2021. augusztus 10. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ave Maria koncertek
Holnap, este 7 órától Nagyboldogasszony tiszteletére szerveznek koncertet a nagyváradi római katolikus székesegyházban. Műsoron Händel, Mozart, Vivaldi és más művek. A belépés ingyenes.
Augusztus 13-án, pénteken este 8 órai kezdettel a máriaradnai bazilika belső udvarában a Román Állami Operaház művészei adnak koncertet.

Orgonakoncert-sorozat
A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség által szervezett orgonakoncert-sorozat augusztus 14-én, szombaton délután fél 1 órától folytatódik a gyulafehérvári Szent Mihály székesegyházban.
A sorozat negyedik alkalmán Kacsó Arnold, a csíkszeredai Szent Ágoston-plébániatemplom kántora tart orgonakoncertet.

Születésnapját ünnepli a székelyudvarhelyi stúdió
Augusztus 22-én vasárnap, Szűz Mária Királynő ünnepén, a székelyudvarhelyi Szent Pio Lelkigyakorlatos Ház és a székelyudvarhelyi stúdió, Mária Királynő tiszteletére szentelt kápolnájának a búcsú ünnepe lesz.
Az ünneplés szombat este 8 órától szentségimádással kezdődik, majd vasárnap délután 4 órától rózsafüzér imádsággal folytatódik és 5 órától a búcsús szentmisével zárul.

Egyházmegyei ifitábor
A Szatmári Egyházmegyei Ifjúsági Iroda augusztus 23–28. között egyházmegyei ifjúsági tábort szervez Szentegyházán, a Szent Gellért Alapítvány közösségi házában a 14–30 év közötti fiataloknak.
Az ifjúsági tábor idei mottója: „Ott vagyok közöttük”. Részvételi díj 270 lej/fő. A fiatalok saját plébániájukon jelentkezhetnek augusztus 13-ig.

Kalandtáborok Körösréven
Augusztus 24-29 illetve augusztus 31-szeptember 5 között a bihar megyei Körösréven kalandtábor lesz 14-18 év közötti fiatalok számára.
A lelki feltöltődés mellett a programok között szerepel kirándulás, barlangászás, játék.
A részévételi díj 250 lej. További információk az emmausz.ro oldalon olvashatóak, jelentkezni Majoros Tibornál a 0742-507373-as telefonszámon lehet.

Kántorvizsga Csíksomlyón
A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Liturgikus és Egyházzenei Bizottsága szervezésében ebben az évben is kántorvizsgát tartanak azok részére, akik a szükséges ismeretek elsajátítása után kántori oklevelet szeretnének szerezni.
A kántorvizsgára XII. osztályt végzett, abszolválási diplomával rendelkező személyeket fogadnak, akik plébánosi ajánlással rendelkeznek. Sikeres vizsga esetén kántordiplomát azok kaphatnak, akik érettségi diplomával rendelkeznek.
A kántorvizsga augusztus 31-én lesz a csíksomlyói ferences kolostorban délelőtt 10 órai kezdettel. A vizsga díja 100 lej.
Jelentkezni Farkas László plébánosnál a 0756-101576-os telefonszámon vagy a farkaslaszlo22@yahoo.com e-mail-címen lehet.

Időjárás: Ma a front mögött sok napsütésre van kilátás. Egy-egy zápor, zivatar legfeljebb északon és keleten alakulhat ki. Helyenként élénk lesz a nyugati-északnyugati szél.
A legmagasabb hőmérséklet 26 és 33 fok között alakul, délen a hőség miatt még érvényben van az első fokú figyelmeztetés itt, 32-38 fok várható.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a bétai Jézus Szent Szíve-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Fejezzük ki hódolatunkat az Oltáriszentségben jelen levő Krisztus előtt.

Állást hirdet a Máltai Szeretetszolgálat
A Romániai Máltai Szeretetszolgálat szociális munkás munkakörben, teljes munkaidős állást hirdet, csíksomlyói munkavégzéssel.
A munkakörhöz kapcsolódó feladatok: gyerek és közösségi programok szervezése és kivitelezése, családi és egyéni tanácsadás, segítő beszélgetések.
A pályázati dossziéhoz szükséges dokumentumok: önéletrajz, motivációs levél, előző munkáltató ajánló levele, végzettséget igazoló dokumentumok, erkölcsi bizonyítvány, személyazonosságot igazoló iratok.
A jelentkezési dossziékat és további kérdéseket a hr@maltez.ro e-mail címen elektronikus formátumban fogadják augusztus 15-ig.

Szent István-napi eseménysorozat
„Sziklára épített életet, otthont, házat” mottóval rendezik meg idén a nagybányai Szent István-napokat.
A rendezvénysorozat augusztus 14-én, szombaton este 7 órakor zenés, hungarikum-esttel kezdődik a Philia Oazis étteremben. Fellépnek Szabó János Szilárd és Orbán Zsolt a szatmárnémeti Harag György társulat színművészei.
Augusztus 15-én, vasárnap este 7 órától szentségimádás lesz a Szentháromság templomban, a zenei szolgálatot a Prof Caffe Strings vonósnégyes látja el.
Augusztus 16-án, hétfőn este 8 órától a nagybányai Péter Bernadett orgonaművész koncertjét hallhatják az érdeklődők a Szentháromság templomban.
Augusztus 17-én, kedden délután 5 órától egy szakrális kiállítás megnyitójára kerül sor a Philia Oázis étteremben.
Augusztus 18-án, szerdán délután 6 órától Józsa Domokos orgonaművész koncertjét hallhatják a Szentháromság templomban. Este fél 8 órától Cseh Tamás emlékkoncertre kerül sor a Teleki Magyar Ház kertjében.
Augusztus 19-én, csütörtökön délután fél 6 órától Bányászviseletek története a Kárpát-medencében címmel vetítettképes előadás lesz a Szentháromság templomban. Ezt követően este 8 órától Mares Hanna a Gheorghe Dima Zeneakadémia növendékének zongora koncertjét hallhatják szintén a Szentháromság templomban.
Augusztus 20-án, pénteken este 7 órától ünnepi szentmise lesz a Szent István kápolnában, majd 8 órától ünnepi koncertre és előadásra kerül sor a Cinteremben.
Augusztus 21-én, szombaton családi napra várnak minden kedves érdeklődőt a Sheffler Ház udvarára.
Az eseménysorozat záró programjaként, augusztus 22-én, vasárnap   délután 6 órától rózsafüzért imádkoznak, 7 órától pedig ünnepi Szent István búcsút mutatnak be a Cinteremben, amelynek szónoka Hozdik Zsolt ezüstmisés atya lesz.

Időjárás: Ma a front mögött sok napsütésre van kilátás. Egy-egy zápor, zivatar legfeljebb északon és keleten alakulhat ki. Helyenként élénk lesz a nyugati-északnyugati szél.
A legmagasabb hőmérséklet 26 és 33 fok között alakul, délen a hőség miatt még érvényben van az első fokú figyelmeztetés itt, 32-38 fok várható.

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 10.

About the author

majoros gabriella