2021. április 26. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Imamaratonra hív Ferenc pápa
Ferenc pápa idén is arra buzdítja a híveket, a családokat és a közösségeket, hogy a Szűzanyának szentelt hónapban, egész májusban imádkozzuk együtt a rózsafüzért.
A Szentatya, május 1-jén, szombaton nyitja meg az Apostolok cselekedeteiből vett mottóval meghirdetett imamaratont: „az egyház szüntelenül imádkozott érte az Istenhez.”
A világjárvány megszűnéséért a pápai hívásra egész májusban együtt végzett közös rózsafüzér-imádságfolyamot május 31-én zárja le a szentatya.
A világ harminc leglátogatottabb Mária-kegyhelye kapcsolódik be a Ferenc pápa által kezdeményezett imádságba.

Akolitus-, és lektoravatás Gyulafehérváron
Jó pásztor vasárnapján, tegnap délelőtt a gyulafehérvári székesegyházban tartott szentmise keretében Kovács Gergely érsek tíz, a papnevelő intézetben papi hivatására készülő fiatalembert avatott lektorrá, illetve akolitussá.
Ez az év a papi hivatások éve a főegyházmegyében, a főpásztor szándéka és kérése értelmében imádkozunk azért, hogy papjaink és a papságra készülők mind tudatosabban éljék meg elkötelezettségüket, mind jobban odaadják magukat Jézusnak, a jó pásztornak, akinek szolgálatába szegődtek.

Szent Antal nagykilenced
A csíksomlyói kegytemplomban a Szent Antal tiszteletére bemutatott szentmisék keddenként reggel 8, délelőtt fél 11-től és este 6 órakor lesznek. A délelőtt fél 11 órakor kezdődő szentmisét Csíki Szabolcs ifjúsági főlelkész, csíkdelnei plébános, az esti szentmisét pedig Kovács Antal ferences atya mutatja be Székelyudvarhelyről.
Az este 6 órakor kezdődő szentmisét A Mária Rádió élőben közvetíti.
Székelyudvarhelyen a ferences templomban a szentmise szintén kedden, délelőtt 10 órakor kezdődik. A szentbeszédet Urbán Erik ferences atya, a csíksomlyói kegytemplom igazgatója tartja. A nagykilenced második témája: Szent József – Szent Antal: a remény emberei… Én? Akik nem tudnak fizikailag reszt venni a szentmisén a Barátok Temploma – Székelyudvarhely facebookoldalon kapcsolódhatnak be az élő közvetítésbe.
Déván a Páduai Szent Antal-plébániatemplomban a nagykilenced alkalmával a szentmise kedden este 7 órakor kezdődik.
A kolozsvári ferences templomban a szentmisék kedden délelőtt 10 és délután 6 órakor lesznek. Délután 5 órától szentségimádást tartanak. A 10 órakor kezdődő szentmise keretében vendégpapok prédikálnak.

Személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot
Csíkszentdomokoson, a Szent Margit Lelkigyakorlatos Házban Kerekes Izabella segítőnővér és Gagyi Katinka vezetésével személyesen kísért szentignáci lelkigyakorlatot lesz, verses meditációkkal, május 5-9. között.
A lelkigyakorlat elemei: csend a lelkigyakorlat teljes ideje alatt, naponta egy kísérői beszélgetés és több személyes imaidő, séta a természetben, verses meditációk, közös napindító és napzáró ima, szentmise, szentgyónási lehetőség.
Jelentkezni lehet április 27-ig lehet, a kerekes.izabella@gmail.com e-mailcímen.

Időjárás: Ma is folytatódik a változóan felhős-napos idő, de az ország keleti, délkeleti felén záporok, néhol zivatarok alakulhatnak ki. A szél többfelé megélénkül, északon erős lökések kísérhetik. Hajnalban az Erdélyi medence térségében és a hegyvidéken ismét előfordulhat gyenge fagy, délután 11-21 fok várható, délen melegebb lesz.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csícsicsói templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Bérmálások a Gyulafehérvári egyházmegyében
Folytatódnak a tavaly elmaradt bérmálások a gyulafehérvári egyházmegyében.
Az orotvai Szent Péter és Pál apostolok tiszteletére szentelt plébániatemplomban a ma délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében 25 fiú és 13 lány részesül a bérmálás szentségében.
Kerekes László, a gyulafehérvári egyházmegye segédpüspöke a háromkúti Keresztelő Szent János-templomban április 27-én, kedden, a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében 6 fiú és 10 lány részére szolgáltatja ki a bérmálás szentségét.
A gyergyóhodosi Árpádházi-Szent Erzsébet tiszteletére szentelt plébániatemplomban április 28-án, szerdán, a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében 45 fiatal részesül a bérmálás szentségében.

Alzheimer Cafe Gyergyószentmiklóson
A Gyulafehérvári Caritas Szent Erzsébet Idősek Otthona és a Caritas Felnőttoktatási Központ szervezésében április 27-én, kedden délután 5 órától a gyergyószentmiklósi Szent Erzsébet Idősek Otthonában kerül sor az Alzheimer Caféra.
A demenciával/ Alzheimer kórral élő személy gondozása kihívásokkal van tele, miközben a hozzátartozók súlyos terhelődések sorozatát élik át. A gondozás egyik legnagyobb veszélye, ha a primer gondozó, saját életvitelét feladva, mártírrá válik.
A hozzátartozó mártírszerepéről tart előadást Babos Judit autonóm szupervízióköteles egyéni, pár- és családpszichoterapeuta.
A rendezvény ingyenes és nyitott minden érdeklődő számára.

Rózsafüzér társulatok találkozója
Csíksomlyón, május 1-én, szombaton találkozót tartanak a rózsafüzér társulatok. A találkozó reggel 9 órakor kezdődik és az ünnepélyes Mária köszöntővel ér véget. A programban szerepel előadás, kiscsoportos beszélgetés, szentségimádás, szentmise.
További információk Hajlák Attila atyánál a 0742698166-os telefonszámon kérhető.

Online női lelkigyakorlat
Igent mondok mottóval 30 napos online női lelkigyakorlatot szervez a Jézus szíve társaság május hónap folyamán. „Mária élete szimbolikus női történet, és mégis mindenki saját történetére ismerhet benne. Az Istentől kapott élet elfogadásának és befogadásának története. Igenjével azt üzeni: „legyen” – történjen az élet. Úgy, ahogy azt Isten vágyik nekem ajándékozni.
Arra biztat, hogy én is ajánljam fel saját igenemet Istennek.” A lelkigyakorlat anyagát minden nap emailben küldik a résztvevőknek és mindenki egyénileg építheti be a napjába az imaidőket. Jelentkezni április 30.-ig a www.tahisziv.hu honlapon lehet.

Lelkigyakorlat és pedagógia képzés
Franz Kett Lelkigyakorlat és pedagógia képzés lesz Kézdivásárhelyen május 3-7 között, minden nap délután 3-8 óra között Nagy Enikő Kriszta mallersdorfi ferences nővér vezetésével.
Téma: Bennünk lévő istenképek. „Egy istenarc van eltemetve bennem…”
További információkat a 0742-698166-os telefonszámon, vagy a hajlakattilajbi@freemail.hu email címen lehet kapni.

Időjárás: Ma is folytatódik a változóan felhős-napos idő, de az ország keleti, délkeleti felén záporok, néhol zivatarok alakulhatnak ki. A szél többfelé megélénkül, északon erős lökések kísérhetik. Hajnalban az Erdélyi medence térségében és a hegyvidéken ismét előfordulhat gyenge fagy, délután 11-21 fok várható, délen melegebb lesz.

MRE Hírszolgálat, 2021. április 26.

About the author

majoros gabriella