2020. szeptember 07. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szabadtéri lelki est A Marosvásárhely-remeteszegi Szent Család plébánián ma délután 6 órától ősz-kezdő szabadtéri lelki estet tartanak felnőtteknek. Lesz szentmise elmélkedéssel, tanúságtételek: Hogyan készülünk Istennel az új tanévre? címmel és szentségimádás.

Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak szeptember 8-án, holnap reggel 9 órától hitünk megerősödéséért, Székelyudvarhely város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás reggel 9 órakor a Jézus-kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután 4 órakor a Székely Kálváriát járják végig, majd az Ugron-kápolnánál 5 órakor búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni.

Szentmise a máriaradnai bazilikában Szeptember 8-a a Szűzanya születésének ünnepe, Kisboldogasszony napja. Ez alkalomból a máriaradnai kegytemplomban a 11 órakor kezdődő pontifikális szentmisét Schönberger Jenő szatmárnémeti megyéspüspök mutatja be, koncelebrál Pál József Csaba temesvári főpásztor.

Főtér fesztivál 15. alkalommal rendezik meg szeptember 7-13 között, Nagybányán a Főtér fesztivált. Ez alkalommal másképpen, kisebb méretben, új helyszínen kerül sor az eseményre, de a szervezők azt ígérik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is nagy hangsúlyt kapnak a kulturális programok, képzőművészet és irodalom, de a gyerek és diákoknak szóló események sem fognak hiányozni – betartva az előírt szabályokat. A nagybányai Szentháromság plébánia szervezésében, a Főtér Fesztivál keretén belül szeptember 9-én, szerdán délután 5 órától emléktáblát helyeznek el Mezei József festőművész emlékére a Postarét (Horea) úti temetőben. Öt óra 45 perctől Nagy Gyöngyvér (Csíkszereda) előadást tart a Szentháromság-plébániatemplomban, Mezei Józsefről, az oltárképek alkotójáról, ezt követően emléktábla-avatásra kerül sor a 300. jubileumi év alkalmából a templom előtti téren.

Szövő-találkozó a KALOT-nál Szeptember 9-12 között szövő-találkozót tartanak Csíksomlyón, a KALOT székhelyén. A négynapos találkozó célja a hagyományos terítők és törölközők textiltechnikáinak felelevenítése és népszerűsítése. A rendezvény nyitott minden érdeklődő számára. További információk a 0741 272 076-os telefonszámon kérhetők.

Felújított templom megáldása Kisiratoson Pál József Csaba megyéspüspök szeptember 13-án, vasárnap 11 órakor megáldja az eltelt hónapok alatt felújított kisiratosi templomot. Románia és Magyarország Kormánya, a helyi Polgármesteri Hivatal, valamint a helyi közösség jelentős anyagi támogatásával megvalósult a templom épületének külső és belső felújítása, továbbá megújult a templomkert és a templom közvetlen környéke. A munkálatokat Zilahi András plébános, valamint a helyi önkormányzat koordinálta.

Időjárás: Ma a napos időben északon, északkeleten és az Erdélyi medence tájain növekedhet meg a felhőzet, záporok, zivatarok kialakulása várható. Megélénkül az északi-északnyugati szél. Délutánra felmelegszik a levegő, napközben 26 és 33 fok között alakul a hőmérséklet, nyugaton, és délen lesz a legmelegebb.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a kolozsi Jézus Szent Szíve-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Ősz-kezdő szabadtéri lelki est felnőtteknek Marosvásárhelyen Ma este 18 órától a Marosvásárhely-remeteszegi Szent Család plébánián ősz-kezdő szabadtéri lelki estet tartanak felnőtteknek. Lesz szentmise elmélkedéssel, tanúságtételek: Hogyan készülünk Istennel az új tanévre? címmel és szentségimádás.

Élő rózsafüzér zarándoklat Székelyudvarhelyen A Mária-tisztelő imacsoportok élő rózsafüzér zarándoklatot tartanak szeptember 8-án, reggel 9 órától hitünk megerősödéséért, Székelyudvarhely város és a környék lakóiért, a családok megmaradásáért. Az indulás reggel 9 órakor a Jézus-kápolnától lesz. Érintik a város valamennyi katolikus templomát, délután 4 órakor a Székely Kálváriát járják végig, majd az Ugron-kápolnánál 5 órakor búcsús szentmisével fejezik be a zarándoklatot. A Kisboldogasszony-napi élő rózsafüzér zarándoklatba bármelyik ponton be lehet kapcsolódni.

Kisboldogasszony ünnepe Holnap, szeptember 8.-án Kisboldogasszony ünnepén sok egyházközség számos templomában tartanak búcsút. A Gyulafehérvári egyházmegyében, a csíksomlyói kegytemplomban kedden, Kisboldogasszony napján a szentmisék reggel 8, fél 11 és este 7 órától lesznek. Zetelakán szeptember 8-án, kedden reggel 9 és délután fél 1 órakor tartanak búcsús szentmisét. A szentbeszédet Marek Ferenc Bernardin ferences atya tartja Székelyudvarhelyről. A csíkrákosi templom búcsús szentmiséje kedden délelőtt 11 órakor kezdődik, szónoka Potyó Ferenc nyug. plébános. A lövétei egyházközség búcsúünnepén, kedden déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa Tamás József nyugalmazott segédpüspök, szónoka pedig Bátor Botond pálos atya Hargitafürdőről. Kerelőszentpál leányegyházázban, Marosugrán kedden, déli 12 órakor kezdődik a búcsús szentmise. Az ünnep szónoka Balla Imre a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János plébánia segédlelkésze. Jobbágytelkén kedden, délután 1 órakor ünneplik a templom búcsúját. A szentmise szónoka Balázs Imre nyugalmazott plébános lesz. A temesvári egyházmegyébenmáriaradnai kegytemplomban a délelőtt 11 órakor kezdődő pontifikális szentmisét Schönberger Jenő szatmárnémeti megyés püspök mutatja be, koncelebrál Pál József Csaba temesvári főpásztor. A koronavírus-járvány terjedését megakadályozó hatályos óvintézkedések betartása mellett a kegytemplomban csupán 70 résztvevő foglal helyet, a többi hívő a kolostor udvarán, illetve a bazilika előtti téren kapcsolódhat be a liturgiába. A Temesvár-józsefvárosi közösség szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján ünnepli a templombúcsút. Az este 6 órakor kezdődő szentmise szónoka Kocsik Zoltán lelkipásztor, a Gerhardinum Római Katolikus Líceum igazgatója. A szentmisét a plébánia udvarán celebrálják. A Szatmári egyházmegyében Láposbányán az ünnep napján, 8-án, kedden délelőtt 11 órától lesz a búcsúmise Seffer Dániel ugocsai esperes prédikációjával. Szaniszlón ugyanazon napon és időben lesz a búcsú, Ulmer Mihály szakaszi plébános ünnepi szónoklatával. Turcibányán kedden délután 1 órától Egeli Ferenc kökényesdi plébános szentbeszédével tartják a búcsút. Nagybocskón szeptember 8-án, este 6 órától kezdődik a búcsús szentmise a templomudvaron, Simon Attila püspöki titkár, székesegyházi helyettes plébános prédikációjával.

20 éves a Szent Kamill kápolna A kolozsvári Szent Kamill Szociális Otthon Kápolnájának felszentelésének 20-ik évfordulóját ünnepli. A szentmise szeptember 9-én, szerdán délelőtt 11 órakor kezdődik. Az eseményt rövid ünnepi program követi.

Időjárás: Ma a napos időben északon, északkeleten és az Erdélyi medence tájain növekedhet meg a felhőzet, záporok, zivatarok kialakulása várható. Megélénkül az északi-északnyugati szél. A hűvös reggelt követően délutánra felmelegszik a levegő, napközben 26 és 33 fok között alakul a hőmérséklet, nyugaton, és délen lesz a legmelegebb.

MRE Hírszolgálat, 2020. szeptember 07.

About the author

Görgényi Tünde