2021. április 19. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Elérhető a NEK új programja A szeptember 5. és 12. között megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szervezői bíznak abban, hogy a járványhelyzet enyhülésével, a szükséges óvintézkedések betartásával személyesen vehetünk majd részt az eredetileg négyévente sorra kerülő találkozón. A kongresszust szervező titkárság elérhetővé tette honlapján, a www.iec2020.hu oldalon a kongresszus hetének teljes programját, amelyet PDF formátumban is letölthetünk. A program mellett megismerhetjük azokat az előadókat is, akiket a világ minden tájáról várnak a szeptemberi találkozóra. A találkozó egyes napjait a Lélek ajándékainak dedikálják, így szeptember 5-én, az öröm napján délután 3 órakor a Hősök terén veszi kezdetét a kongresszus ünnepélyes megnyitója szentmise keretében. Az egyhetes találkozó programjai közül kiemelkedik továbbá a szeptember 8-ára, a türelem napjára tervezett bizánci rítusú liturgia a Szent István-bazilikában. A fiatalok számára szervezett kiemelkedő program a szeptember 10-én, pénteken este 7 órától, a hit napján sorra kerülő Forráspont a Papp László Sportarénában. Szeptember 11-e a hűség napján, a családok számára a Margit-szigeten kínálnak programokat, majd 5 órától várják a híveket a Kossuth téri szentmisére, amelynek főcelebránsa Erdő Péter bíboros lesz. A szentmisét követően eucharisztikus gyertyás körmenetet tartanak a Hősök teréig. A szeretet napján, szeptember 12-én vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik a kongresszus záró szentmiséje a Hősök terén, a szervezők reményei szerint Ferenc pápa részvételével.

Föld napja Déván A dévai ferences plébánián egy hétig tartó eseménysorozatot tartanak a Föld napja alkalmával, melynek keretében ma délután 3 órától az Apró Kezek Műhelyében óvodások és elemi osztályosok újrahasznosított dolgokból kézműveskednek. Holnap délelőtt 10 órától várják az 5. osztályosnál nagyobb gyerekeket erdőjárásra. Április 21-én, szerdán, délután 4 órától virágültetés lesz a plébánia udvarán. Április 22-én, csütörtökön a Föld napján a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy ha tehetik ültessenek egy fát vagy sétáljanak a természetben.

Jezsuita Udvar Marosvásárhelyen A marosvásárhelyi egyetemi lelkészség a Jezsuita Udvar programsorozat keretében ma este 7 órakor hittanórát tart, melynek témája: Hívő vagyok, de nem vallásos. Április 21-én szerdán délután 6 órától liturgikus csoport találkozó lesz. Április 22-én, csütörtökön délután 6 órától filmklubba várják a fiatalokat, ahol A homok alatt című filmdrámát vetítik.

Időjárás: Ma is borongós idő várható. Több helyen párás, ködös lesz a reggel, napközben országszerte alakulhat ki eső, zápor. Az északi szél élénk, néhol erős  lesz. Az enyhe hajnalt követően, délután 8-15 fok valószínű. A borongós, esős időben fáradtabbak, tompábbak lehetünk, illetve az időjárás negatívan hathat a közérzetre, hangulatra.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkzsögödi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Bérmálás Székelyvéckén Püspöki szentmise keretében szolgáltatja ki Kovács Gergely érsek és Kerekes László segédpüspök a krisztusi nagykorúság szentségét a gyulafehérvári főegyházmegye több templomában a kisebb megszakításokkal április közepétől május végéig tartó bérmakörúton. Ma a dicsőszentmártoni Kisboldogasszony-plébániatemplomban a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében 5 fiú és 7 lány részesül a bérmálás szentségében.

Jezsuita Udvar Marosvásárhelyen A marosvásárhelyi egyetemi lelkészség a Jezsuita Udvar programsorozat keretében ma 19 órakor hittanórát tart, melynek témája: Hívő vagyok, de nem vallásos.

Barokk zenei hangverseny Székelyudvarhelyen A székelyudvarhelyi ferences templomban barokk zenei hangverseny lesz a Székelyföldi Filharmónia szervezésében, április 20-án, kedden este 6 órától. A hangversenyen Béres Melinda (hegedű) és Csibi Dávid (hegedű) lépnek fel. Műsoron lesznek Heinrich Ignaz Franz von Biber, Georg Philipp Telemann, Jean-Marie Leclair és Jean-Pierre Guignon művei.

Férfi lélekműhely – klubfoglalkozás A KALOT Egyesület április 26.-tól pszichológusok, lelkészek, lelkigondozók közreműködésével lelki egészség megőrzését célzó klubtevékenységet indít férfiak számára. A klubtevékenység 10 héten át tart, heti egy alkalommal kétórás foglalkozások keretében interaktív módon dolgoznak föl olyan témákat, mint a férfi identitás, kapcsolatok, vágyak, belső erőforrások stb. A klubtevékenységeken előzetes bejelentkezés alapján lehet részt venni. Érdeklődni és jelentkezni a 0745-154146-os telefonszámon, vagy az erossistvan99@gmail.com  e-mail címen lehet. A helyek száma korlátozott. Részvételi hozzájárulás a 10 alkalmas foglalkozássorozathoz összesen: 300 lej.

Franz Kett Lelkigyakorlat és pedagógia képzés Kézdivásárhelyen Franz Kett Lelkigyakorlat és pedagógia képzés lesz Kézdivásárhelyen május 3-7 között, minden nap délután 3-8 óra között Nagy Enikő Kriszta mallersdorfi ferences nővér vezetésével. Téma: Bennünk lévő istenképek. „Egy istenarc van eltemetve bennem…” További információkat a 0742 6981 66-os telefonszámon, vagy a hajlakattilajbi@freemail.hu email címen lehet kapni.

Személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlat Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Kerekes Izabella segítőnővér és Gagyi Katinka vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot lesz, verses meditációkkal, május 5-9. között. A lelkigyakorlat elemei: csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt, naponta egy kísérői beszélgetés és több személyes imaidő, séta a természetben, verses meditációk, közös napindító és napzáró ima, szentmise, szentgyónási lehetőség. Jelentkezni április 27-ig lehet, a kerekes.izabella@gmail.com e-mailcímen.

Időjárás: Ma is borongós idő várható. Több helyenpárás, ködös lesz a reggel, napközben országszerte alakulhat ki eső, zápor. Az északi szél élénk, néhol erős  lesz. Az enyhe hajnalt követően, délután 8-15 fok valószínű. A borongós, esős időben fáradtabbak, tompábbak lehetünk, illetve az időjárás negatívan hathat a közérzetre, hangulatra.

MRE Hírszolgálat, 2021. április 19.

About the author

Majoros Gabriella