2021. augusztus 11. – Hírek és programajánló

H Í R E K   D É L B E N

Ave Maria koncertek
Ma este 7 órától Nagyboldogasszony tiszteletére szerveznek koncertet a nagyváradi római katolikus székesegyházban. Műsoron Händel, Mozart, Vivaldi és más művek. A belépés ingyenes.
Augusztus 13-án, pénteken este 8 órai kezdettel a máriaradnai bazilika belső udvarában a Román Állami Operaház művészei adnak koncertet.

Állást hirdet a Máltai Szeretetszolgálat
A Romániai Máltai Szeretetszolgálat szociális munkás munkakörben, teljes munkaidős állást hirdet, csíksomlyói munkavégzéssel.
A munkakörhöz kapcsolódó feladatok: gyerek és közösségi programok szervezése és kivitelezése, családi és egyéni tanácsadás, segítő beszélgetések.
A pályázati dossziéhoz szükséges dokumentumok: önéletrajz, motivációs levél, előző munkáltató ajánló levele, végzettséget igazoló dokumentumok, erkölcsi bizonyítvány, személyazonosságot igazoló iratok.
A jelentkezési dossziékat és további kérdéseket a hr@maltez.ro e-mail címen elektronikus formátumban fogadják augusztus 15-ig.

Canticum Laudis pro Resita
Resicabánya és vidéke iparosodásának 250. évfordulóját ünnepelte július 3-án.
A jubileum záró eseményeként ez év októberéig „Canticum Laudis pro Resita – 250” címmel a resicabányai Havas Boldogasszony templomban minden hónap harmadik vasárnapján orgonakoncert-sorozatot tartanak.
A koncertsorozat soron következő eseménye augusztus 15-én, vasárnap délután 6 órától kezdődik.

Pálosan szép az élet
Augusztus 19 és szeptember 1 között Erdélybe érkezik a pálos buszként is emlegetett Pálosan szép az élet elnevezésű pálos rendtörténeti vándorkiállítás.
Az autóbusz első állomása, augusztus 19-én, csütörtökön Nagyvárad lesz, augusztus 20-22 között a kiállítás Kolozsváron lesz megtekinthető, augusztus 23-án, hétfőn Nagybányán, augusztus 24-én, kedden pedig Szatmárnémetiben állomásozik a pálos busz.
Az érdeklődők hétköznapokon délelőtt 10 órától délután 6 óráig, hétvégén délelőtt 10 órától délután 4 óráig kereshetik fel a kiállítást.
A további helyszínekről a későbbiekben tájékoztatjuk kedves hallgatóinkat.

Kalandtábor Körösréven
Augusztus 24-29 között a bihar megyei Körösréven kalandtábor lesz 14-18 év közötti fiatalok számára.
A lelki feltöltődés mellett a programok között szerepel kirándulás, barlangászás, játék.
A részévételi díj 250 lej. További információk az emmausz.ro oldalon olvashatóak, jelentkezni Majoros Tibornál a 0742-507373-as telefonszámon lehet.

Időjárás: Az elkövetkező két hét folyamán is kitart a hőség, a régiók többségében esők csak elszórtan várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 9-e és 22-e közötti időszakra vonatkozó, kéthetes előrejelzéséből.
Ma sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk, az ország legnagyobb részén csapadék sem várható, legfeljebb északon és a keleti tájakon fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. Délkeleten mérsékelt,
olykor élénk lesz az északnyugati szél.
Délután 29 és 37 fok között alakul a hőmérséklet.

H Í R E K   R E G G E L

Örökös szentségimádási nap
A gyulafehérvári főegyházmegyében a mai nap folyamán a csutakfalvi Árpád-házi Szent Margit-templomban tartanak örökös szentségimádási napot. Soha ne szűnjünk meg hálát adni a megváltás ajándékáért, dicsőítve és imádva Krisztust a legméltóságosabb Oltáriszentségben.

Nagyboldogasszony-napi búcsúk
A Gyulafehérvári Főegyházmegyében a vulkáni templom búcsúünnepe augusztus 14-én, szombaton délután 5 órától kezdődik.
Kolozsváron, a piarista templomban őrzött kegyképhez fűződő búcsúünnepen augusztus 15-én, vasárnap délelőtt fél 10 órától román nyelven, délelőtt 11 órától pedig magyar nyelven lesznek szentmisék.
Erzsébetvároson az örmény templom búcsúja augusztus 15-én, vasárnap délelőtt 11 órakor kezdődik.
Marosszentkirályon a náznáni kápolna búcsúja szintén augusztus 15-én délelőtt 11 órakor kezdődik.
Csíkszentgyörgyön a Pósa-hegyi kápolna búcsúját az ünnep napján, vasárnap déli 12 órától ünneplik.
Felsőboldogfalván az ünnepi szentmisére ugyancsak augusztus 15-én, vasárnap déli 12 órától kerül sor.
Gyergyószárhegyen a búcsús szentmise szintén vasárnap déli 12 órától lesz.
A Gyimesbükkhöz tartozó kontumáci kápolnában is vasárnap déli 12 órakor lesz az ünnepi búcsús szentmise.
Ugyancsak déli 12 órakor kezdődik Sárfalván is a búcsú.
Csíkkarcfalván az ünnep napján, vasárnap délután fél 1 órakor kezdődik a búcsús szentmise.
A kolozsmonostori apátsági Kálvária templom búcsúünnepére szintén augusztus 15-én, vasárnap kerül sor, délután 6 órai kezdettel.

Zenei ösztöndíj
A Cultura Nostra Egyesület – mint a Csíkszeredai Régizene Fesztivál társszervezője – egyszeri ösztöndíjpályázatot hirdet három kategóriában. Az ösztöndíj célja a fiatal tehetséges zenészek motiválása és bátorítása, régizenei szakoktatáson való részvételük támogatása.
Az ösztöndíjra pályázhatnak Hargita megyei oktatási intézményben tanuló, zenei pályára készülő középiskolás diákok; Hargita megyei lakhellyel rendelkező, zenei pályára készülő, felsőoktatási intézmény hallgatói illetve Hargita megyei lakhellyel rendelkező fiatal pályakezdő művészek.
Mindhárom kategóriában pályázhatnak azok a romániai lakhelyű és állampolgárságú fiatalok, akik az elmúlt öt évben a csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem mesterkurzusain aktív hallgatóként vettek részt. Az ő esetükben a Hargita megyei tanulói státus, illetve lakhelyre vonatkozó kitétel nem érvényes.
A pályázatok benyújtási határideje augusztus 31.
A pályázattal kapcsolatos további információk a regizene.ro oldalon olvashatóak.

Időjárás: Az elkövetkező két hét folyamán is kitart a hőség, a régiók többségében esők csak elszórtan várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 9-e és 22-e közötti időszakra vonatkozó, kéthetes előrejelzéséből.
Ma sok napsütésre, kevés felhőre számíthatunk, az ország legnagyobb részén csapadék sem várható, legfeljebb északon és a keleti tájakon fordulhat elő egy-egy zápor, esetleg zivatar. Délkeleten mérsékelt,
olykor élénk lesz az északnyugati szél.
Délután 29 és 37 fok között alakul a hőmérséklet.

MRE Hírszolgálat, 2021. augusztus 11.

About the author

majoros gabriella