2021. augusztus 09. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Állást hirdet a Máltai Szeretetszolgálat
A Romániai Máltai Szeretetszolgálat szociális munkás munkakörben, teljes munkaidős állást hirdet, csíksomlyói munkavégzéssel.
A munkakörhöz kapcsolódó feladatok: gyerek és közösségi programok szervezése és kivitelezése, családi és egyéni tanácsadás, segítő beszélgetések.
A pályázati dossziéhoz szükséges dokumentumok: önéletrajz, motivációs levél, előző munkáltató ajánló levele, végzettséget igazoló dokumentumok, erkölcsi bizonyítvány, személyazonosságot igazoló iratok.
A jelentkezési dossziékat és további kérdéseket a hr@maltez.ro e-mail címen elektronikus formátumban fogadják augusztus 15-ig.

Ave Maria koncert
Augusztus 13-án, pénteken este 8 órai kezdettel a máriaradnai bazilika belső udvarában a Román Állami Operaház művészei, Emilia Radu szoprán, Răzvan Grozăvescu bariton, Traian Mișcu tenor, Andrea Bodroghi mezzoszoprán, a Cantabile kvartett Csaba Cristian Dragalina vezetésével, illetve Angela Balici zongoraművész adnak koncertet.

Cseh nemzetiségű hívek zarándoklata
Mária mennybevétele – Nagyboldogasszony – ünnepe alkalmából augusztus 14-én, szombaton délután 6 órai kezdettel a cseh nemzetiségű hívek szentmisén vesznek részt a máriacsiklovai kegytemplomban. A liturgia főcelebránsa Antonín Basler olmützi segédpüspök, koncelebrál Pál József Csaba megyéspüspök.

Egyházmegyei ifitábor
A Szatmári Egyházmegyei Ifjúsági Iroda augusztus 23–28. között egyházmegyei ifjúsági tábort szervez Szentegyházán, a Szent Gellért Alapítvány közösségi házában a 14–30 év közötti fiataloknak.
Az ifjúsági tábor idei mottója: „Ott vagyok közöttük”. Részvételi díj 270 lej/fő. A fiatalok saját plébániájukon jelentkezhetnek augusztus 13-ig.

Családos tábor Szelterszen
Szeptember 3–5. között a csíkszentléleki plébánia családos tábort szervez Szelterszen. A táborban lesznek lelki programok, kirándulás, játék és gyerek programok egyaránt.
Az érdeklődők Barabás Gabriellánál a 0759-109453-az telefonszámon jelentkezhetnek augusztus 15-ig.

Időjárás: Ma is sok napsütésre számíthatunk, de északon, északkeleten és az ország középső részén időnként felhős lesz az ég és a délután második felétől egy közelgő hidegfront miatt elszórt záporok, esetleg zivatarok is kialakulhatnak. Helyenként élénk lehet a nyugati-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul, de az ország déli részén még tart a kánikula, itt 33-38 fog várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a nagyszebeni belvárosi templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Gitártábor gyermekeknek Gyergyószentmiklóson
A Szent István-plébánián gitártábort szerveznek augusztus 16–20. között, 10–14 éves gyerekek számára. A létszám 15 fő. A tábor anyagi hozzájárulása 200 lej, amiből a jelentkezéskor előlegként felét kell kifizetni a plébánia irodájában.

Keresztény Nyári Szabadegyetem
A Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség szervezésében augusztus 27-31 között negyedik alkalommal kerül sor a Nézőpont – Keresztény Nyári Szabadegyetemre, idén a zeteváraljai Nap Park panzióban.
Kell egy hely a fiatal felnőtteknek, ahol feltehetik kérdéseiket, ahol szabadon gondolkodhatnak, ahol őket érintő, olykor tabuknak számító témákról hallhatnak. Egy hely, ahol közelebb kerülhetnek önmagukhoz, ahol felnőttként élhetik meg a hitüket, kapcsolataikat. Szükségük van szórakozásra, pihenésre, éjszakába nyúló beszélgetésekre, sportra, kirándulásokra.
Erre kínál lehetőséget a Keresztény Nyári Szabadegyetem, minden huszadik életévét betöltött fiatal számára.
További információk az esemény Facebook oldalán találhatóak.

Káplán továbbképző
Augusztus 30-szeptember 3-a között a Főegyházmegyei Papi Továbbképzési Program keretében káplán-továbbképző lesz Gyulafehérváron, Andrási István rektor vezetésével.
A képzés célja az erkölcstani, egyházjog és dogmatika ismeretek aktualizálása.
A képzés ingyenes, előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni lehet augusztus 20-ig a ptk.ersekseg.ro oldalon.

Kántorvizsga Csíksomlyón
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Liturgikus és Egyházzenei Bizottsága szervezésében ebben az évben is kántorvizsgát tartanak azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni.
A kántorvizsgára XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak, akik plébánosi ajánlással rendelkeznek. Sikeres vizsga esetén kántordiplomát azok kaphatnak, akik érettségi diplomával rendelkeznek.
A kántorvizsga augusztus 31-én lesz a csíksomlyói ferences kolostorban délelőtt 10 órai kezdettel. A vizsga díja 100 lej.
Jelentkezni Farkas László plébánosnál a 0756-101576-os telefonszámon vagy a farkaslaszlo22@yahoo.com e-mail-címen lehet.

Időjárás: Ma is sok napsütésre számíthatunk, de északon, északkeleten és az ország középső részén időnként felhős lesz az ég és a délután második felétől egy közelgő hidegfront miatt elszórt záporok, esetleg zivatarok is kialakulhatnak. Helyenként élénk lehet a nyugati-északnyugati szél. A legmagasabb hőmérséklet 30 és 35 fok között alakul, de az ország déli részén még tart a kánikula, itt 33-38 fog várható.

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 09.

About the author

majoros gabriella