2021. április 22. – Hírek és programajánló

H  Í R E K  D É L B E N

Bérmálás Gyergyótölgyesen
Püspöki szentmise keretében szolgáltatja ki Kovács Gergely érsek és Kerekes László segédpüspök a krisztusi nagykorúság szentségét a gyulafehérvári főegyházmegye több templomában a kisebb megszakításokkal április közepétől május végéig tartó bérmakörúton.
Kovács Gergely érseke, a gyergyótölgyesi Nagyboldogasszony-plébániatemplomban ma a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében 32 fiatal bérmálkozót részesít a nagykorúság szentségében.

Imakilenced Márton Áron püspök boldoggá avatásáért
Márton Áron püspök születésének 125. évfordulójára készülve imakilencedet tartanak a csíkszentdomokosi templomban, minden hónap utolsó szombatján. A népmissziós célt szolgáló lelki előkészület az Imádkozzunk Áron püspökkel! című imafüzetben található kilencedre alapul, minden hónapban meghívott papok tartanak elmélkedést Áron püspök gondolatai alapján, az egyes témákat elmélyítve és aktualizálva a mai kor kihívásaira.
A szentmisék előtt egyórás imádságot vezetnek a csíkszentdomokosi rózsafüzér-társulatok, a mise végén sor kerül az elmélkedésre és imádkozásra.
Az imakilenced ötödik alkalmára április 24-én, szombaton este 6 órától kerül sor. Témája: Imádkozzunk a házasulandókért, házastársakért, szülőkért! Elmélkedést tart Szénégető István-Barnabás Marosvásárhely-remeteszegi plébános, családpasztorációs referens.
A szentmiséket rádiónk és a templom.ro honlap is élőben közvetíti.

Rózsafüzér társulatok találkozója
Csíksomlyón, május 1-én, szombaton találkozót tartanak a rózsafüzér társulatok. A találkozó reggel 9 órakor kezdődik és az ünnepélyes Mária köszöntővel ér véget. A programban szerepel előadás, kiscsoportos beszélgetés, szentségimádás, szentmise.
További információk Hajlák Attila atyánál a 0742698166-os telefonszámon kérhető.

Online női lelkigyakorlat
Igent mondok mottóval 30 napos online női lelkigyakorlatot szervez a Jézus szíve társaság május hónap folyamán. „Mária élete szimbolikus női történet, és mégis mindenki saját történetére ismerhet benne. Az Istentől kapott élet elfogadásának és befogadásának története. Igenjével azt üzeni: „legyen” – történjen az élet. Úgy, ahogy azt Isten vágyik nekem ajándékozni.
Arra biztat, hogy én is ajánljam fel saját igenemet Istennek.” A lelkigyakorlat anyagát minden nap emailben küldik a résztvevőknek és mindenki egyénileg építheti be a napjába az imaidőket. Jelentkezni a www.tahisziv.hu honlapon lehet.

Időjárás: Északnyugat felől egy hidegfront érkezik záporokkal, zivatarokkal, északnyugatira forduló széllel. Reggelre helyenként párássá, ködössé válik a levegő. Hajnalban -1 és 7, napközben 14-21 fok közötti értékeket mérhetünk, de a front által érintett területeken délután visszaesik a hőmérséklet.
A változékony idő miatt a hideg- és a melegfrontra érzékenyek körében előfordulhatnak panaszok. Fejfájás, migrén, légzőszervi panaszok, nehézlégzés, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, ízületi problémák egyaránt jelentkezhetnek. Ugyanakkor alvászavar, szív- és keringési rendszeri panaszok is előfordulhatnak.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a a csíkmindszenti templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Állami kitüntetéseket adtak át
Állami kitüntetéseket adtak át április 20-án, kedden délelőtt Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár olvasótermében.
Áder János köztársasági elnök Bordás Attilának az 1956-os forradalom és szabadságharc elvei melletti bátor, a megtorlás következményeit is elviselő, példaértékű kiállása elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta.
Dávid György plébános az erdélyi magyarság körében végzett lelkipásztori, evangelizációs és közösségszervező munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.
Tóth László Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának vezetője a kitüntetés átadásakor kiemelte: „Nehéz időkben még inkább szükségünk van olyan példamutató személyiségekre, mint a ma kitüntetésben részesülők, akik segítenek az eligazodásban, akik előttünk járva eloszlatják kételyeinket és megmutatják számunkra a helyes irányt.”

A Föld napja Nagyváradon
Közös otthonunk, a Föld iránti felelősség jegyében a nagyváradi püspökség ma délelőtt 10 és délután 1 óra, valamint délután 4 és este 7 óra között különleges programmal várja az érdeklődőket a püspöki palota kertjébe. A nap folyamán óránként indulnak vezetett csoportok felfedezni a kert csodálatos fáit, illetve a kertben elhelyezett madárbarát sarkokat. Ha az idő engedi, a gyermekek kézműves foglalkozásokon, a családok vetélkedőkön, illetve a környezettudatos életmóddal kapcsolatos műhelyeken vehetnek részt.

Szent György búcsúk
A gyulafehérvári főegyházmegyében Székelyudvarhely-Szombatfalván a Szent György vértanú védelmébe ajánlott plébániatemplom búcsúját április 25-én, vasárnap tartják. Az egyházközség közös ünnepét triduum előzi meg, melynek programja a következő:
Ma este 6 órától szentmise, utána szentségimádás lesz.
Holnap reggel 8 és este 6 órától szentmisét mutatnak be, délután 5 órától gyermekek végzik a keresztutat.
Április 24-én, szombaton este 6 órától szentmise lesz, utána búzaszentelés
Április 25-én, vasárnap délután 1 órától mutatják be a Szent György vértanú tiszteletére az ünnepi búcsús szentmisét, amelyen Tamás Huba, a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz egyházközség kisegítő lelkésze prédikál.
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébániatemplomban április 25-én ünneplik a város védőszentjének, Szent Györgynek az emléknapját. Ebből az alkalomból április 24-én, szombaton este, a 6 órakor kezdődő szentmise után orgonakoncert lesz a templomban. Vasárnap a délelőtt fél 11 és az esti 6 órakor kezdődő szentmisék keretében Szent György-napi búcsút tartanak. Délelőtt Csató Béla székelylengyelfalvi plébános, délután Márton József borszéki plébános hirdetnek igét. A délután 6 órakor kezdődő búcsús szentmisét rádiónk élőben közvetíti.

Időjárás: Északnyugat felől egy hidegfront érkezik záporokkal, zivatarokkal, északnyugatira forduló széllel. Reggelre helyenként párássá, ködössé válik a levegő. Hajnalban -1 és 7, napközben 14-21 fok közötti értékeket mérhetünk, de a front által érintett területeken délután visszaesik a hőmérséklet.
A változékony idő miatt a hideg- és a melegfrontra érzékenyek körében előfordulhatnak panaszok. Fejfájás, migrén, légzőszervi panaszok, nehézlégzés, vérnyomás-ingadozás, szédülés, rosszullét, ízületi problémák egyaránt jelentkezhetnek. Ugyanakkor alvászavar, szív- és keringési rendszeri panaszok is előfordulhatnak.

MRE Hírszolgálat, 2021. április 22.

About the author

majoros gabriella