2021. április 28. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Online női lelkigyakorlat
Igent mondok mottóval 30 napos online női lelkigyakorlatot szervez a Jézus szíve társaság május hónap folyamán. „Mária élete szimbolikus női történet, és mégis mindenki saját történetére ismerhet benne. Az Istentől kapott élet elfogadásának és befogadásának története. Igenjével azt üzeni: „legyen” – történjen az élet. Úgy, ahogy azt Isten vágyik nekem ajándékozni.
Arra biztat, hogy én is ajánljam fel saját igenemet Istennek.” A lelkigyakorlat anyagát minden nap emailben küldik a résztvevőknek és mindenki egyénileg építheti be a napjába az imaidőket. Jelentkezni április 30.-ig a www.tahisziv.hu honlapon lehet.

Szent Rita imakoszorú
A kolozsvári piarista templomban május 20-ig csütörtökönként a reggel 9 órakor bemutatott szentmise után magyar nyelven, míg délután 5 órakor román nyelven a szenvedő Krisztussal egyesülő Casciai Szent Rita, a látszólag lehetetlen ügyek pártfogójának, a nők, az édesanyák, a gyermekek és a családok védőszentjének közbenjárásáért imádkoznak. Szent Rita ünnepén, május 22-én, rózsák és virágok megáldásával zárul az imakoszorú.
Nagybányán, a Szentháromság-templomban a reggel 8 órakor kezdődő szentmisék után tartják a Szent Rita tiszteletére felajánlott 15 csütörtökből álló ájtatosságot.

Rózsafüzér társulatok találkozója
Csíksomlyón, május 1-én, szombaton találkozót tartanak a rózsafüzér társulatok. A találkozó reggel 9 órakor kezdődik és az ünnepélyes Mária köszöntővel ér véget. A programban szerepel előadás, kiscsoportos beszélgetés, szentségimádás, szentmise.
További információk Hajlák Attila atyánál a 0742698166-os telefonszámon kérhető.

Szent József a munkás búcsúk
A gyulafehérvári egyházmegyében Gyergyószentmiklóson, a Szent József, a munkás tiszteletére épített felszegi templom búcsúünnepe május 1-én, szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik. A szentmise keretében bérmálás lesz.
Csíkszentmiklós filiájában, a borzsovai templomban szintén szombaton ünneplik a búcsút. Az ünnepi szentmise, melynek szónoka Both Dávid homoródkarácsonyfalvi plébános, délelőtt 11 órakor kezdődik.
A zeteváraljai plébániatemplomban május 1-én, szombaton délelőtt fél 12 órától tartják a búcsút. A szentmise főcelebránsa Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános lesz, a szónok pedig Bilibók Géza tusnádfürdői plébános.
A temesvári egyházmegyében A Szent József, a munkás tiszteletére felszentelt Mosóczy-telepi templomban május 1-jén, szombaton délelőtt fél 11 órától tartják az ünnepélyes búcsút. A szentmise főcelebránsa és szónoka Diósi Dávid teológiai tanár, Gyulafehérvárról.

Időjárás: Ismét borongós napra számíthatunk. Az északnyugati, nyugati tájakon számíthatunk naposabb időre, míg délen és keleten eső, zápor is kialakulhat. Az időnként élénk szélben 11-16 fokot mérhetünk.
A többfelé megélénkülő szél ingerlékenységet, nyugtalanságot is okozhat. A borongósabb tájakon élők hő- és komfortérzete alacsonyabb lehet, ezzel szemben a naposabb tájakon élők hangulata, közérzete javulhat.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkrákosi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Bérmálás Gyergyóhodoson
A gyergyóhodosi Árpádházi-Szent Erzsébet tiszteletére szentelt plébániatemplomban ma, a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében 45 fiatal részesül a bérmálás szentségében.

Rózsafüzér-maraton
Az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának közleménye szerint Ferenc pápa arra buzdítja a híveket, a családokat és a közösségeket, hogy május hónapban imádkozzák együtt a rózsafüzért a járvány megszűnéséért. A Szűzanyának szentelt hónapban a pápa kezdeményezéséhez csatlakozik a világ harminc leglátogatottabb Mária-kegyhelye, így vatikáni média nap mint nap más helyszínről közvetíti az este 7 órakor kezdődő májusi Mária-áhítatot. Az ima-maraton mottója: „az egyház szüntelenül imádkozott érte az Istenhez“.

Hitoktatók online szentségimádási lánca
Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki hangolódást segíti az a programsorozat, amelynek keretében a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék hitoktatói minden hónap első csütörtökjén közös szentségimádásra gyűlnek össze az online térben. A szentségimádást a püspökök vezetik, az egyes alkalmakat pedig más-más egyházmegye, illetve a főegyházmegye más-más kerületének hittantanárai, iskolai hitoktatásban részt vevő papjai, az ottani teológiai líceumok/osztályok tanárai és a diákság szervezi.
A szentségimádási lánc következő alkalmát május 6-án, csütörtökön este 8 órai kezdettel Tamás József ny. segédpüspök vezeti. Szervezők: Csíki kerület, Segítő Mária Líceum, Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum.

Lelkigyakorlat gyászolók részére
Lelkigyakorlat lesz gyászolók részére a gyimesfelsőloki plébánián hétfőként, május 10 – július 12 között. A járványügyi helyzet miatt két csoport indul, az első csoport délután 5 és este fél 8 óra között, a második csoport pedig este 7 és 9 óra között.
A helyek száma korlátozott. A lelkigyakorlat moderátora: Hajlák Attila-István imecsfalvi plébános.
Jelentkezni a 0742-698166-os telefonszámon, vagy a hajlakattilajbi@freemail.hu e-mail címen lehet.

Időjárás: Ismét borongós napra számíthatunk. Az északnyugati, nyugati tájakon számíthatunk naposabb időre, míg délen és keleten eső, zápor is kialakulhat. Az időnként élénk szélben 11-16 fokot mérhetünk.
A többfelé megélénkülő szél ingerlékenységet, nyugtalanságot is okozhat. A borongósabb tájakon élők hő- és komfortérzete alacsonyabb lehet, ezzel szemben a naposabb tájakon élők hangulata, közérzete javulhat.

MRE Hírszolgálat, 2021. április 28.

About the author

majoros gabriella