2020. szeptember 29. – Hírek és programajánló

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán az iszlói templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Szent Mihály főangyal ünnepe A gyulefehérvári főegyházmegyében Gyulafehérváron Szent Mihály főangyal, főegyházmegyénk és főszékesegyházunk védőszentjének ünnepén, ma délelőtt 11 órakor kezdődik az ünnepi búcsú, melynek keretében megtartják az elmaradt nagycsütörtöki olajszentelést. A búcsús szentmise egyben a Szeminárium Veni Sancte-ünnepe is (a Római Katolikus Teológiai Kar Pasztorálteológiai Intézetének tanévnyitója). Ez a nap Isten Szolgája Márton Áron püspök halálának 40. évfordulója. Az ünnepi szentmisébe a templom.ro oldalon lehet bekapcsolódni. A lemhényi Szent Mihály-napi búcsút a felújítás miatt a plébániatemplomban tartják. A ma délelőtt 11 órakor kezdődő szentmisén Péter Arthur kovásznai plébános prédikál. A csíkszentmihályi egyházközségben is ma délelőtt 11 órától kezdődik a szentmise. A búcsús szónok: Göthér Gergely csíksomlyói plébános. A málnási Szent Mihály-templomban ma déli 12 órától mutatják be a búcsús ónnepi szentmisét. A türkösi plébániatemplomban Szent Mihály napján tartják a búcsút. A szentmise délután 5 órakor kezdődik. Kolozsváron, a Szent Mihály-plébániatemplom felújítás alatt áll. Emiatt ma délután 6 órakor a Piarista templomban mutatják be a búcsús szentmisét. Délután 5 órától ünnepre-hangolódás lesz a szociális testvérek által vezetett ima révén, alkalmat kínálva a szentgyónás elvégzésére is. Az egyházzenei szolgálatot a Szent Cecília kórus és zenekar végzi. Az ünnepi alkalmon felcsendül Bánáti Buchner Antal Szent Erzsébet miséje. Vezényel: Potyó István. Mindazok számára, akik a járványügyi intézkedések okán kültéren vesznek részt a szentmisén, biztosított a kivetítőn történő bekapcsolódás. A szentmisét élőben közvetítik a Szent Mihály Római Katolikus Plébánia Facebook oldalán és az erdélyi Mária Rádió hullámhosszán. Sinfalva filiájában, Szentmihályon október 4-én, vasárnap délután 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Üknyéden is október 4-én, vasárnap tartják a búcsút. Itt a szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József aranymisés plébános, Lázárfalváról. A temesvári egyházmegyében a kisjenői templom búcsúünnepsége ma este 6 órától kezdődik. A szentmise szónok Szilvágyi Zsolt püspöki helynök.

Papok, szerzetesek és világi alkalmazottak találkozója A temesvári egyházmegye lelkipásztorai, az ott tevékenykedő férfi és női szerzetesrendek tagjai, valamint a plébániák alkalmazottai és világi munkatársai október 3-án, szombaton zarándokoltak volna a máriaradnai bazilikához. A koronavírus-járvány azonban felülírta az idei programot: a zarándoklat elmarad, a találkozó azonban nem, a résztvevők ugyanis internetes kommunikációs felületen kapcsolódhatnak be a programokba. A találkozó délelőtt 10 órakor Portik-Hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperes-plébános előadásával kezdődik, amelynek címe: „Isten Igéje az életemben és a pasztorációban.” Ezt követően kiscsoportos tevékenység, majd pedig bibliakör szerepel a programban, amely a közös kiértékelőt követően délután 2 órakor zárul.

Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok és Skapuláré Társulat találkozója Október 3-án szervezik meg a csíksomlyói kegytemplomban a Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok és Skapuláré Társulat találkozóját. A program délután 3 órától imával kezdődik, majd egy katekézist hallgathatnak meg a jelenlevők. 4 órától engesztelő imaóra lesz, 5 órától szentségimádás, majd 6 órakor kezdetét veszi az ünnepélyes Mária köszöntő. Szeretettel várnak mindenkit.

Időjárás: Ma a megnövekvő felhőzetből záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A nyugati-északnyugati szél többfelé élénk, néhol erős lesz. A hideg hajnal után, délután 14-22 fokot mérhetünk, délen lesz a legmelegebb.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 29.

About the author

Majoros Gabriella