2020. szeptember 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N 

Szentségimádás Dobóban A hagyományokhoz híven a hónap első csütörtökén, így holnap is szentségimádást tartanak a vágási egyházközség filiájában található dobói Isteni Irgalmasság kápolnában. Délután 2 órakor elimádkozzák az örvendetes és a világosság rózsafüzért, 3 órától az isteni irgalmasság rózsafüzért, majd a fájdalmas és a dicsőséges rózsafüzért. 4 órakor szentmisét mutatnak be, amely szentségi áldással fejeződik be. Az imaalkalom alatt gyónási lehetőség van.

Keresztút a Székely Kálvárián Október 2-án, elsőpéntek, ismét keresztúti ájtatosságot tartanak a szejkefürdői Ugron-kápolna felé vezető Székely Kálvárián. Délután 5 órára várják a székelyudvarhelyieket és környékbelieket, akik családjainkért felajánlanak egy keresztútjárásnyi időt és imát. Időjárástól függetlenül minden alkalommal megtartják a szabadtéri ájtatosságot – ajánlatos ennek megfelelő lábbelit és öltözéket viselni.

Virrasztás Sepsiszentgyörgyön A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király plébániatemplomban minden hónap első péntekén este 10 órától egész éjszakás virrasztást tartanak, melyet rádiónk élőben közvetít.

Papok, szerzetesek és világi alkalmazottak találkozója A temesvári egyházmegye lelkipásztorai, az ott tevékenykedő férfi és női szerzetesrendek tagjai, valamint a plébániák alkalmazottai és világi munkatársai október 3-án, szombaton zarándokoltak volna a máriaradnai bazilikához. A koronavírus-járvány azonban felülírta az idei programot: a zarándoklat elmarad, a találkozó azonban nem, a résztvevők ugyanis internetes kommunikációs felületen kapcsolódhatnak be a programokba. A találkozó délelőtt 10 órakor Portik-Hegyi Kelemen gyergyószentmiklósi főesperes-plébános előadásával kezdődik, amelynek címe: „Isten Igéje az életemben és a pasztorációban.” Ezt követően kiscsoportos tevékenység, majd pedig bibliakör szerepel a programban, amely a közös kiértékelőt követően délután 2 órakor zárul.

Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok és Skapuláré Társulat találkozója Október 3-án szervezik meg a csíksomlyói kegytemplomban a Kármelhegyi Boldogasszony Imacsoportok és Skapuláré Társulat találkozóját. A program délután 3 órától imával kezdődik, majd egy katekézist hallgathatnak meg a jelenlevők. 4 órától engesztelő imaóra lesz, 5 órától szentségimádás, majd 6 órakor kezdetét veszi az ünnepélyes Mária köszöntő. Szeretettel várnak mindenkit.

Lelkigyakorlat feleségeknek, édesanyáknak Október 16-18 között, Székelyudvarhelyen a Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban “Változások idejét éljük” címmel lelkigyakorlatot tart Bakó Mária lelkigondozó a gyulafehérvári Családpasztorációs iroda munkatársa és Hausdorf Anna pszichológus édesanyák és feleségek részére. Előzetes bejelentkezés szükséges október 9-ig. A helyek száma korlátozott. Érdeklődni és bejelentkezni a 0266-210537 és a 0755-489743-as telefonszámokon lehet.

Időjárás: Fokozott légköri instabilitásra és jelentős esőzésre vonatkozó, elsőfokú (sárga) riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzések szerint kedd déltől Moldvában, Erdélyben, Máramaroson és a hegyvidéken záporok, zivatarok, villámlások várhatók, és rövid időszakokra felerősödik a szél. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-35 litert négyzetméterenként, kis kiterjedésű területeken, főként Moldvában a 40-60 litert is. A szakemberek szerint az ország többi részében is lehet esőre és légköri instabilitásra számítani. Péntekig jelentős esőzések lesznek, figyelmeztetnek még a meteorológusok.

H Í R E K   R E G G E L 

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán Abafáján, a Szent Kereszt felmagasztalása templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Búcsúk Lisieux-i Kis Szent Teréz ünnepén A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelyudvarhelyen a Lisieux-i Kis Szent Teréz-plébániatemplom búcsúja holnap délután 5 órakor kezdődik. Az ünnepre lelkigyakorlattal készültek, melyet Csató Béla székelylengyelfalvi plébános tart. A triduum utolsó szentmiséje ma este fél 7 órától kezdődik. A búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott püspök lesz. Marosszentgyörgyön, a Sarutlan Karmelita Nővérek szintén holnap ünneplik kápolnájuk védőszentjét. Délután 5 órától vesperást énekelnek, majd szentolvasót imádkoznak a hívekkel. A búcsús szentmise délután 6 órakor kezdődik. A temesvári egyházmegyében holnap délután fél 6 órakor a járványügyi előírások betartásával a plébánia udvarán szervezik meg az arad-ségai templom búcsúját. Az ünnepi szentmisét bemutatja és szentbeszédet mond ft. Artur Prenkiewicz atya, minorita házfőnök. A szatmári egyházmegyében a szatmárnémeti, Pálfalvai-úti templom titulusa Kis Szent Teréz. Búcsújára holnap délután 6 órától kerül sor Urbán Erik ferences tartományfőnök, érseki helynök szentbeszédével. A búcsút itt is triduum előzi meg – ma délután 6 órától kezdődik az utolsó búcsúra felkészítő szentmise. A triduum meghívott szónoka Tatár Zoltán krasznabélteki plébános.

Szolgálatok feladása Gyulafehérváron Kerekes László segédpüspök, október 2-án, pénteken délután 5 órától lektorokká és akolitusokká avatja az arra felkészült kispapokat. Ezen ünnep is különleges a járvány okán, családtagok és barátok nélkül történik a szolgálatok feladása.

Ezüstmise Csíkszentléleken Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános ebben az évben pappá szentelésének 25. évfordulóját ünnepli. Ezüstmiséjére 2020. október 3-án, szombaton déli 12 órakor kerül sor a csíkszentléleki plébániatemplomban.

Katekézis-sorozat a kolozsvári ferenceseknél 10 Szó, amely szabaddá tesz címmel heti rendszerességgel, a kolozsvári ferences templomban katekézis-sorozatot tartanak 18–30 év közötti fiataloknak. A fiatalos nyelvezettel megfogalmazott előadások, megtanítanak egy új módon olvasni az életünket. A tanításokat a templomban tartják, minden hétfőn este fél 9 órától. További részletek Pantea Tibor ferences atyánál a 0746-774701-es telefonszámon.

Az egyetemi év megnyitója Temesváron A temesvári katolikus egyetemisták tanévnyitójára október 7-én, szerdán este 8 órakor kerül sor. A koronavírus-járvány miatt az idei ünnepi programba internetes kommunikációs felületen kapcsolódhatnak be a fiatalok. Az egyetemistákat Pál József Csaba temesvári megyés püspök üdvözli, ezt követően közös imára, valamint a magyar nemzetiségű fiatalokat tömörítő TEKMEK és a román egyetemisták Jubilate csoportja bemutatkozására kerül sor.

Időjárás: Fokozott légköri instabilitásra és jelentős esőzésre vonatkozó, elsőfokú (sárga) riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzések szerint kedd déltől Moldvában, Erdélyben, Máramaroson és a hegyvidéken záporok, zivatarok, villámlások várhatók, és rövid időszakokra felerősödik a szél. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-35 litert négyzetméterenként, kis kiterjedésű területeken, főként Moldvában a 40-60 litert is. A szakemberek szerint az ország többi részében is lehet esőre és légköri instabilitásra számítani. Péntekig jelentős esőzések lesznek, figyelmeztetnek még a meteorológusok.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 30.

About the author

Majoros Gabriella