2021. április 30. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Szent József a munkás búcsúk A gyulafehérvári egyházmegyében Gyergyószentmiklóson, a Szent József, a munkás tiszteletére épített felszegi templom búcsúünnepe holnap délelőtt 10 órakor kezdődik. A szentmise keretében bérmálás lesz. Csíkszentmiklós filiájában, a borzsovai templomban szintén holnap ünneplik a búcsút. Az ünnepi szentmise, melynek szónoka Both Dávid homoródkarácsonyfalvi plébános, délelőtt 11 órakor kezdődik. A zeteváraljai plébániatemplomban holnap délelőtt fél 12 órától tartják a búcsút. A szentmise főcelebránsa Mátyás Károly székelyudvarhelyi főesperes-plébános lesz, a szónok pedig Bilibók Géza tusnádfürdői plébános. A temesvári egyházmegyében a Szent József, a munkás tiszteletére felszentelt Mosóczy-telepi templomban holnap délelőtt fél 11 órától tartják az ünnepélyes búcsút. A szentmise főcelebránsa és szónoka Diósi Dávid teológiai tanár, Gyulafehérvárról.

Hangverseny Sepsiszentgyörgyön A Plugor Sándor Művészeti Líceum kórusainak és zenekarainak közös hangversenyére kerül sor május 7-én, este 7 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében. A hangversenyen fellép a Reménység Gyermekzenekar, a Szerenád kamarazenekar, a Campanella gyerekkórus, az Eufónia ifjúsági vegyeskar valamint a Marziale Fúvószenekar. A hangversenyre jegyeket is lehet vásárolni, a teljes árú jegy 30 lejbe, a kedvezményes pedig 15 lejbe kerül. Az előadásra érvényesek a 2020/2021-es Hangversenyévadra váltott bérletek, valamint jegyek a Kulturális Szervezőirodában kaphatóak. A bérlettel rendelkező nézőknek az előadás előtti napokon helyjegyet kell váltaniuk a Városi Jegyirodában. A Városi Jegyiroda hétfőtől csütörtökig reggel 9 és délután 4 óra között, pénteken reggel 9 és délután 1 óra között tart nyitva.

Hitoktatók online szentségimádási lánca Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való lelki hangolódást segíti az a programsorozat, amelynek keretében a gyulafehérvári főegyházmegye, valamint a szatmári, a nagyváradi és a temesvári egyházmegyék hitoktatói minden hónap első csütörtökjén közös szentségimádásra gyűlnek össze az online térben. A szentségimádást a püspökök vezetik, az egyes alkalmakat pedig más-más egyházmegye, illetve a főegyházmegye más-más kerületének hittantanárai, iskolai hitoktatásban részt vevő papjai, az ottani teológiai líceumok/osztályok tanárai és a diákság szervezi. A szentségimádási lánc következő alkalmát május 6-án, csütörtökön este 8 órai kezdettel Tamás József ny. segédpüspök vezeti. Szervezők: Csíki kerület, Segítő Mária Líceum, Árpád-házi Szent Erzsébet Líceum.

Időjárás: Ma a napos időszakokat záporok, zivatarok zavarhatják meg. Élénk, főként keleten erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Enyhe lesz a hajnal 5-11, délután 18-26 fokra készülhetünk. Reggelre északon pára-, ködfoltok képződhetnek. A hétvégén többfelé nyárias meleg időre van kilátás, délen helyenként 27-29 fokkal. A változóan felhős időben záporok, zivatarok tarkíthatják a napot, estefelé hevesebb zivatarok alakulhatnak ki. A szél zivatarok idején viharossá fokozódhat. Hétfőre átmenetileg visszaesik a hőmérséklet és már csak kevés zápor fordul elő.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csíkszentmiklósi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Állami kitüntetéseket adtak át Csíkszeredában Az erdélyi magyar fiatalok nevelése, illetve identitásának megőrzése érdekében végzett odaadó munkája elismeréseként Áder János magyar köztársasági elnök Simó Gáspárnak, a csíkszeredai Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum spirituálisának a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta. A kitüntetést tegnap délután vette át Simó Gáspár más kitüntetettekkel együtt Magyarország csíkszeredai főkonzulátusán Tóth László főkonzultól. Simó Gáspárral együtt vehettek át magyar állami kitüntetést: Lőrincz György író, dr. Tar Gyöngyi, Hargita megye tisztifőorvosa, dr. Bokor Márton gyermekgyógyász, Bajna György író, költő, újságíró valamint Kurkó István, a csíkszentdomokosi Márton Áron Általános Iskola tanítója.

Bérmálások a gyulafehérvári egyházmegyében A gödemesterházi plébániatemplomban ma, a délután 5 órakor kezdődő szentmise keretében 12 fiatal és 1 felnőtt részesül a bérmálás szentségében. Gyergyószentmiklóson a Szent József, a munkás plébániatemplomban holnap a délelőtt 10 órakor kezdődő búcsús szentmise keretében 23 fiatalt részesít a bérmálás szentségében Kovács Gergely érsek. A Szent István-templomban szintén holnap délután 5 órakor mutatja be a bérmálási szentmisét Kovács Gergely érseke és 60 fiatalnak ossza ki a keresztény nagykorúság szentségét. A gyergyószárhegyi plébániatemplomban május 2-án, vasárnap a délelőtt 10 órakor kezdődő szentmise keretében 148 fiatalt részesül a bérmálás szentségében. A gyergyóalfalvi plébániatemplomban szintén május 2-án, vasárnap délután 5 órakor mutatja be a bérmálási szentmisét Kovács Gergely érsek és 67 fiatalnak ossza ki a keresztény nagykorúság szentségét.

Boldoggá avatják Pater Jordant Május 15-én Rómában boldoggá avatják Johann Baptist Jordant (Keresztről nevezett Ferenc, 1848–1918), az Isteni Üdvözítő Társasága rend szalvatoriánusok alapítóját. A szertartásra a Lateráni Keresztelő Szent János főszékesegyházban kerül sor. A szalvatoriánus atyák gondozásában álló Temesvár III. – erzsébetvárosi plébánia jóvoltából a boldoggá avatási szertartást a templomban 11 órai kezdettel élőben közvetítik.

Időjárás: Ma a napos időszakokat záporok, zivatarok zavarhatják meg. Élénk, főként keleten erős lesz a nyugati-délnyugati szél. Enyhe lesz a hajnal 5-11, délután 18-26 fokra készülhetünk. Reggelre északon pára-, ködfoltok képződhetnek. A hétvégén többfelé nyárias meleg időre van kilátás, délen helyenként 27-29 fokkal. A változóan felhős időben záporok, zivatarok tarkíthatják a napot, estefelé hevesebb zivatarok alakulhatnak ki. A szél zivatarok idején viharossá fokozódhat. Hétfőre átmenetileg visszaesik a hőmérséklet és már csak kevés zápor fordul elő.

MRE Hírszolgálat, 2021. április 30.

About the author

Majoros Gabriella