Teológiai Kar Pasztorálteológiai Intézetének tanévnyitója). Ez a nap Isten Szolgája Márton Áron püspök halálának 40. évfordulója. Az ünnepi szentmisébe a templom.ro oldalon lehet bekapcsolódni.
lemhényi Szent Mihály-napi búcsút a felújítás miatt a plébániatemplomban tartják. A holnap 11 órakor kezdődő szentmisén Péter Arthur kovásznai plébános prédikál.
csíkszentmihályi egyházközségben is holnap délelőtt 11 órától kezdődik a szentmise. A búcsús szónok: Göthér Gergely csíksomlyói plébános.
málnási Szent Mihály-templomban holnap déli 12 órától mutatják be a búcsús ünnepi szentmisét.
türkösi plébániatemplomban is Szent Mihály napján tartják a búcsút. A szentmise délután 5 órakor kezdődik.
Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplom felújítás alatt áll. Emiatt  holnap délután 6 órakor a Piarista templomban mutatják be a búcsús szentmisét. Délután 5 órától ünnepre-hangolódás lesz a szociális testvérek által vezetett ima révén, alkalmat kínálva a szentgyónás elvégzésére is. Az egyházzenei szolgálatot a Szent Cecília kórus és zenekar végzi. Az ünnepi alkalmon felcsendül Bánáti Buchner Antal Szent Erzsébet miséje. Vezényel: Potyó István. Mindazok számára, akik a járványügyi intézkedések okán kültéren vesznek részt a szentmisén, biztosított a kivetítőn történő bekapcsolódás. A szentmisét élőben közvetítik a Szent Mihály Római Katolikus Plébánia Facebook oldalán és az erdélyi Mária Rádió hullámhosszán.
A temesvári egyházmegyében a  kisjenői templom búcsúünnepsége holnap este 6 órától kezdődik. A szentmise szónoka Szilvágyi Zsolt püspöki helynök.

Triduum Székelyudvarhelyen
Székelyudvarhelyen a Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja október 1-jén, csütörtökön délután 5 órakor kezdődik. Az ünnepet három napos lelkigyakorlat előzi meg. A triduum szentmiséket Csató Béla székelylengyelfalvi plébános tartja szeptember 28–30. között, ma, holnap és holnapután este fél 7 órától. A búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök lesz.

Fotópályázat óvodáknak
A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program pályázatot hirdet külhoni magyar óvodák és magyar tanítási nyelvű csoportok részére. A pályázat célja fotókon keresztül bemutatni az új tanév kezdetének- mely sokak számára az első-, illetve az újra találkozás örömteli pillanatát; bepillantást nyújtani a külhoni magyar óvodák hétköznapjaiba. A pályázat leadási határideje október 12. A pályázattal kapcsolatosan további információkat az ovodaprogram.eu oldalon olvashatnak.

Időjárás: Ma számítani kell több hullámban érkező esőre, záporokra, néhol zivatarokra is, de átmeneti szárazabb időszakokra is van kilátás. Többfelé élénk, erős lesz a változó irányú szél. Az enyhe hajnal után, napközben 20-28 fok valószínű. Hűvösebb időre nyugaton és a hegyvidéken számíthatunk.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 28.

About the author

majoros gabriella