2021. március 15. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Idősnapközi Nagybányán Gondoskodni az idős családtagról, aki állandó felügyeletet, odafigyelést és társaságot igényel, nagy kihívás azokban a családokban, ahol mindkét szülő dolgozik, az unokák pedig iskolába járnak. A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet nagybányai idősnapközije nappali ellátást biztosít 65 év feletti, krónikus betegségekben szenvedő nagybányai idősek számára, akik még mobilisak, viszont állandó felügyeletet igényelnek. A George Coșbuc 54. szám alatt működő akkreditált szociális intézmény biztosítja az idősek számára a nappali ellátást hétfőtől péntekig reggel 8 és délután 4 óra között. A napközi biztosítja az általános egészségi állapot személyre szabott, rendszeres figyelemmel követését; a gyógyszerek adagolását a kezelőorvos utasításának megfelelően, valamint foglalkozások egyaránt. A központ az idősek étkeztetéséről is gondoskodik uzsonna és ebéd formájában. Azok, akik idős hozzátartozójuknak igénybe szeretnék venni a szolgáltatást, munkanapokon reggel 9 és délután 3 óra között érdeklődhetnek a 0262-218058-as telefonszámon.

Megemlékezés Szatmárnémetiben Boldog Celestina Donati a Kalazanci Szent József Szegény Leányai Kongregációjának, piarista nővérek kongregációjának alapítója. Minden évben, március 18-án rá emlékezik a piarista rend és a kongregáció. Az alapító emléknapján március 18-án, csütörtökön délután 6 órakor szentmisére várják a híveket a Piarista Nővérek a szatmárnémeti  Kalazanci Szent József-plébániatemplomba. A szentmise főcelebránsa Schönberger Jenő megyés püspök, szónoka pedig Román János, a szatmári egyházmegyei Caritas vezérigazgatója lesz. A szentmise online is követhető lesz a Kalazanci Szent József YouTube csatornáján.

Családévet megnyitó szentmise Ferenc pápa tavaly, Szent Család vasárnapján hirdette meg 2021-re a családnak szentelt különleges évet. A pápa az Amoris laetitia kezdetű apostoli buzdítás közzétételének ötödik évfordulóján, március 19-én nyitja meg a szentévet. A Gyulafehérvári Főegyházmegyében az Amoris laetitia-családévet március 19-én, este 6 órakor a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébániatemplomban nyitják meg. Az ünnepi szentmisét, amelyet a templom.ro honlapon élőben közvetítenek, Kovács Gergely érsek celebrálja. A Temesvári Egyházmegyében a Család évének ünnepélyes megnyitójára március 21-én, vasárnap a délután 4 órakor kezdődő szentmise keretében kerül sor az arad-belvárosi templomban. A liturgia főcelebránsa Pál József Csaba megyés püspök. A Családok éve 2021. március 19-től 2022. június 26-ig tart.

Időjárás: Egy hidegfront érkezik, így országszerte számíthatunk esőre, záporokra, délnyugatra kiadósabb eső jöhet. Élénk, erős lökések kísérhetik az északnyugatira forduló szelet. Hajnalban -2, +4, délután 6 és 15 fok között alakul a csúcshőmérséklet, délen lesz enyhébb az idő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a korondi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Imádkozzunk bizalommal az Oltáriszentségben jelen levő Krisztushoz, tegyük az ő kezébe életünk minden napját.

Négy napos eseménysorozat a hősök tiszteletére Sepsiszentgyörgyön négy napos eseménysorozattal emlékeznek az 1848–1849-es forradalom és szabadságharcra. Az eseménysorozat negyedik napján, ma délelőtt 10 órai kezdettel Sepsiszentgyörgy elöljárói koszorúkat helyeznek el a városban található emlékműveknél, az utolsó helyszín az 1848–49-es szabadságharc honvéd emlékműve az Erzsébet parkban, ahol közreműködik a Rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar. A Művész Mozi a Kecskeméti kardok című dokumentumfilm vetítésével és a Székelyföldi Magyar Szablyavívó Iskola rövid bemutatójával csatlakozik az ünnepi eseményekhez ma este fél 6 órai kezdettel. Az eseménysorozat záró mozzanataként este 7 órától a Tokos Zenekar Ünnepi koncert- és néptánc előadását láthatja a közönség a Tamási Áron Színház Nagytermében. Az előadásokra jegyeket a Városi Jegyirodában válthatnak az érdeklődők.

Lelkinap daganatos betegeknek A székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Házban Homokszem a fogaskerekek között címmel lelkinap lesz a daganatos betegek hozzátartozóinak. A programot András Anna- Mária lelkigondozó tartja. Előzetes bejelentkezés szükséges március 17-ig. Bővebb információ a 0266 210 537-es és a 0755 489 743-as telefonszámokon. Ha március 20-ig változás történik a járványügyi szigorításokat illetően a lelkinap elmarad.

Ifjúsági lelkinap Déván A dévai egyházközségben március 20-22. között a plébánia a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészséggel és a Psalite együttessel karöltve szervez nagyböjti ifjúsági lelkinapokat Déván. A gyermekeket, fiatalokat is megszólító programról a plébánián lehet érdeklődni.

Jegyesoktatás Imecsfalván Jegyes hétvége lesz március 20.-án szombaton és 21.-én vasárnap házasságra készülő fiataloknak és fiatal házasoknak Imecsfalván. A programot házaspárok vezetik. A program mindkét nap reggel 9 órakor kezdődik és estig tart. Jelentkezni a 0742 698 166-os telefonszámon lehet.

Fogadalmat újítanak a Mária Légió tagjai Március 20.-án, szombaton a székelyudvarhelyi Szent Miklós-plébániatemplomban a délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise keretében a székelyudvarhelyi főesperesi kerülethez tartozó Mária Légió szervezet tagjai megújítják fogadalmukat. Isten áldja meg őket!

Időjárás: Egy hidegfront érkezik, így országszerte számíthatunk esőre, záporokra, délnyugatra kiadósabb eső jöhet. Élénk, erős lökések kísérhetik az északnyugatira forduló szelet. Hajnalban -2, +4, délután 6 és 15 fok között alakul a csúcshőmérséklet, délen lesz enyhébb az idő.

MRE Hírszolgálat, 2021. március 15.

About the author

Majoros Gabriella